Αντιηλιακή προστασία: Πώς να επιλέξετε το καλύτερο αντιηλιακό

Ένας οδηγός ασφαλούς απόλαυσης για τον ήλιο.

Αντιηλιακή προστασία: Πώς να επιλέξετε το καλύτερο αντιηλιακό
Bigstock

Με όλα τα αντηλιακά που διατίθενται αυτές τις μέρες, η επιλογή του σωστού για το παιδί σας μπορεί να είναι δύσκολη. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όταν χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό είναι το πόσο καλά προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Ποιο είδος αντηλιακού είναι το καλύτερο;

Όταν αγοράζετε αντηλιακό, υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Ελέγξτε την ετικέτα για ένα αντηλιακό που:

  1. Έχει δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή υψηλότερο
  2. Προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB (αντηλιακό «ευρέος φάσματος»)
  3. Είναι ανθεκτικό στο νερό (προστατεύει τα παιδιά όταν βρίσκονται στο νερό για 40-80 λεπτά)

Οι διαφορετικοί τύποι αντηλιακών

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες αντηλιακών:

Αντηλιακό ορυκτών

Ονομάζεται επίσης ανόργανο ή φυσικό αντηλιακό και δρα ως «φράγμα» στις ακτίνες του ήλιου. Μπορεί να δείτε τις λέξεις ψευδάργυρος ή τιτάνιο στην ετικέτα.

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να το απλώσετε , επειδή έχει σχεδιαστεί για να παραμένει στην επιφάνεια του δέρματος, οπότε μπορεί να αφήσει το δέρμα λίγο υπόλευκο.

Ορισμένα διατίθενται ακόμη και σε διασκεδαστικά χρώματα που αρέσουν στα παιδιά. Τα αντηλιακά ορυκτών αρχίζουν να δρουν αμέσως μόλις εφαρμοστούν, αλλά μπορεί να φύγουν εύκολα με το νερό ή τον ιδρώτα .

Χημικό αντηλιακό

Ονομάζεται επίσης οργανικό αντηλιακό προστατεύει το δέρμα απορροφώντας τις ακτίνες του ήλιου σαν σφουγγάρι. Μετατρέπει τις ακτίνες σε θερμότητα και στη συνέχεια απελευθερώνει αυτή τη θερμότητα από το δέρμα.

Επειδή απορροφάται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος, δεν αφήνει την υπόλευκη επίστρωση στο δέρμα που αφήνουν τα ορυκτά και δεν ξεπλένεται επίσης τόσο εύκολα. Αλλά μπορεί να χρειαστούν 15-30 λεπτά για να αρχίσει να λειτουργεί.

Τα αντηλιακά διατίθενται ως κρέμες, τζελ, σπρέι και στικ. Οι κρέμες είναι καλύτερες για τις ξηρές περιοχές του δέρματος, τα στικ βοηθούν στην περιοχή των ματιών και τα τζελ είναι καλά για περιοχές με τρίχες (όπως το τριχωτό της κεφαλής).

Τα αντηλιακά σπρέι μπορεί να σας δυσκολέψουν να καταλάβετε αν έχετε εφαρμόσει αρκετή ποσότητα και υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να αναπνεύσουν τις αναθυμιάσεις. Ορισμένα σπρέι είναι επίσης εύφλεκτα, οπότε πρέπει να αποφεύγετε σπινθήρες ή φλόγες όταν τα χρησιμοποιείτε.

Πώς, πότε και πού να χρησιμοποιείτε το αντηλιακό

Για να κάνει το αντηλιακό τη δουλειά του, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά:

  • Εφαρμόστε το αντηλιακό όποτε τα παιδιά σας θα βρεθούν στον ήλιο. Για καλύτερα αποτελέσματα , εφαρμόστε το περίπου 15 έως 30 λεπτά πριν βγουν έξω.
  • Μην ξεχνάτε τα αυτιά, τα χέρια, τα πόδια, τους ώμους και πίσω από το λαιμό.
  • Σηκώστε τις τιράντες του μαγιό και απλώστε κάτω από αυτές. Προστατέψτε τα χείλη με ένα lip balm χειλιών με δείκτη προστασίας SPF 30.
  • Εφαρμόστε γενναιόδωρη ποσότητα. Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση περίπου 30 γραμμαριών (αρκετή για να γεμίσει ένα σφηνοπότηρο).
  • Επαναλάβετε την εφαρμογή συχνά, περίπου κάθε 2 ώρες.
  • Εφαρμόστε ένα αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό αν πηγαίνετε στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το νερό αντανακλά και εντείνει τις ακτίνες του ήλιου, οπότε τα παιδιά χρειάζονται προστασία που διαρκεί. Τα ανθεκτικά στο νερό αντηλιακά μπορεί να διαρκέσουν έως και 80 λεπτά στο νερό, ενώ ορισμένα είναι επίσης ανθεκτικά στον ιδρώτα. Φροντίστε να επαναλάβετε την εφαρμογή όταν βγαίνουν από το νερό.
  • Πετάξτε οποιοδήποτε αντηλιακό έχει λήξει η ημερομηνία λήξης του ή το έχετε για 3 χρόνια ή περισσότερο.

Μωρά και αντιηλιακό

Κρατήστε τα μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών μακριά από τον ήλιο. Όταν βγαίνετε έξω, ντύστε το με ελαφριά ρούχα που καλύπτουν χέρια και πόδια και μην ξεχνάτε το καπέλο. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα αντηλιακού στο εκτεθειμένο δέρμα του μωρού σας, όπως τα χέρια και το πρόσωπο.

Να είστε και εσείς ένα καλό πρότυπο. Η συνεπής χρήση αντηλιακού και ο περιορισμός της έκθεσής σας στον ήλιο θα μειώσει τον κίνδυνο δερματικών βλαβών.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

  • Μην χρησιμοποιείτε αντηλιακά με PABA, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες. Αποφύγετε το συστατικό οξυβενζόνη, το οποίο μπορεί να έχει ορμονικές ιδιότητες.
  • Για το ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε αντηλιακό ορυκτών συστατικών με τα δραστικά συστατικά οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου.
  • Οι έφηβοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αντηλιακό μαυρίσματος θα πρέπει να πάρουν ένα που να έχει και προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία καθώς τα περισσότερα προσφέρουν ελάχιστη ή καθόλου.
  • Ορισμένα καλλυντικά περιέχουν αντηλιακό, αλλά συνήθως δεν προσφέρουν αρκετή προστασία.
  • Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, απλά να θυμάστε ότι το καλύτερο θα είναι εκείνο που χρησιμοποιείτε εσείς και η οικογένειά σας κάθε φορά που βρίσκεστε στον ήλιο .

Πηγή: kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved