«Ήσουν καλό ή άτακτο παιδί φέτος;» - Μια ερώτηση που πολλά παιδιά φοβούνται

Πώς αισθάνεται άραγε ένα παιδάκι όταν το ρωτούν αν είναι άξιο να δεχτεί δώρο από τον Άγιο Βασίλη; 

«Ήσουν καλό ή άτακτο παιδί φέτος;» - Μια ερώτηση που πολλά παιδιά φοβούνται
Bigstock

Η περίοδος των Χριστουγέννων φέρνει μαγεία, χαρά και προσδοκίες. Ωστόσο, μια ερώτηση που συχνά συνοδεύει τη γιορτινή ατμόσφαιρα «Ήσουν καλό ή άτακτο παιδί φέτος;» έχει τη δύναμη να προκαλέσει άγχος στα παιδιά.

Ενώ μπορεί να φαίνεται αθώα ή ακόμα και διασκεδαστική για τους ενήλικες, για τα παιδιά μπορεί να γίνει μια πηγή πίεσης και ανασφάλειας .

Η κρυφή δύναμη των λέξεων

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα μηνύματα με διαφορετικό τρόπο από τους ενήλικες. Μια τέτοια ερώτηση τα βάζει σε θέση να αναρωτιούνται αν πληρούν τα κριτήρια που οι γονείς, οι δάσκαλοι ή ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης θεωρούν αποδεκτά.

Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει στο να εστιάζουν υπερβολικά στα «λάθη» τους, να αισθάνονται ενοχές ή να αγωνιούν για την «ετυμηγορία» ενός ανώτερου κριτή.

Επιπλέον, τα παιδιά ηλικίας 3-7 ετών βρίσκονται σε μια φάση που αναπτύσσουν την αίσθηση του εαυτού τους. Αν μια τέτοια ερώτηση συνοδεύεται από τιμωρία ή έλλειψη αποδοχής, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους.

Pre holiday anxiety: Τι είναι & πώς να το αποφύγετε φέτος τις γιορτές

gramma-agios-basilis.jpg

Ο φόβος της απόρριψης και η ανασφάλεια

Για πολλά παιδιά, η ιδέα ότι «ο Άγιος Βασίλης όλα τα βλέπει» ενισχύει έναν συνεχή φόβο πως κάθε λάθος τους παρακολουθείται και αξιολογείται. Αυτό δεν τα βοηθά να κατανοήσουν τη φύση των επιλογών τους, αλλά ενισχύει την αίσθηση ότι η αγάπη και η αποδοχή εξαρτώνται από τη «σωστή» συμπεριφορά.

Η αντίληψη ότι η αξία ενός παιδιού βασίζεται αποκλειστικά στο αν ήταν «καλό» ή «άτακτο» προωθεί την αμφιβολία: «είμαι αρκετά καλός ή όχι;». Αυτή η νοοτροπία μπορεί να μεταφερθεί στην ενήλικη ζωή, δημιουργώντας ανασφάλειες και δυσκολίες αυτοαποδοχής.

Viral TikTok: Μια μαμά φέτος θα φτιάξει μπισκότα για τη γυναίκα του Άγιου Βασίλη αντί για τον ίδιο

Θετικές εναλλακτικές ερωτήσεις

Αντί για την ερώτηση «Ήσουν καλό ή άτακτο παιδί;», οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τη θετική σκέψη και τον αυτοστοχασμό μέσα από πιο εποικοδομητικές προσεγγίσεις.

Για παράδειγμα:

  • «Ποιες ήταν οι αγαπημένες σου στιγμές φέτος;»
  • «Τι σε έκανε να νιώσεις περήφανος για τον εαυτό σου;»
  • «Τι θα ήθελες να κάνεις καλύτερα την επόμενη χρονιά;»

Αυτές οι ερωτήσεις όχι μόνο απομακρύνουν την πίεση της αξιολόγησης, αλλά και ενισχύουν τη σύνδεση, την ενσυναίσθηση και την αυτογνωσία του παιδιού.

Ο ρόλος των γονιών στην ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών

Οι γονείς παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Με το να δείχνουν αποδοχή , ανεξαρτήτως των λαθών ή των ατελειών, βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η αξία τους δεν εξαρτάται από την «τέλεια» συμπεριφορά.

Η ενίσχυση μιας φιλοσοφίας που επικεντρώνεται στην προσπάθεια και στη μάθηση, αντί για την απόλυτη κατηγοριοποίηση, συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς συναισθηματικού περιβάλλοντος.

Η μαγεία των γιορτών είσαι εσύ μαμά με ό,τι και αν κάνεις

Εστιάζοντας στη μαγεία των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος αγάπης και θαλπωρής. Αντί, λοιπόν, να επικεντρωνόμαστε στη συμπεριφορά των παιδιών, μπορούμε να αναδείξουμε τις στιγμές που φέρνουν χαρά και γέλιο.

Ας αφήσουμε τον Άγιο Βασίλη να φέρει μόνο δώρα και χαμόγελα – όχι φόβο και αγωνία. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι γιορτές «γεμίζουν» τις καρδιές των μικρών παιδιών με αγάπη, αυτοπεποίθηση και γλυκές αναμνήσεις.

Με πληροφορίες: today.com

Santa's Workshop - Οδηγός για γονείς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved