10 πρακτικές αυτοφροντίδας για νέες μαμάδες

Ως νέα μαμά, μπορεί να νιώθετε ότι έχετε ελάχιστο έως καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας καθώς όλη σας η προσοχή είναι στραμμένη στο μωρό σας.

10 πρακτικές αυτοφροντίδας για νέες μαμάδες
Bigstock

Αν και μπορεί να φαίνεται αδύνατο, είναι σημαντικό για τις νέες μαμάδες να θυμούνται ότι η φροντίδα του εαυτού τους είναι σημαντική. Το να αφιερώνετε χρόνο για την αυτοφροντίδα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε συγκεντρωμένες καθώς προσαρμόζεστε στο νέο σας ρόλο .

Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο, έστω και λίγα λεπτά. Προσπαθήστε να μην αισθάνεστε ενοχές. Θυμηθείτε ότι η αυτοφροντίδα δεν είναι κάτι το εγωιστικό. Όταν είστε, λοιπόν, σε θέση να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας, αξιοποιήστε τον με κάτι που πραγματικά σας «γεμίζει» - όχι μόνο κάνοντας ένα ντουζ . Η βασική υγιεινή δεν πρέπει να είναι η μόνη σας επιλογή για αυτοφροντίδα.

Πώς να βρείτε χρόνο για αυτοφροντίδα ως νέα μαμά

Η τήρηση ενός προγράμματος μπορεί να είναι πρόκληση, ειδικά αν έχετε ένα νεογέννητο που δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου. Ωστόσο, ο προσδιορισμός μιας ημέρας και μιας ώρας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα .

10 τρόποι αυτοφροντίδας

1. Πηγαίνετε μια βόλτα

Το να αφιερώνετε χρόνο για έναν περίπατο - είτε πρόκειται για μια πεντάλεπτη βόλτα γύρω από το τετράγωνο είτε για μια ωριαία «απόδραση» το απόγευμα, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την ψυχική σας υγεία . Ο καθαρός αέρας, η αλλαγή του τοπίου και η σωματική δραστηριότητα προσφέρουν μια ευκαιρία για αναζωογόνηση.

2. Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος «επαναφόρτισης». Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης, της αϋπνίας, του στρες και της κόπωσης .

3. Διαβάστε ένα βιβλίο

Το να αφήσετε κάτω το τηλέφωνό σας και να «περιπλανηθείτε» σε ένα μυθιστόρημα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα.

4. Κρατήστε ημερολόγιο

Το να αποτυπώσετε τις σκέψεις σας στο χαρτί μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τον εαυτό σας και να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας.

4. Δοκιμάστε το digital detox

Διαγράψτε προσωρινά από το τηλέφωνό σας εφαρμογές των social media που χρησιμοποιείτε ή απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις. Να θυμάστε ότι οφείλετε στον εαυτό σας και στο μωρό σας αυτόν τον χρόνο και τη στοργή. Όλοι οι άλλοι μπορούν να περιμένουν λίγο.

5. Ξυπνήστε 15 λεπτά νωρίτερα

Αν αγαπάτε τη ησυχία, σκεφτείτε να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας 15 λεπτά πριν ξυπνήσουν οι υπόλοιποι, για να ξεκινήσετε το πρωινό σας ήρεμα, απολαμβάνοντας μία κούπα ζεστό καφέ ή τσάι .

6. Κάντε ένα power nap

Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να ξεκουραστεί όταν το χρειάζεστε.

7. Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι

Η ρουτίνα ενός χόμπι με το οποίο είστε παθιασμένες μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας.

Αν σας αρέσει η μουσική, σκεφτείτε να ξεκινήσετε ένα όργανο. Αν η σωματική δραστηριότητα σας ενεργοποιεί, ξεκινήστε pilates ή τρέξιμο.

8. Μαγειρέψτε μια νόστιμη λιχουδιά

Αν το μαγείρεμα σας βοηθά να χαλαρώσετε, προγραμματίστε ένα απόγευμα για να φτιάξετε μπισκότα σοκολάτας ή τη συνταγή της γιαγιάς σας για κεφτεδάκια. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και μαγειρέψτε.

9. Κάντε εθελοντισμό

Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσφέρετε και να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας γνωρίζοντας ταυτόχρονα άλλους ανθρώπους.

10. Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Η μητρότητα συνοδεύεται από πολλές αλλαγές που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ανήσυχες, χάρη στα διαφορετικά επίπεδα ορμονών , τον λιγότερο ύπνο και το γεγονός ότι ξαφνικά είστε υπεύθυνες για ένα άλλο άτομο.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι κάτι που απαιτεί χρήματα αλλά ίσως είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved