Παιδικός σταθμός: Συμβουλές για εύκολη προσαρμογή του παιδιού

Τι να κάνετε αν το παιδί αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό.

Παιδικός σταθμός: Συμβουλές για εύκολη προσαρμογή του παιδιού
Bigstock

Η περίοδος προσαρμογής συχνά αγχώνει τους γονείς των παιδιών που θα πάνε πρώτη φορά σχολείο. Θα προσαρμοστούν εύκολα; Θα ενταχτούν στην τάξη; Θα κάνουν φίλους; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τους απασχολούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πότε ξεκινούν οι παιδικοί σταθμοί

Ειδικά, τα παιδιά που ξεκινούν φέτος τον παιδικό σταθμό ή πηγαίνουν στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, είναι πιθανό να βιώνουν έντονα το άγχος του αποχωρισμού. Οι πρώτες μέρες ή ακόμη και εβδομάδες προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι λίγο δύσκολες, ακόμη και για τα παιδιά που δεν έχουν άγχος αλλά επηρεάζονται βλέποντας τα υπόλοιπα να κλαίνε.

Ακόμη να προσαρμοστεί το παιδί στο σχολικό περιβάλλον; Όχι για πολύ!

paidiko-domatio-ti-na-petakxsete.jpg

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού

Επειδή η διαμόρφωση της δομής και της ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, το παιδί αδυνατεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του και το συναίσθημά του και συνεχίζει να επιμένει να μην αποχωριστεί το πρόσωπο με το οποίο νιώθει ασφάλεια. Γι’ αυτό το άγχος αποχωρισμού συνεχίζει και υφίσταται, παρά το γεγονός ότι το παιδί έχει κατανοήσει πως οι γονείς του, ακόμα και εάν δεν είναι παρόντες, υπάρχουν. Το άγχος αποχωρισμού συνοδεύεται από ανασφάλεια και από το κλάμα του παιδιού, ενώ παράλληλα επιβαρύνει, αγχώνει και στενοχωρεί το γονιό.

Παιδικός σταθμός: Πώς να προφυλάξετε το παιδί από τις ασθένειες

Τι να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί

  • Τις πρώτες μέρες που θα πηγαίνετε μαζί του στον παιδικό σταθμό, εστιάστε σε όλα τα καινούρια πράγματα που μπορεί να κάνει δείχνοντας τον ενθουσιασμό σας.
  • Δείτε αν υπάρχουν και φίλοι που θα πάνε στον ίδιο παιδικό σταθμό, ώστε να έχει παρέα και συζητήστε το μαζί του, ακόμα και αν κάποιοι φίλοι πάνε σε άλλον σταθμό, συζητήστε του πως τελικά όλα τα παιδάκια κάνουν το ίδιο.
  • Προετοιμαστείτε για πιθανές εκδηλώσεις άγχους, κλάματος ή αγκιστρώματος από πάνω σας. Όπως επισημαίνει η Μαρίνα Μόσχα Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μπορεί το παιδί σας να σας πιάσει από το ρούχο, να αγκαλιάσει το πόδι σας και να μην θέλει να φύγετε… Αν αρχίσετε και εσείς να κλαίτε, χάσατε το παιχνίδι! Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά έχουν τη τάση να δοκιμάζουν το όριο του γονιού, τεντώνουν το σκοινί για να δουν μέχρι που τα παίρνει να φτάσουν. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως χρειάζεται σταθερότητα από το γονιό στη συμπεριφορά για να αισθανθεί και να κατανοήσει και το ίδιο μέχρι που μπορεί να φτάσει και τι χρειάζεται να κάνει και να ακολουθήσει.
  • Προετοιμαστείτε για πιθανές αλλόκοτες συμπεριφορές στο σπίτι: Μην ξαφνιαστείτε αν τις πρώτες μέρες δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα, έχει εφιάλτες ή αρνείται να πάει στο κρεβάτι του ή να ξυπνήσει το πρωί και να ετοιμαστεί για τον παιδικό σταθμό! Δείξτε του πως το καταλαβαίνετε και εξηγήστε του πως είναι λογικό στην αρχή να νιώθει κάπως παράξενα και περίεργα, εφαρμόζοντας και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Θυμηθείτε όμως να είστε και εσείς σταθερή στην αντιμετώπισή σας, μην λέτε άλλα την μία και κάνετε άλλα την άλλη!
  • Αλλαγές στο περιβάλλον του παιδιού. Μην ξεχνάμε πως ρόλο στο πρώτο άνοιγμα του παιδιού μακριά από την ασφάλεια του περιβάλλοντός του παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ύπαρξη ή γέννηση ενός μικρότερου παιδιού, η αλλαγή σπιτιού, πιθανός χωρισμός των γονιών, αλλαγές στα ωράριά τους, κλπ, οτιδήποτε δηλαδή που κλονίζει την σταθερότητα.
sxolikos-ekfovismos-sto-nipiagogeio.jpg

«Όλα τα παραπάνω βέβαια θα του τα πείτε χωρίς «σύννεφα» στη φωνή και στο ύφος σας, αλλά χαρούμενα, με χαμόγελο και με σιγουριά. Το λέω και πάλι πως αν αφήσετε ίχνη αμφιβολίας και ανασφάλειας λόγω του ότι δεν θα έχετε τον έλεγχο εκείνες τις ώρες ή στενοχώριας που θα αποχωριστείτε το σπλάχνο σας, θα του περάσετε αντιφατικά μηνύματα που θα τα συναντήσετε στην πορεία ενδεχομένως», προσθέτει η Μαρίνα Μόσχα.

πρώτη δημοσίευση 1/9/2020, ανανεώθηκε

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved