Η υβριδική εργασία μειώνει το άγχος των γονιών για τη φροντίδα των παιδιών στις διακοπές

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η International Workplace Group ( ΙWP). 

Νίκη Παπανικολάου
Η υβριδική εργασία μειώνει το άγχος των γονιών για τη φροντίδα των παιδιών στις διακοπές
Bigstock

Για τους γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς βοήθεια, το μεγαλύτερο άγχος είναι πώς θα καταφέρουν, κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών,να εργάζονται και παράλληλα να τα φροντίζουν.

Επιστροφή στο σχολείο: Γιατί οι γονείς νιώθουν τόσο έντονο άγχος

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η άνοδος της υβριδικής εργασίας βοηθά στη μείωση αυτής της πίεσης.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την International Workplace Group (ΙWP) το 61% των γονέων λέει ότι οι σχολικές διακοπές αποτελούν πηγή άγχους, κυρίως λόγω της πρόκλησης να εξισορροπήσουν τις εργασιακές τους υποχρεώσεις με την ευθύνη της φροντίδας των παιδιών.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες γονείς (49%) ανέφεραν ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την ετήσια άδεια τους για να είναι με τα παιδιά τους, ενώ το 42% έπρεπε να μειώσει τις ώρες εργασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, φαίνεται πώς αρκετοί γονείς προκρίνουν ως λύση την υβριδική εργασία.

mama-douleyei-me-to-paidi.jpg

Τι είναι η υβριδική εργασία

Η υβριδική εργασία είναι ένας συνδυασμός τηλεργασίας και εργασίας στο γραφείο την οποία εφαρμόζουν πολλοί οργανισμοί και επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Στην μελέτη της ΙWP στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι γονείς, προέκυψε πώς πάνω από τα τρία τέταρτα (78% των γονιών) θα εκμεταλλευόταν τους χώρους εργασίας εάν οι εργοδότες παρείχαν καλύτερη πρόσβαση σε αυτούς, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το πότε και πού εργάζονται. Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη από τους νεότερους γονείς, με το 92% ηλικίας 35 ετών και κάτω να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για έναν χώρο εργασίας κοντά στο σπίτι τους.

Οι γονείς καταφεύγουν σε ετήσια άδεια για να μειώσουν το κόστος

Τα έξοδα που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών οδηγούν τους γονείς (ποσοστό περίπου 49%) να χρησιμοποιούν την ετήσια άδεια τους για να μείνουν μαζί τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς, σε ποσοστό 12 %να εξαντλούν την άδειά τους για τη φροντίδα των παιδιών και να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών για να διαχειριστούν τις ευθύνες τους (ποσοστό 6%).

Αμελητέες δεν είναι όμως και οι συναισθηματικές επιπτώσεις καθώς το 23% των γονιών αναφέρει οικογενειακούς καβγάδες σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών στις διακοπές ενώ ένας στους πέντε γονείς (19%) αισθάνθηκε ότι τα παιδιά του δυσανασχετούσαν λόγω της εργασίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Το βάρος φαίνεται να πέφτει δυσανάλογα στις μητέρες, οι οποίες σε ποσοστό 27% ανέφεραν ότι ένιωσαν έντονα τα αισθήματα δυσαρέσκειας από τα παιδιά τους όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους μπαμπάδες ήταν 14%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της IWG, Mark Dixon, τόνισε ότι η υβριδική εργασία έχει γίνει απαραίτητη για πολλούς εργαζόμενους γονείς. «Τα ευρήματα από αυτήν την τελευταία μελέτη υπογραμμίζουν τις σημαντικές προκλήσεις που μπορούν να φέρουν οι σχολικές διακοπές στους εργαζόμενους γονείς», είπε ο Dixon. «Η υβριδική εργασία μπορεί να μετριάσει μεγάλο μέρος αυτής της πίεσης και βλέπουμε μια έντονη ζήτηση για τοπικούς χώρους εργασίας που παρέχουν στους γονείς την ευελιξία και την ευκολία που χρειάζονται κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου καλοκαιρινού διαλείμματος».

mpampas-kai-gios-vlepoun-tainia.jpg

Γυναίκες και υβριδική εργασία

Οι γυναίκες, ειδικότερα, θεωρούν ότι η υβριδική εργασία είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής. Μια προηγούμενη μελέτη της IWG αποκάλυψε ότι το 89% των γυναικών ανέφεραν ότι η υβριδική εργασία είχε βελτιώσει την ικανότητά τους να διαχειρίζονται και τα δύο ( εργασία και οικογένεια).

Η Chief Commercial Officer της IWG, Fatima Konig, τόνισε τα ευρύτερα οφέλη της υβριδικής εργασίας: «Η υβριδική εργασία όχι μόνο υποστηρίζει την ευημερία των οικογενειών αλλά συμβάλλει επίσης στη συνολική ψυχική υγεία και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Προσφέροντας καλύτερη πρόσβαση σε τοπικούς χώρους εργασίας κατά τις περιόδους αιχμής, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές, οι εργοδότες μπορούν να ενισχύσουν ένα πιο υποστηρικτικό και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας».

Έρευνα: Οι γονείς αγχώνονται περισσότερο όταν βλέπουν emails από το σχολείο παρά από τη δουλειά

Καθώς η υβριδική εργασία συνεχίζει να αυξάνεται, η δυνατότητα βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, γίνεται πιο εμφανής. Με τις επιχειρήσεις και τους γονείς να αναγνωρίζουν τα οφέλη της, το μέλλον της εργασίας μπορεί να περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από την ευελιξία, τους τοπικούς χώρους εργασίας και τις πιο διαχειρίσιμες ρυθμίσεις σχετικά με την φροντίδα των παιδιών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved