Τι ακριβώς είναι η κετογονική δίαιτα; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε όλα όσα πρέπει και γνωρίζετε για την κετογονική δίαιτα!

H κετογονική δίαιτα είναι μια διατροφή υψηλή σε λίπη (60-90% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή και ως κέτωση.

Η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας είναι η γλυκόζη, η οποία προέρχεται από το μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Όταν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, το σώμα μας εξαντλεί τα αποθέματα της γλυκόζης και αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κυρίως τα λιπαρά οξέα.

Ένα μέρος από τα λιπαρά οξέα μετατρέπεται σε κετόνες στο ήπαρ. Τότε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, χρησιμοποιούν τις κετόνες για ενέργεια. Σκοπός δηλαδή της δίαιτας αυτής είναι η χρήση του λίπους σαν κύριο «καύσιμο» για τον οργανισμό, αντί της γλυκόζης.

Αφού ο εγκέφαλος δεν χρησιμοποιεί ως «καύσιμο» τη γλυκόζη, δηλαδή τους υδατάνθρακες, μειώνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σε μυϊκές πρωτεΐνες για να πραγματοποιηθεί ο μεταβολισμός των υδατανθράκων κι έτσι μειώνεται ο ρυθμός καταβολισμού των μυών. Ο μειωμένος καταβολισμός των μυών μειώνει και την ποσότητα αμμωνίας που φτάνει στο συκώτι. Με απλά λόγια, όλη αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται οι απώλειες πρωτεΐνης ώστε να διατηρηθεί η καθαρή μυϊκή μάζα του σώματος.

Κετογονική δίαιτα - οφέλη

Επίσης, η κετογονική δίαιτα συνδέεται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και της ινσουλίνης, επομένως μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για τα άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, άλλα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την κετογονική δίαιτα είναι η βελτίωση της μνήμης, η μακροζωία, ο μειωμένος κίνδυνος γλαυκώματος, καθώς και η μικρότερη συχνότητα και ένταση επιληπτικών κρίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα σημαντικό πλεονέκτημα της κετογονικής δίαιτας σε σύγκριση με άλλες δίαιτες είναι πώς δεν θέτει θερμιδικούς προσδιορισμούς, αλλά εστιάζει σε τροφές πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά –όπως τα ψάρια, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί– επομένως θεωρείται σε γενικές γραμμές ένα «βιώσιμο» διατροφικό πλάνο.

Τι τρώμε δηλαδή ελεύθερα;

Ντομάτες, μελιτζάνες, σπαράγγια, μπρόκολα, κουνουπίδια, φυλλώδη χόρτα, αγγούρι, πιπεριές, κολοκυθάκια, σέλινο, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια και θαλασσινά (ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, τόνος και σκουμπρί), αρνί, αυγά, τυριά μη ζαχαρούχα, πλήρες γάλα, ελληνικό γιαούρτι, τυρί ricotta πλήρους γάλακτος, τυρί cottage πλήρους γάλακτος, ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο, ελιές, αβοκάντο, λιναρόσπορο, σπόρους κολοκύθας, σουσάμι, ξηρούς καρπούς!

Extra tip: Αν πεινάσετε ανάμεσα στα γεύματα, μπορείτε να καταναλώσετε 1 κ.γ. λάδι καρύδας ή αγνό βούτυρο με λίγο κακάο και στέβια ή σκέτο.

Πηγή: www.womansday.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved