7 τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση

Ποιες τροφές που ενισχύουν τη διάθεση και αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης;

7 τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση
Bigstock

Όταν νιώθετεε πεσμένη, συχνά έχετε την ανάγκη να «απαλύνετε» το άγχος ή τη στεναχώρια σας μέσω του φαγητού και να «φάτε» τα συναισθήματά σας, όπως λένε και οι ειδικοί. Παρόλο που αυτό ακούγεται σαν μία ανθυγιεινή επιλογή, ορισμένες τροφές περιέχουν στοιχεία που όντως βελτιώνουν τη διάθεση και θα σας κάνουν να νιώθετε λίγο πιο χαρούμενη.

Για να αυξήσετε τα επίπεδα της σεροτονίνης και να κάνετε τη μέρα σας κάπως πιο φωτεινή, συγκεντρώσαμε επτά από τις κορυφαίες τροφές που ενισχύουν τη διάθεση.

Πέντε αρνητικά συναισθήματα που βιώνει η νέα μαμά

1. Δημητριακά ολικής άλεσης

Όχι μόνο είναι νόστιμα αλλά φαίνεται πως βοηθούν στην τόνωση της διάθεσης, καθώς περιέχουν βιταμίνη Β και οι φυτικές ίνες.

Οι βιταμίνη Β μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μετατροπή των αμινοξέων σε σεροτονίνη, η οποία είναι η φυσική ορμόνη της χαράς.

Η βρώμη θεωρείται ένα από τα καλύτερα δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση. Μάλιστα, εάν θηλάζετε, η βρώμη βοηθά στην παραγωγή γάλακτος.

2. Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει ενώσεις που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην βελτίωση της διάθεσης. Πιστεύεται ότι το γλυκό αυτό σνακ έχει ευεργετικές και υγιεινές πτυχές.

Η κατανάλωση σοκολάτας ενισχύει τη διάθεσή σας επειδή έχει ωραία γεύση, μυρίζει όμορφα και είναι γλυκιά στη γεύση.

Είναι προτιμότερο να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα, καθώς δεν είναι τόσο ζαχαρούχα ή λιπαρή όσο η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα.

Banana bread με κομματάκια σοκολάτας – Τα παιδιά θα ξετρελαθούν

mous-sokolata.jpg

3. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Μερικά από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν την kombucha, το γιαούρτι και το kimchi - όλα αυτά είναι υγιεινά και έχουν ωραία γεύση. Πιστεύεται ότι η σεροτονίνη παράγεται στο στομάχι και επομένως το να έχετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι το κλειδί για καλύτερη διάθεση.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δροσερές μπάρες γιαουρτιού με μόλις τρία υλικά

giaourti-pou-elikse.jpg

4. Αυγά

Τα αυγά περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται χολίνη και βοηθά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Περιέχουν, επίσης, Β12, βιταμίνη D και πολλές πρωτεΐνες .

avga-se-xartini-avgothiki.jpg

5. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια έχουν πολλά ωμέγα-3 οξέα, τα οποία πραγματικά ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου.

Πολυετείς μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης .

Στα λιπαρά ψάρια κατατάσσονται ο σολομός , η πέστροφα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο ξιφίας.

solomos.jpg

6. Χόρτα & μούρα

Τόσο τα φυλλώδη λαχανικά όσο και τα μούρα θεωρείται ότι διατηρούν τον ανθρώπινο οργανισμό υγιή και επίσης ενισχύουν τα επίπεδα της διάθεσης - και έχουν συνδεθεί ακόμη και με τη μείωση της κατάθλιψης.

Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στη γενικότερη υγεία και συμβάλλουν στη μείωση του στρες .

xorta-plisimo.jpg

7. Φακές

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ολα έχουν να κάνουν με την πρόσληψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β για να διατηρείτε τη διάθεσή σας σε ένα «καλό» επίπεδο.

Οι βιταμίνες Β όχι μόνο βελτιώνουν τη σεροτονίνη, αλλά αυξάνουν επίσης το επίπεδο της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, οι οποίες είναι γνωστό ότι βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και στον έλεγχο των συναισθημάτων σας.

Η πρόσληψη βιταμινών Β εξασφαλίζει επίσης ότι το νευρικό σύστημα παραμένει υγιές.

Οι φακές μπορούν εύκολα να προστεθούν στη διατροφή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως ως σούπα. Τέλος, είναι ιδανικές για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.

Μαμά, πρώην vegan, ταΐζει αποκλειστικά κρέας τα μικρά παιδιά της

fakes-paidia-ofeli.jpg

Πηγή: us.babymori.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved