Στρατηγικές και λύσεις για να διαχειριστείτε ένα «δύσκολο» παιδί

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστείτε το «παιδί» σας;

Στρατηγικές και λύσεις για να διαχειριστείτε ένα «δύσκολο» παιδί
Bigstock

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, δημοσίευσε ένα άρθρο δίνοντας tips και συμβουλές στους γονείς.

Ορίστε μερικές γενικές στρατηγικές και λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το παιδί σας που έχει ξεσπάσματα και έντονη προσωπικότητα.

  1. Πρώτα από όλα αναγνωρίστε ότι μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς του παιδιού σας αντανακλά την ιδιοσυγκρασία του.
  2. Δημιουργήστε ένα ουδέτερο ή αντικειμενικό συναισθηματικό κλίμα για να αντιμετωπίσετε το παιδί σας. Προσπαθήστε να μην απαντήσετε με συναισθηματικό και ενστικτώδη τρόπο, κάτι που είναι αντιπαραγωγικό.
  3. Μην παίρνετε προσωπικά τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Η ιδιοσυγκρασία είναι έμφυτη και το παιδί σας πιθανώς δεν προσπαθεί σκόπιμα να είναι «δύσκολο» ή ενοχλητικό. Μην κατηγορείτε ούτε εκείνο αλλά ούτε τον εαυτό σας.
  4. Προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα στα θέματα και τα προβλήματα γύρω από το παιδί σας. Κάποια είναι πιο σημαντικά και αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής. Άλλα δεν είναι τόσο σημαντικά και μπορούν είτε να αγνοηθούν είτε να τα δείτε σε δεύτερο χρόνο.
  5. Επικεντρωθείτε στα ζητήματα της στιγμής. Μην περιμένετε να περάσουν μέρες για να μιλήσετε για αυτά.
  6. Επαναπροσδιορίστε τις προσδοκίες που έχετε από το παιδί σας. Είναι ρεαλιστικές και κατάλληλες για την ηλικία του ή όχι; Όταν το παιδί σας κάνει κάτι σωστά, επαινέστε το και ενισχύστε τις συγκεκριμένες συμπεριφορές που σας αρέσουν.
  7. Σκεφτείτε τη δική σας ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά. Μήπως το παιδί σας σας μιμείται; Μήπως η συμπεριφορά του είναι αντανάκλαση της δικής σας συμπεριφοράς;
  8. Προβλέψτε επικείμενες καταστάσεις υψηλού κινδύνου και προσπαθήστε να τις αποφύγετε ή να τις ελαχιστοποιήσετε. Αποδεχτείτε την πιθανότητα ότι μπορεί απλά για παράδειγμα να είναι μια δύσκολη μέρα ή περίσταση και ετοιμαστείτε να την αξιοποιήσετε στο μέγιστο.
  9. Περάστε λίγο χρόνο μακριά από το παιδί σας. Το ίδιο φροντίστε να κάνει και το παιδί σας. Μια βόλτα με τον μπαμπά ή τη γιαγιά και τον παππού θα βοηθήσει.
  10. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια, όταν χρειάζεται, από τον παιδίατρό σας ή κάποιον άλλο ειδικό στη συμπεριφορά του παιδιού.

Διαπαιδαγώγηση: Πώς θα διαχειριστείτε ένα δύσκολο παιδί

πηγή: healthychildren.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved