Το πιο νόστιμο και αφράτο νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ που θα φτιάξετε ποτέ για την οικογένειά σας.
Η φίλη μου, Σουζάνα φτιάχνει καταπληκτικά κέικ. Είτε είναι νηστίσιμα, είτε κλασικά μαμαδίστικα κέικ, η γεύση τους είναι πάντα το κάτι άλλο και ναι, μπορώ να πω ότι τα ζηλεύω πολύ. Γι' αυτό άλλωστε και κάθε φορά που ετοιμάζει ένα κέικ και μου αρέσει γευστικά, ζητώ τη συνταγή της. Μια τέτοια συνταγή είναι και αυτή που σας δίνω σήμερα.
Το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ της Σουζάνας χωρίς αβγά και βούτυρο
Μερικές σημειώσεις και αλλαγές που έκανα αλλά δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα:
- Μείωσα τη ζάχαρη
- Αντί για 250 γραμμάρια κουβερτούρα έβαλα 125 γραμμάρια
- Αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χρησιμοποίησα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
- Αντί για βανίλια έβαλα ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Αντί για μια γεμάτη κούπα με χυμό πορτοκάλι (βλέπετε είχα μόνο ένα πορτοκάλι) έβαλα μισή κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και συμπλήρωσα με κρύο νερό.
Σημειώστε τα υλικά και φτιάξτε το κι εσείς.
Προετοιμασία: 10'
Eκτέλεση: 10'
Υλικά
- 1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
- 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 250 γρμ κουβερτούρα λιωμένη
- 1 κ.τ.γ μαγειρική σόδα
- 1 βανίλια
- 1 κ.τ.σ λευκό ξίδι
- 1 πρέζα αλάτι
Βήματα
-
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
-
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια. Ανακατέψτε με ένα σύρμα ή κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-
Έπειτα ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα.
-
Μόλις έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη ρίξτε τη λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα.
-
Προθερμάνετε το φούρνο σας, αλευρώστε και βουτυρώστε μια φόρμα του κέικ ή το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50-60 λεπτά!