Όταν οι γονείς διαφωνούν σε θέματα πειθαρχίας του παιδιού

Πώς μπορούν να διαχειριστούν τη διαφωνία τους;

Οι διαφωνίες των γονιών σε θέματα διαπαιδαγώγησης και πειθαρχίας του παιδιού είναι συχνές.

Συνήθως, ένας από τους δύο είναι πιο ελαστικός, επιθυμώντας το διάλογο και όχι την κλιμάκωση της έντασης.

'Ομως, αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση έχει ως αποτέλεσμα την αντιπαράθεση των γονιών μπροστά στο παιδί, το οποίο από την πλευρά του ενδέχεται να την χρησιμοποιήσει για να αποφύγει την τιμωρία ή να κάνει αυτό που θέλει. Παράλληλα, μπορεί να του δημιουργήσει σύγχυση και να θεωρήσει υπεύθυνο τον εαυτό του για την ένταση μεταξύ των γονιών του.

Αν αντιμετωπίζετε κι εσείς προβλήματα συνεννόησης σχετικά με τον τρόπο επιβολής πειθαρχίας του παιδιού σας δείτε τι πρέπει να ξέρετε:

Μη διαφωνείτε για την πειθαρχία μπροστά στα παιδιά

Κάντε μια συμφωνία να μη διαφωνείτε όταν το παιδί είναι παρόν. Ακόμα και αν έχετε αντίθεση άποψη από αυτή του/της συζύγου, μιλήστε κάποια στιγμή όταν είστε μόνοι σας. Εξηγήστε γιατί διαφωνείτε με την επιλογή του/ης. Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ο θυμός, συζητήστε με ήρεμο τρόπο. Το παιδί πρέπει να βλέπει ότι υπάρχει ένα ενιαίο, κοινό μέτωπο.

Ακούστε την άλλη πλευρά

Συχνά το ζευγάρι διαφωνεί για την επιβολή της τιμωρίας χωρίς να γνωρίζει τι έχει προηγηθεί. Ακούστε λοιπόν με προσοχή τι έχει να σας πει και να σας εξηγήσει για την επιλογή αυτού του είδους πειθαρχίας. Σεβαστείτε τη συλλογιστική του/ης συζύγου σας, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με αυτήν.

Να είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε

Είτε από βιασύνη είτε από φόρτιση, οι αποφάσεις σας μπορεί να είναι λανθασμένες. Είναι σημαντικό να αναθεωρείτε όταν αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το σωστό και να συντάσσεστε με τις τακτικές πειθαρχίας που ακολουθεί ο άλλος. Αυτή σας η στάση διδάσκει στα παιδιά ότι ο καθένας κάνει λάθη και υπάρχει τρόπος να τα χειριστεί με ώριμο τρόπο.

Μην αφήνετε ποτέ τα θέματα πειθαρχία να επηρεάσουν τη σχέση σας

Συχνά οι γονείς ξεχνούν ότι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο και λειτουργούν ανταγωνιστικά σε ότι αφορά στο παιδί. Η διαφωνία τους επηρεάζει και τη σχέση τους αφού ο ένας θεωρεί τον εαυτό του «νικητή» και ο άλλος «ηττημένο» . Όμως και οι δύο θέλουν το καλό του παιδιού και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνούν (ούτε εσείς φυσικά).

Πηγή: www.imom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved