Πόνοι περιόδου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ίσως αισθανθείτε κάποιους πόνους, όμοιους με τους πόνους που νιώθετε κατά την περίοδό σας.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πόνοι περιόδου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Bigstock

Αυτοί οι «πόνοι περιόδου» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα είναι κάτι που θα πρέπει να συνηθίσετε μιας και είναι φυσιολογικοί πόνοι της ανάπτυξης της μήτρας.

Ωστόσο όμως, δεν θα πρέπει να επαναπαυτείτε. Θα πρέπει να κρατάτε ενήμερους το γιατρό σας και τη μαία σας ειδικά αν οι πόνοι γίνουν εντονότεροι ή ακολουθήσουν και άλλα συμπτώματα μαζί, εκτός από τους πόνους.

Πόνοι περιόδου στην εγκυμοσύνη- Τι μπορεί να σημαίνουν

1. Πόνος κατά την εμφύτευση

Είναι φυσιολογικό κάποιες γυναίκες να αισθανθούν μικρά πονάκια-κράμπες, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης . Αυτό συμβαίνει επειδή το έμβρυο εμφυτεύεται μέσα στη μήτρα.

2. Πόνοι της «χαμένης» περιόδου

Πολλές έγκυες γυναίκες έχουν έντονες κράμπες τη μέρα που θα αδιαθετούσαν. Μαζί με το πρησμένο στήθος, την κούραση , τη «χαμένη» περίοδο και τους πόνους, μια γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί ότι τελικά είναι έγκυος.

3. Πόνοι κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της μήτρας

Καθώς το μωράκι σας θα αναπτύσσεται και η μήτρα σας θα μεγαλώνει για τους επόμενους 9 μήνες, εσείς είναι πολύ πιθανό να νιώθετε πόνους και κράμπες.

Γίνεται να είμαι έγκυος και να έχω περίοδο;

4. Συσπάσεις Braxton Hicks

Γνωστές και ως προπαρασκευαστικές ή ψευτοωδίνες, οι Braxton Hicks είναι συσπάσεις που μοιάζουν με τους πόνους της περιόδου, μπορεί να είναι ήπιες ή ελαφρώς επώδυνες, ακανόνιστες, εντοπίζονται μόνο στην κοιλιά και μετά από λίγο σταματούν. Συνήθως εξαφανίζονται όταν εγκυμονούσα περπατάει, αλλάζει θέση ή ξεκουράζεται.

5. Έκτοπη κύηση

Μια κύηση λέμε ότι είναι έκτοπη όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται εκτός του βλεννογόνου της κοιλότητας της μήτρας, π.χ. στη σάλπιγγα και αποτελεί μια κατάσταση δυνητικά απειλητική για τη ζωή. Αντίθετα, στη φυσιολογική κύηση, το ωάριο που απελευθερώνεται μετά την ωορρηξία συλλαμβάνεται από τη σάλπιγγα μέσα στην οποία συντελείται η γονιμοποίησή του από το σπερματοζωάριο.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνους που θυμίζουν πόνους περιόδου. Αν λοιπόν μια γυναίκα νιώθει τους πόνους μόνο από τη μία πλευρά και παρατηρήσει και αίμα θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό της.

6. Αποβολή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πόνοι που θυμίζουν περίοδο μπορεί να αποτελούν ένδειξη αποβολής, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από αιμορραγία . Αν και οι αποβολές είναι πιο συχνές κατά το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης. Εάν παρατηρήσετε έντονο πόνο που συνοδεύεται από αίμα ή υγρά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τη/το γιατρό σας.

Σύνδρομο Edwards στην εγκυμοσύνη: Τι είναι, πού οφείλεται και ποια τα συμπτώματα

7. Πρόωρος τοκετός

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τους πόνους που μοιάζουν με αυτούς της περιόδου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο πρόωρος τοκετός. Εάν βρίσκεστε πριν την 37η εβδομάδα και νιώθετε έντονες κράμπες , μπορεί να είναι ένδειξη ότι το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό νωρίτερα από το κανονικό.

Σε αυτή την περίπτωση, οι πόνοι μπορεί να συνοδεύονται από άλλες ενδείξεις, όπως πίεση στην περιοχή της λεκάνης, αύξηση των κολπικών εκκρίσεων ή ακόμα και απώλεια αμνιακού υγρού .

8. Πυελικά προβλήματα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο σκελετός και οι σύνδεσμοι της λεκάνης χαλαρώνουν για να προετοιμάσουν το σώμα σας για τον τοκετό. Αυτή η χαλάρωση μπορεί να προκαλέσει πόνους στην περιοχή της λεκάνης, που πολλές φορές θυμίζουν πόνους περιόδου.

Αν και συνήθως είναι φυσιολογικό, αν οι πόνοι γίνουν έντονοι ή αν αρχίσετε να δυσκολεύεστε στην κίνηση, καλό θα ήταν να το αναφέρετε στη/στο γιατρό σας. Ειδικά προγράμματα ασκήσεων ή φυσικοθεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον πόνο.

9. Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι αρκετά συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσουν πόνο που μοιάζει με αυτόν της περιόδου. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο κατά την ούρηση, αυξημένη συχνότητα ούρησης ή πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε λοίμωξη , είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τη/το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, καθώς οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Συμβουλές για να νιώθεις άνετα και να μειώσεις του πόνους

10. Διαταραχές του πεπτικού συστήματος

Οι αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας αέρια, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα, τα οποία συχνά συνοδεύονται από πόνους στην κοιλιά που μπορεί να μοιάζουν με πόνους περιόδου.

Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ακίνδυνα, αλλά η ενυδάτωση και η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων .

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Παρόλο που πολλοί από αυτούς τους πόνους μπορεί να είναι φυσιολογικοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

Αν οι πόνοι είναι έντονοι, διαρκούν πολύ ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως αιμορραγία, ζάλη, πυρετό ή ανεξήγητη απώλεια υγρών, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική συμβουλή . Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή υποκείμενη αιτία.

Πρώτη δημοσίευση 01/08/2017, ανανεώθηκε

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved