Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς τις πρώτες μέρες του σχολείου
Τι να προσέξετε τις πρώτες μέρες του σχολείου.
Bigstock«Αθώα» λάθη που έχουν επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών.
Οι πρώτες μέρες του σχολείου είναι περίοδος προσαρμογής για παιδιά και γονείς. Μικροί και μεγάλοι καλούνται να συνηθίσουν τη νέα ρουτίνα, το νέο καθημερινό πρόγραμμα, τη νέα συνθήκη.
Το άγχος είναι φυσικά αναπόφευκτο και πολλές φορές οι υπερσυναισθηματικές αντιδράσεις των γονιών μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα παιδιά.
Back to school: Φτιάξε από τώρα τη σχολική λίστα για τη νέα χρονιά
Δεν είναι όμως και το μόνο λάθος στο οποίο μπορεί να υποπέσουν οι γονείς. Παρακάτω τα πιο συνήθη λάθη που ίσως κάνετε κι εσείς τις πρώτες μέρες του σχολείου.
Δεν προετοιμάζουν το παιδί κατάλληλα
Μιλήστε στο παιδί για το τι μπορεί να συναντήσει στο σχολείο τις πρώτες μέρες, για τα μαθήματα, το περιβάλλον, τους δασκάλους, τα άλλα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα έχει μία γενική ιδέα για το τι να περιμένει και παράλληλα δεν θα νιώθει μόνο σε αυτή τη μετάβαση.
Δεν διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα
Τις πρώτες μέρες στο σχολείο είναι απόλυτα λογικό να νιώθετε άγχος, συγκίνηση, ακόμα και φόβο. Καλό είναι να μην δείχνετε τα συναισθήματα αυτά στα παιδιά δεδομένου ότι γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για εκείνα να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα. Προετοιμάστε το παιδί για όσα πιθανά συναντήσει στο σχολείο, αλλά χωρίς να του μεταφέρετε ανησυχίες και άγχη δικά σας.
Παιδικός σταθμός: Συμβουλές για εύκολη προσαρμογή του παιδιού
Νομίζουν ότι η προσαρμογή στο σχολείο γίνεται σε μία μέρα
Ανάλογα με τον χαρακτήρα του παιδιού, την ηλικία του και άλλους παράγοντες, η προσαρμογή στο σχολείο μπορεί να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μην έχετε δεδομένο ότι το παιδί θα προσαρμοστεί στη νέα καθημερινή του ρουτίνα και περιβάλλον από την πρώτη κιόλας μέρα.
Πώς να δημιουργήσετε μια αξέχαστη πρώτη μέρα στο σχολείο
Ο αποχαιρετισμός διαρκεί πολλή ώρα
Ο αποχαιρετισμός στο σχολείο πρέπει να διαρκεί τόσο-όσο, ειδικά για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Δεν πρέπει να είναι υπερβολικά σύντομος, ούτε χρονοβόρος, αλλά να διαρκεί τόσο ώστε τα παιδιά αφενός να μην νιώθουν εγκατάλειψη και αφετέρου να μην δυσκολευτούν περισσότερο να αποχωριστούν τη μαμά ή τον μπαμπά.
Με πληροφορίες από youaremom.com
πρώτη δημοσίευση 11/9/2023, ανανεώθηκε