Τεχνητή νοημοσύνη και παιδιά - Πώς θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι γονείς

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν υποκαθιστά το γονεϊκό ένστικτο, αλλά όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να σας βοηθήσει.

Τεχνητή νοημοσύνη και παιδιά - Πώς θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι γονείς
Bigstock

Πώς θα μπορούσε το λεγόμενο ΑΙ να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερη μαμά ή καλύτερος μπαμπάς; Yπάρχουν πολλές πρακτικές συμβουλές της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της γονικής μέριμνας, τις οποίες θα βρείτε γρήγορα και άκοπα από το κινητό σας τηλέφωνο.

Γονείς στρέφονται στο ChatGPT για παιδιατρικές συμβουλές - Αλλά είναι ασφαλές;

1. Έναρξη συζήτησης

Χρειάζεστε βοήθεια για να ξεκινήσετε μια ουσιαστική συζήτηση με το παιδί σας ή προσπαθείτε να βρείτε από πού να «πιάσετε» ένα ευαίσθητο θέμα; Σε αυτή την περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο.

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι είναι απλώς ένα εργαλείο. Μην περιμένετε το παιδί σας να αρχίσει να σας μιλά για πράγματα που το προβληματίζουν απλά και μόνο επειδή χρησιμοποιήσατε ένα σενάριο που δημιουργήθηκε από ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Θα πρέπει να συμμετέχετε ενεργά και να χρησιμοποιείτε ως ιδέες τις προτάσεις που παρέχει η ΤΝ (Τεχνητή Νοημοσύνη). Σκοπός σας να έρθετε πιο κοντά με το παιδί σας και όχι να απομακρυνθείτε περισσότερο.

2. Παραμύθια για τον ύπνο

Εάν επινοείτε ιστορίες για τον ύπνο για τα μικρά σας εν ριπή οφθαλμού, μπορεί πού και πού να χρειάζεστε μια μικρή βοήθεια.

Μπορείτε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως το Hypotenuse ή το Gemini για να σας γράψει μια ιστορία ή να σας δώσει ιδέες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να του δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για το πώς φαντάζεστε την ιστορία σας.

3. Προγραμματισμός γευμάτων και συνταγές

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT προκειμένου να σας δώσει ιδέες για τα γεύματα της εβδομάδας, με βάση τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας. Υπάρχει επίσης και η ιστοσελίδα MyFridgeFood, στην οποία επιλέγετε ό,τι έχετε στο ψυγείο σας και σας δίνει πιθανές συνταγές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα εργαλεία είναι συχνά ατελή και μπορεί να μην παρέχουν πάντα τις καλύτερες επιλογές γευμάτων για τις προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειάς σας.

4. Αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού

Για τους γονείς που ανησυχούν για την ανάπτυξη του παιδιού τους, υπάρχουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση των ορόσημων της γνωστικής, κοινωνικής και γλωσσικής ανάπτυξης . Κάποιες θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού.

Πολλά από αυτά τα προγράμματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί κλινικά, αλλά ακούγονται πολλά υποσχόμενα, οπότε μην πάρετε τα αποτελέσματα ως ευαγγέλιο, αλλά συγκεντρώστε τα για να τα συζητήσετε με την/τον παιδίατρό σας. Να σας θυμίσουμε εδώ, πώς μια μαμά κατάφερε να βρει από τη έπασχε το παιδί της;

5. Εύρεση παιχνιδιών και κατασκευών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT για να πάρετε ιδέες για νήπια - και όχι μόνο - που βαριούνται εύκολα. Ζητήστε του ιδέες για παιχνίδια, επιστημονικά πειράματα , παζλ και κατασκευές που μπορείτε να κάνετε ως οικογένεια σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό χώρο.

Μην χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη για:

1. Γονεϊκές συμβουλές

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι υποκατάστατο του ρόλου σας ως γονιός. Πρέπει να βρείτε ένα στυλ ανατροφής που ταιριάζει καλύτερα στην οικογένειά σας και στις αξίες σας.

Δεδομένου ότι η ΤΝ δεν γνωρίζει εσάς ή το παιδί σας από πρώτο χέρι, οι πληροφορίες και οι συμβουλές που προσφέρει ενδέχεται να μην ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία ή το στυλ σας.

2. Ψώνια από το σουπερμάρκετ

Λέγεται ότι πλησιάζουμε σε μία εποχή όπου τα ρομπότ θα μπορούν να ψωνίζουν για εμάς. Αυτό ακούγεται ωραίο, αλλά πώς θα εμπιστευτούμε ότι ένα ρομπότ ή μία εφαρμογή θα διαλέξει τα καλύτερα από το ράφι ;

3. Λήψη σημαντικών αποφάσεων

Δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν είναι καιρός για το παιδί σας, ας πούμε, να έχει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν υποκαθιστά τη δική σας κρίση και κατανόηση των αναγκών και του παιδιού σας.

4. Παιχνίδι με τα παιδιά σας

Τα παιδιά θέλουν να παίξουν μαζί σας, όχι με έναν υπολογιστή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο όπως μερικές μαθηματικές πράξεις στις οποίες εσείς δε μπορείτε να βοηθήσετε αλλά η τεχνολογία δεν είναι τέλεια, θα πρέπει προς το παρόν να ελέγχετε διπλά τους αριθμούς και τους τύπους στις εργασίες των παιδιών σας.

Πηγή: lifehacker.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved