Eggshell parenting - Μήπως το κάνεις και εσύ;

Αν διαβάσετε το άρθρο θα θέλετε σίγουρα να αποφύγετε αυτό το γονεϊκό στιλ.

Μαργαρίτα Νικολάου
Eggshell parenting - Μήπως το κάνεις και εσύ;
Bigstock

Μία ψυχίατρος στο TikTok εφιστά την προσοχή σε ένα είδος γονεϊκού στυλ που είναι γνωστό ως «eggshell parenting». Η ψυχίατρος, η οποία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο @drkimsage στο TikTok, δημοσίευσε ένα βίντεο που αναλύει ακριβώς τι είναι το «eggshell parenting».

Εάν έχεις αυτά τα 5 parenting skills, είσαι μια καλή μαμά

«Στην καρδιά της συναισθηματικά ανασφαλούς γονικής μέριμνας βρίσκεται η πραγματική συναισθηματική διακινδύνευση... είναι ένας τρόπος να βάζεις ένα παιδί σε μια θέση όπου πρέπει πάντα να είναι υπερ-επιφυλακτικό για το τι μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί στη συνέχεια», αναφέρει η Dr. Sage στους followers της. «Ακόμα κι αν είστε στοργικοί και ασφαλείς και υπέροχοι, αν από αυτό προκύπτει ότι μπορείτε να είστε ανασφαλείς, στον πυρήνα σας δεν είστε ασφαλείς».

Το TikTok δεν είναι πάντα το καλύτερο μέρος για να λάβετε συμβουλές και πληροφορίες, αλλά οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τον όρο, τα σημάδια και τους κινδύνους του «eggshell parenting».

«Είναι σημαντικό να συζητήσουμε για το eggshell parenting, πέρα από την αυξανόμενη δημοτικότητά του στο TikTok, επειδή πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι ανατρέφουν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο», λέει ο Zishan Khan, M.D., πιστοποιημένος ψυχίατρος παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στο Mindpath Health. «Από την επαγγελματική μου εμπειρία, κανείς δεν επιλέγει να γίνει γονιός με αυτόν τον τρόπο».

Τι σημαίνει να είσαι γονιός «eggshell (κέλυφος αβγού)»;

Η Anna Hindell, LCSW-R, CIYT, ψυχοθεραπεύτρια και δασκάλα γιόγκα, λέει ότι ο όρος έγινε δημοφιλής από την κλινική ψυχολόγο Dr. Sage και προέρχεται από τη φράση «περπατώντας πάνω σε τσόφλια αβγών (walking on eggshells)».

«Όταν ένας γονιός έχει ασταθείς διαθέσεις, ξεσπάσματα, ασυνεπείς συμπεριφορές και απρόβλεπτα συναισθήματα που αναγκάζουν τα παιδιά του να "περπατούν πάνω σε τσόφλια αυγών" γύρω του. Αυτό είναι το eggshell parenting», εξηγεί η Hindell.

Ο Dr. Khan λέει ότι η βάση αυτής της γονικής συμπεριφορά «eggshell parenting» είναι η απρόβλεπτη συμπεριφορά. «Όταν ένας γονιός έχει την τάση να πηγαίνει από το 0 στο 60 σε μια στιγμή, ή ακόμα χειρότερα -φαίνεται να πυροδοτείται από πράγματα που δεν είναι καθόλου προφανή στο παιδί- είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί μπορεί να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος σε ένα παιδί που εκτίθεται συνεχώς σε αυτό», λέει ο Dr. Khan. «Είναι σύνηθες για τους "eggshell" γονείς να αλλάζουν γρήγορα διάθεση».

eggshell-parenting-ti-einai-(1).jpg

Είναι το «lazy parenting» η συνταγή για μία ευτυχισμένη οικογένεια;

Οι πιο ακραίες περιπτώσεις «eggshell parenting» περιλαμβάνουν σοβαρή ψυχολογική κακοποίηση που μπορεί να προκαλέσει αντιστροφή ρόλων μεταξύ γονέα και παιδιού. «Το παιδί αισθάνεται υπεύθυνο για τη φροντίδα του γονέα του και νιώθει ενοχές όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει ο γονέας του», λέει ο Dr. Khan.

Όσον αφορά το γιατί ή το πώς κάποιος γίνεται «eggshell» γονιός, η Hindell συμφωνεί με τον Δρ Khan - συνήθως δεν είναι συνειδητή επιλογή.

«Η συμπεριφορά είναι πιθανότατα η καλύτερη προσπάθεια του γονέα να ρυθμίσει τον εαυτό του», λέει η Hindell. «Ένας "eggshell" γονιός πιθανότατα είχε τη δική του ασταθή ανατροφή και δεν έμαθε ποτέ πώς να ηρεμεί τον εαυτό του από δυσάρεστα συναισθήματα. Αν οι γονείς δεν επεξεργαστούν τα δικά τους θέματα του παρελθόντος που προκαλούν την παρούσα αστάθεια, η αντιδραστικότητά τους θα επηρεάσει τα παιδιά τους και τους γύρω τους».

Παραδείγματα «eggshell parenting»

Ας πούμε ότι ένα παιδί επιστρέφει στο σπίτι με έναν Χ βαθμό στο τεστ. Ο γονιός το συγχαίρει. Μετά το δείπνο, ο ίδιος γονιός επιπλήττει το παιδί του επειδή δεν πήρε καλύτερο βαθμό.

«Αυτή η απρόβλεπτη συμπεριφορά προκαλεί σύγχυση, στέλνει ανάμεικτα μηνύματα και δεν παρέχει στο παιδί την ασφάλεια, τη σιγουριά και την κατανόηση που πρέπει να νιώθει από τον φροντιστή του», λέει η Hindell.

Viral TikTok βίντεο: Το gentle parenting moment ενός μπαμπά, θα κάνει την καρδούλα σας να «λιώσει»

Eggshell Parenting vs. Περιστασιακή γονική οργή

Οι περισσότεροι γονείς να προσπαθούν να αποφύγουν τις κοινές μεθόδους πειθαρχίας, όπως τα timeouts και οι φωνές. Αντ' αυτού, επιδιώκουν να οπλίσουν τα παιδιά τους με τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης των συναισθημάτων. Παρόλα αυτά, κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και μπορεί να ξεσπάσει και να φωνάξει σε ένα παιδί. Οι πάροχοι ψυχικής υγείας είναι ξεκάθαροι: Αυτά τα περιστασιακά ξεσπάσματα δεν είναι μέρος του «eggshell parenting».

«Όλοι μας τα χάνουμε κατά καιρούς», λέει ο Botwin. «;Ένας "eggshell" γονιός είναι απρόβλεπτος και θα φωνάζει ή θα ξεσπάει πιο συχνά. Η άλλη διαφορά είναι ότι ένας "eggshell" γονιός συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του. Ωστόσο, οι γονείς που δεν έχουν αυτού του είδους την παθολογία συνήθως κάθονται και μιλούν για το τι συνέβη και στις περισσότερες περιπτώσεις ζητούν συγγνώμη».

Οι κίνδυνοι του Eggshell Parenting

Η Hindell λέει ότι το «eggshell parenting» μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες δυσκολίες για τα παιδιά, όπως:

«Τα παιδιά που μεγαλώνουν με «eggshell» γονείς ζουν σε μια κατάσταση χρόνιας και επίμονης απρόβλεπτης συμπεριφοράς από τους κύριους φροντιστές τους», λέει η Hindell. «Τα παιδιά νιώθουν την αστάθεια του περιβάλλοντός τους και τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους για την αστάθεια, αντί να κατανοούν ότι έχουν έναν ασταθή γονέα».

Antifragile Kid: Μήπως εσείς μεγαλώνετε ένα τέτοιο παιδί;

eggshell-parenting-ti-einai-(3).jpg

Πώς να σπάσετε τον κύκλο του Eggshell Parenting

Είτε σας μεγάλωσε ένας «eggshell» γονιός, είτε φοβάστε ότι είστε ένας τέτοιος γονιό, είτε και τα δύο, ο Dr. Khan λέει ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία.

Πόσο σημαντική είναι η γονεϊκή συνεργασία;

«Είναι κανείς καταδικασμένος αν συνειδητοποιήσει ότι είναι«eggshell» γονιός ή αν ανακαλύψει ότι η μητέρα ή ο πατέρας του τον μεγάλωσε με τέτοιο τρόπο; Καθόλου», λέει ο Δρ Khan. «Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να σπάσουν τον κύκλο βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν σε στρεσογόνες καταστάσεις».

Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Ο ίδιος λέει ότι η αυτογνωσία (αναγνώριση της γονεϊκής αυτής συμπεριφοράς) είναι το πρώτο βήμα. Έπειτα θα πρέπει αν δεν μπορείτε να βελτιώσετε εσείς οι ίδιοι τη συμπεριφορά σας, να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

πηγή: parents.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved