Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τη μητρότητα: δεν είναι όλα ρόδινα

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Οι προθέσεις μου δεν είναι να αδικήσω τη μητρότητα, απεναντίας. 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μητρότητα είναι περίπλοκη, αγχωτική, όμορφη.

Πιστεύω ολόψυχα πώς πρέπει είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τις εμπειρίες μας έτσι ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά οι μητέρες που νιώθουν περισσότερο ευάλωτες.

Θα μοιραστώ λοιπόν κάποιες σκέψεις μου από την μέχρι τώρα εμπειρία μου:

Όταν μοιραζόμαστε τα λάθη μας, αρχίζουμε να νιώθουμε λιγότερο μόνες

Η μητρότητα δεν είναι αυτό που περίμενα

Από μικρή, ήθελα να γίνω μαμά. Λάτρευα τα παιδιά και δεν έχανα ευκαιρία να είμαι συνεχώς μαζί τους. Όταν τελικά κατάφερα να μείνω έγκυος (μετά από διάφορα θέματα γονιμότητας που αντιμετώπισα και δεν τα περίμενα), ήταν όλα τόσο διαφορετικά από αυτό που είχα στο μυαλό μου. Πέρα από τις δυσκολίες, πολλά πράγματα άλλαξαν για μένα (φιλίες, γάμος, ταυτότητα). Προσπαθούσα απεγνωσμένα να βρω τις ισορροπίες μου και τον εαυτό μου μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Δεν είναι εύκολο να βρεις τη στήριξη που θέλεις

Είμαστε κοινωνικά όντα... Ακόμα κι εγώ που θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά μοναχικό, έχω ανάγκη να έρχομαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Η συμβουλή μου είναι να επιδιώκετε να βγαίνετε από το σπίτι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Χρειαζόμαστε μέρη για να ζητήσουμε συμβουλές, να κλάψουμε, να γελάσουμε, να εκτονωθούμε.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Ήξερα ότι ο γάμος μου θα άλλαζε με ένα μωρό αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο θα άλλαζε. Είναι δύσκολο να κατανοήσεις πολλά από αυτά τα πράγματα μέχρι τη στιγμή που τα βιώνεις. Η απόκτηση ενός παιδιού προσθέτει στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή και στον γάμο. Διαπίστωσα ότι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία βοηθάει στην επίλυση πολλών προβλημάτων. Βοηθά να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να ενημερώσετε τον σύντροφό σας πώς νιώθετε. Πάντα μου άρεσε να υποθέτω ότι ο σύζυγός μου ΓΝΩΡΙΖΕ τις ανάγκες μου, αλλά όπως μου έχει πει, δεν μπορεί να διαβάζει τις σκέψεις μου. Οι μητέρες τείνουν να αισθάνονται ότι είναι υπεύθυνες για τα πάντα και ότι πρέπει να τα κάνουν όλα μόνες τους αλλά αυτό μόνο κόπωση και γκρίνια προκαλεί. Όταν εκφράζουμε τις ανάγκες μας, θα εκπλαγούμε με το πώς οι άνθρωποι πιθανότατα θα μας βοηθήσουν να σηκώσουμε λίγο από το βάρος της μητρότητας.

Πράγματα που θα έκανα διαφορετικά ως μαμά

Η μητρότητα δεν έχει μόνο ευχάριστες στιγμές

Η κοινωνία παρουσιάζει τη μητρότητα ως ένα πανέμορφο τοπίο αλλά δεν είναι όλα τα μέρη της ευχάριστα. Έχω νιώσει πολλές ενοχές που δεν απολαμβάνω την κάθε μέρα αλλά δεν είναι ρεαλιστική προσδοκία να πιστεύεις ότι αυτό είναι δυνατό. Και είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως δεν γίνεται να απολαμβάνεις το κάθε στάδιο της μητρότητας. Το ίδιο ισχύει και για τον άντρα μου και δεν πειράζει.

Μου άρεσε πολύ η περίοδος με το μωρό μου όταν ήτα μικρό αλλά δυσκολεύτηκα αρκετά κατά τη νηπιακή ηλικία. Για τον σύζυγό μου ήταν το αντίθετο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θα απολαύσουμε διαφορετικά στάδια της μητρότητας και προφανώς δεν θα μας αρέσουν κάποια άλλα, αυτό όμως δεν μας κάνει κακούς γονείς.

Ένα κομμάτι του εαυτού μου αισθάνεται ένοχο που γράφω αυτά τα πράγματα, αλλά ξέρω ότι πολλές μητέρες θα ταυτιστούν και άλλες πάλι όχι.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζει μια μαμά τα όριά της

Οι προθέσεις μου δεν είναι να αδικήσω τη μητρότητα.

Λατρεύω τον γιο μου. Αλλά βρίσκω και τη μητρότητα δύσκολη. Όμως, αυτό δεν μειώνει την αγάπη που έχω για τον γιο μου. Ελπίζω ότι όλες μπορούμε κάνουμε ειλικρινείς συζητήσεις που θα μας βοηθήσουν να πλοηγηθούμε στη μητρότητα.

ελεύθερη απόδοση από elpasomom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved