Μητρικός Θηλασμός: Τι είναι οι εισέχουσες, οι φαρδιές, οι επίπεδες, οι μακριές και οι σκληρές θηλές

Η θηλή μπορεί να έχει διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Μαργαρίτα Νικολάου
Μητρικός Θηλασμός: Τι είναι οι εισέχουσες, οι φαρδιές, οι επίπεδες, οι μακριές και οι σκληρές θηλές

ha

Bigstock

Για να βρίσκεστε στο άρθρο μας μάλλον θηλάζετε (ή πρόκειται να θηλάσετε) και θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη θηλή και το σχήμα της.

Η θηλή μπορεί να έχει διάφορα σχήματα και μεγέθη κατά μήκος, πλάτος, ύψος ή βάθος. Μπορεί να είναι στρογγυλή, μακρόστενη, να προεξέχει έως και 20 χιλιοστά, να είναι φαρδιά έως και 30 χιλιοστά, να είναι επίπεδη και να καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη θηλαία άλω ή εισέχουσα. Μπορεί να είναι μαλακή ή σκληρή. Το εσωτερικό της αποτελείται από ένα περίπλοκο πλέγμα λείων μυϊκών ινών, που τη διαπερνούν προς τα μέσα, προς τα επάνω και περιμετρικά. Αυτές οι λείες μυϊκές ίνες συστέλλονται όταν η θηλή εκτεθεί στο κρύο, στον ερεθισμό των χεριών ή του στόματος του μωρού. Στο εσωτερικό της η θηλή διαπερνάται επίσης από δεκαπέντε έως είκοσι πέντε γαλακτοφόρους πόρους, δηλαδή λεπτά σωληνάκια που οδηγούν το γάλα έξω από το σώμα της γυναίκας.

Ρωγμές της θηλής: Τι είναι, ποια τα αίτια και πώς θα φροντίσετε το στήθος κατά τον θηλασμό

Θηλασμός και φαρδιές θηλές

Οι φαρδιές θηλές (π.χ. 25 χιλιοστά πλάτος) αποτελούν πρόβλημα για α πρόωρα και μικρόσωμα νεογέννητα, γιατί δε χωρούν στο στόμα τους. Σε αυτή τη σπανιότατη περίπτωση πρέπει απλώς να περιμένετε να μεγαλώσει το μωρό, αντλώντας με νοσοκομειακή αντλία ανά 2ωρο την ημέρα και ανά 3ωρο τη νύχτα και να αφήνετε το μωρό να γλείφει τη θηλή σας σε κάθε ευκαιρία (π.χ. 20 φορές την ημέρα, όχι μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φορέσετε ψευτοθηλή σιλικόνης μεγάλου μεγέθους, που συμμαζεύει λίγο τη θηλή σας, μήπως και αποφύγετε την άντληση.

Θηλασμός και μακριές θηλές

Οι μακριές θηλές (π.χ. 20 χιλιοστά μήκος) μπορεί τις πρώτες μέρες να προκαλούν στο μωρό τάση για εμετό. Μην ανησυχείτε, θα περάσει.

Θηλασμός και επίπεδες θηλές

Όταν η θηλή είναι επίπεδη, μπορεί εύκολα να επιμηκυνθεί από το στόμα του μωρού που θηλάζει.

Η θηλή μου πονάει όταν θηλάζω. Τι μπορώ να κάνω;

Θηλασμός και εισέχουσες θηλές

Οι εισέχουσες θηλές εισέχουν μόνιμα ή μόνο όταν ερεθίζονται. Οι θηλές αυτές περιέχουν νημάτια τα οποία συνδέουν το εσωτερικό της επιφάνειας της θηλής με τους ιστούς που βρίσκονται πιο κάτω. Οι εισέχουσες θηλές επιμηκύνονται με το θηλασμό, απλώς παίρνει λίγο χρόνο για να αρχίσουν να προεξέχουν μόνιμα. Συνήθως δε δημιουργούν προβλήματα με το θηλασμό.

Εάν η επίπεδη ή εισέχουσα θηλή σας είναι τόσο σκληρή, που δεν μπορείτε να τη συνθλίψετε για να χωρέσει στο στόμα του μωρού, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ψευτοθηλή τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.

Δυσκολεύεστε να θηλάσετε; Αυτές είναι οι σωστές στάσεις θηλασμού (vid)

Δρ Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού
(πηγή βιβλίο «Θηλασμός μια υπέροχη εμπειρία» από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες)

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved