Η σημασία της καθιέρωσης μιας ρουτίνας ύπνου για μια μαμά 3 παιδιών

Γιατί κάθε μαμά έχει ανάγκη να φροντίζει τον εαυτό της με όποιο τρόπο μπορεί. 

Νίκη Παπανικολάου
Η σημασία της καθιέρωσης μιας ρουτίνας ύπνου για μια μαμά 3 παιδιών
Bigstock

Είμαι μαμά 3 παιδιών και αποφάσισα να καθιερώσω τη δική μου ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Όχι, δεν περιλαμβάνει αποδράσεις και απογεύματα σε σπα.

Πραγματικά θεωρώ εκνευριστικό, το πώς ο όρος «αυτοφροντίδα» έχει γίνει συνώνυμος με ύπνους σε ξενοδοχεία, αποδράσεις το Σαββατοκύριακο και απογεύματα σε σπα.

Πώς θα μάθουμε στο παιδί μας την αξία της αυτοφροντίδας - Καθημερινά tips

Ως εργαζόμενη full time μητέρα τριών παιδιών, γνωρίζω πως πρέπει να βρω λίγο χρόνο «φροντίδας του εαυτού μου». Μέχρι που συνειδητοποίησα ότι η αυτοφροντίδα δεν είναι πραγματικά τόσο περίπλοκη καθώς για μένα δεν σημαίνει μανικιούρ ή σόλο δείπνα σε εστιατόρια.

Σημαίνει επιτέλους να κάνω τη δική μου ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Όχι, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα μανικιούρ, το φαγητό σε εστιατόρια ή τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Αν μπορείς να ζήσεις αυτές τις στιγμές και θέλεις αυτές τις στιγμές, επιδίωξέ τες. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαι η μόνη που θεωρεί πώς η «αυτοφροντίδα» δεν περιορίζεται αυστηρά σε όλα όσα προβάλλονται στα social και γίνονται viral.

Η αυτοφροντίδα είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: να φροντίζεις τον εαυτό σου. Λοιπόν, ναι, ένα ζεστό ντους όπου έχω την ευκαιρία να περιποιηθεί τα μαλλιά μου ή το πρόσωπό μου, είναι αυτοφροντίδα.

Τρόποι να σταματήσετε να έχετε ενοχές και να δώσετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα σας

‘Η το να δημιουργήσω μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, ώστε να μπορώ να χαλαρώσω, ναι, είναι επίσης, αυτοφροντίδα.

Είμαι 36 εττών, με τρεις κόρες, ηλικίας 10, 5 και 2 ετών. Η ζωή μας είναι πολυάσχολη, γεμάτη, χαρούμενη- όλα στον υπερθετικό βαθμό.

Δουλεύω από το σπίτι με το μικρό παιδί μου, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν όλη μου η μέρα είναι ένας ανεμοστρόβιλος πολλαπλών εργασιών (αυτή είναι η ζωή κάθε μαμάς, σωστά;).

Και ανακάλυψα ότι κάθε φορά που πλησίαζε το τέλος της μέρας, ήμουν υπερβολικά επικεντρωμένη στο να βεβαιωθώ ότι τα κορίτσια μου αισθάνονται καλά: ένα οικογενειακό δείπνο γύρω από το τραπέζι, ιστορίες πριν τον ύπνο, αγκαλιές, ώστε να νιώθουν ασφάλεια…

Η φροντίδα εαυτού μας αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανη, αλλά είναι απαραίτητη

Και τότε συνειδητοποίησα ότι άξιζα κι εγώ κάτι από όλα αυτά.

«Οι ρουτίνες κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή», μου λέει τηλεφωνικά η Maryann Davis, οικογενειακή σύμβουλος στη Τζόρτζια. «Μια ρουτίνα πριν τον ύπνο ολοκληρώνει πραγματικά την ημέρα και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να νιώσουν ηρεμία και ασφάλεια. Οι ιστορίες πριν τον ύπνο, το μπάνιο, οι αγκαλιές, όλα αυτά είναι μέρη μιας ρουτίνας πριν κοιμηθεί ένα παιδί ώστε να αισθάνεται παρηγοριά και αγάπη».

Μέχρι πρόσφατα, η ιδέα μιας ρουτίνα πριν τον ύπνο ήταν να κατεβαίνω κάτω και να προσπαθώ να ολοκληρώσω τη λίστα με τις υποχρεώσεις μου πριν το πρωί. Αλλά με τα χρόνια, συνειδητοποίησα ότι δεν έχω δυνάμεις μετά τις 9:00 μ.μ.

Κι ενώ προσπαθούσα να είμαι παραγωγική αφού τα παιδιά μου είχαν κοιμηθεί, αποτύγχανα παταγωδώς. Δεν μπορούσα να κάνω το παραμικρό και κατέληγα στον καναπέ να χαζεύω στον καναπέ μέχρι τα μεσάνυχτα. Μετά ανέβαινα πάνω, έβαζα πιτζάμες και έπεφτα στο κρεβάτι.

Γενικά, προσέχω τον εαυτό μου, προσπαθώ να τρώω υγιεινά και να έχω μια γεμάτη καθημερινότητα με τις κόρες μου.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία αν αφήσω τον εαυτό μου να καεί σαν ένα παλιό κερί.

Μη μου λέτε ότι το μπάνιο ή το κούρεμα είναι αυτοφροντίδα

Έπρεπε να βρω μια ρουτίνα που θα λειτουργούσε για μένα τη νύχτα.

Και ξέρετε τι συνειδητοποίησα; Ο,τι η ρουτίνα πριν τον ύπνο θα πρέπει να είναι μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε βράδυ για να σας μεταφέρουν από την «απασχολημένη μέρα, πολυάσχολη ζωή» σε «ώρα για ξεκούραση και προετοιμασία για μια άλλη πολυάσχολη μέρα, πολυάσχολη ζωή».

ελεύθερη απόδοση από scarymommy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved