Έρευνα: Σχεδόν όλες οι μητέρες αιθάνονται «αόρατες»

Μια έρευνα αποδεικνύει τις δυσκολίες της μητρότητας και προτείνει αλλαγές τόσο στην κοινωνική στάση όσο και στην ψυχολογική υποστήριξη των μαμάδων

Έρευνα: Σχεδόν όλες οι μητέρες αιθάνονται «αόρατες»

Η εκστρατεία «Αόρατες μητέρες» της Peanut ( Kοινωνικό δίκτυο αποκλειστικά για γυναίκες, το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα εγκυμοσύνης, μητρότητας, γονιμότητας και εμμηνόπαυσης) αποκάλυψε μερικές συγκλονιστικές αλήθειες για τη σύγχρονη μητρότητα.

Οι σύγχρονες μητέρες, αναμένεται να τα καταφέρνουν όλα και να μην παραπονιούνται ποτέ καθώς ήταν επιλογή τους να ξεκινήσουν αυτό το «μαγικό» ταξίδι, σωστά; Η εφαρμογή της κοινότητας Peanut ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο «Αόρατες μητέρες» που αποδεικνύει πόσο αδικημένες αισθάνονται οι μητέρες στις μέρες μας.

Η εταιρεία διεξήγαγε έρευνα σε 3.600 γυναίκες για το έγγραφο «State of Invisibility» και τα ευρήματά της ήταν ανησυχητικά.

Το 79% των συμμετεχουσών παραδέχτηκαν ότι αισθάνονται αόρατες ως μητέρες ή εν δυνάμει μητέρες και το 98% πιστεύει ότι αυτό επηρεάζει σοβαρά την ψυχική υγεία των γυναικών.

Το 95 τοις εκατό αισθάνθηκε ότι δεν εκτιμάται, δεν αναγνωρίζεται ή δεν φαίνεται ο ρόλος της, ενώ το 94% δήλωσε ότι η ταυτότητά της έχει ελαχιστοποιηθεί στο να είναι απλώς μαμά.

Το σοκαριστικό ποσοστό του 99% εξέφρασε την αίσθηση ότι αισθάνεται κοινωνική πίεση καθώς πρέπει «να κάνει τα πάντα τέλεια», ενώ το 96% αισθάνθηκε ότι αναμένεται να βάλει τον εαυτό του σε δεύτερη - ή και τελευταία- μοίρα και να αυτοθυσιαστεί.

Sad Depressed Woman Alone At Home Sitting On A Sofa

Για να το θέσουμε απλά: Σχεδόν κάθε μητέρα αισθάνεται αόρατη. Και αυτό δεν είναι εντάξει.

Ευτυχώς, εκτός από την ανάδειξη του προβλήματος, αναγράφονται επίσης λύσεις για το πώς η κοινωνία μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το βάρος που φορτώνεται στις γυναίκες, προτείνοντας τρόπους να αναδιαμόρφωσης του τρόπου που μιλάμε για τη μητρότητα και τα παιδιά. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

« Πώς είναι το μωρό; » → « Πώς νιώθεις; Ψυχολογικά και σωματικά; »

« Πότε θα κάνεις παιδιά; » → « Θέλεις παιδιά; »

« Ήταν προγραμματισμένη η εγκυμοσύνη; »→ « Είσαι ενθουσιασμένη; »

« Πώς καταφέρνεις και τα προλαβαίνεις όλα; »→ « Μήπως νιώθεις πιεσμένη ψυχολογικά; »

« Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει. Οι γυναίκες αισθάνονται διστακτικές όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν επαγγελματικές και κοινωνικές προκλήσεις έχοντας απέναντί τους κυρίως άντρες που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες αισθάνονται ότι εκτιμώνται, υποστηρίζονται και είναι πρόθυμες να εκφράσουν τις ανάγκες τους », δήλωσε η Rachel Goldman, PhD, FTOS, ψυχολόγος σε μια δήλωση σχετικά με την έρευνα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσουμε τα στερεότυπα , κανονικοποιώντας τον ενεργό ρόλο και των δύο γονέων, την υποστήριξη της ψυχικής υγείας και τη φροντίδα της επικοινωνίας. Οι λέξεις που ακούμε και χρησιμοποιούμε μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό ατομικά και ως κοινωνία , δεδομένου ότι εσωτερικεύουμε τα πράγματα που βλέπουμε και ακούμε.

Η δρ Goldman συνέχισε « Ένα ειλικρινές «πώς είσαι;» ή «σε σκέφτομαι» κάνει τον άλλον να νιώθει πως μετρά. Πιο συγκεκριμένα,πρόκειται για το φαινόμενο της πεταλούδας. Μικρές αλλαγές ή ενέργειες, όπως συμπονετικές συζητήσεις, μπορούν να έχουν βαθιές επιπτώσεις. Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας αυτά τα ζητήματα, μπορούμε να μιλάμε για πραγματική υποστήριξη της μητρότητας . »

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved