Ανάπτυξη μωρού 6-9 μηνών

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας 6 έως 9 μηνών.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ανάπτυξη μωρού 6-9 μηνών
Bigstock

Εσείς και το μωρό σας αρχίζετε να νιώθετε (και να συμπεριφέρεστε) σαν δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Το μωρό σας αρχίζει να κάθεται, να ρολάρει, να πιάνει με τα χέρια του και να αλληλεπιδρά με τα πάντα γύρω του. Σε αυτή την ηλικία νιώθει ότι μπορεί να μην επιστρέψετε κοντά του και αυτό θα το δείξει με κάθε τρόπο.

Το μωρό σας θα ανταποκριθεί όταν του δίνετε πολλά πράγματα να κοιτάξει, να αγγίξει, να παίξει και να βάλει με ασφάλεια στο στόμα του.

Ο χρόνος που παίζει μπρούμυτα στο πάτωμα θα δυναμώσει την πλάτη του και θα το βοηθήσει να μάθει να μπουσουλάει.

Ανάπτυξη μωρού 0–3 μηνών

Κοινωνικό και συναισθηματικό

Υπάρχουν κάποιες μεγάλες συναισθηματικές και σωματικές εξελίξεις στο μωρό σας που θα παρατηρήσετε μεταξύ 6 και 9 μηνών. Το μωρό σας αρχίζει να μπορεί να κινείται και να συμμετέχει πολύ πιο ενεργά στην οικογενειακή ζωή.

Το μωρό σας αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Δεν βιώνει πλέον την εμπειρία ότι επιπλέει σε μια θάλασσα συναισθημάτων και αναγκών, όπου το εξωτερικό και το εσωτερικό αναμειγνύονται. Αντίθετα, το μωρό αρχίζει να αισθάνεται ότι έχει ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό και να γνωρίζει πού είναι το όριο του εξωτερικού. Το μωρό σας θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είστε ξεχωριστή από εκείνο και θα ανησυχεί όταν δεν μπορεί να σας δει ή να σας νιώσει κοντά του.

Το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει και να εντοπίζει τα δικά του συναισθήματα και ότι είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, μπορεί να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του αισθήματος πείνας και του αισθήματος μοναξιάς και μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει κάποια ένδειξη για το αν θέλει φαγητό ή μια αγκαλιά. Το μωρό σας το γνωρίζει αυτό επειδή το έχετε βοηθήσει να αναγνωρίσει τα διαφορετικά συναισθήματα, απαντώντας στην πείνα με φαγητό και στη μοναξιά με αγκαλιές κ.λπ.

Βρέφος 7 μηνών: Κινητική και συναισθηματική ανάπτυξη

Το μωρό σας θα αρχίσει να έχει τις δικές του επιθυμίες, απλά πράγματα που ξέρει ότι θέλει, όπως το να κρατήσει ένα αντικείμενο ή να θέλει να το σηκώσετε αμέσως. Οι επιθυμίες του μωρού σας μπορεί να μην είναι πάντα ίδιες με τις δικές σας και, για πρώτη φορά, μπορεί να νιώσετε τον εαυτό σας να συγκρούεται με τη μικροσκοπική θέληση του μωρού σας.

Το μωρό σας, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, θα αρχίσει να αναγνωρίζει τους σημαντικούς, οικείους ανθρώπους στον κόσμο του και θα γίνει ευαίσθητο στους ξένους. Μέχρι τους 9 μήνες το μωρό σας θα είναι ντροπαλό με τους ξένους και για λίγο μπορεί να μη θέλει καν να είναι πολύ κοντά σε άτομα που γνωρίζει, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αλλά αυτό θα αλλάξει.

Σωματική ανάπτυξη

Το μωρό σας θα βάλει τα πάντα στο στόμα του. Τα χείλη και η γλώσσα του μωρού σας είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του σώματός του και θα του δώσουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την υφή, το σχήμα και τη γεύση.

Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική

Το μωρό σας θα αρχίσει να παίρνει κάποιες πολτοποιημένες στερεές τροφές περίπου αυτή την περίοδο και αργότερα κάποια μαλακή ολόκληρη τροφή, όπως ένα μπαστούνι τοστ (υπό την επίβλεψή σας).

Στην αρχή είναι δύσκολο για το μωρό να μασήσει επειδή έχει συνηθίσει να ρουφάει και να καταπίνει, οπότε το να μασήσει το φαγητό του μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή.

Το γεγονός ότι φτύνει τον πουρέ κολοκύθας ή τη φρουτόκρεμά του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν του αρέσει, απλώς μπορεί να μην έχει μάθει ακόμα να το κρατάει μέσα στο στόμα του και να συντονίζει πότε πρέπει να καταπιεί. Οι διαφορετικές υφές του φαίνονται πολύ παράξενες στην αρχή.

7 άγνωστα αναπτυξιακά ορόσημα μωρών

Μετακίνηση

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των 4 μηνών το μωρό σας θα είναι σε θέση να:

  • να γυρίζει από μπροστά προς τα πίσω και από πίσω προς τα μπροστά
  • να κάθεται μόνο του για λίγο όταν το βάζετε σε καθιστή θέση, και στη συνέχεια να καταφέρνει να κάθεται μόνο του χωρίς να πέφτει
  • να κάνει push ups όταν είναι μπρούμυτα - να σηκώνει το κεφάλι και το στήθος του από το πάτωμα και να στηρίζεται σε τεντωμένα χέρια
  • να μπουσουλά στα τέσσερα
  • να πιάνει μια κουδουνίστρα και να την κουνάει
  • να ανταλλάσσει ένα παιχνίδι από το ένα χέρι στο άλλο
  • να βρίσκει τα πόδια του, να τα πιάνει, να παίζει με αυτά και να τα βάζει στο στόμα του.

Ακοή και όραση

Το μωρό σας θα στραφεί προς τους οικείους ήχους και τις φωνές και θα θέλει να κάνει και το ίδιο ήχους, όχι μόνο «μιλώντας» αλλά και χτυπώντας αντικείμενα μεταξύ τους.

Οι οφθαλμικοί μύες του μωρού σας θα λειτουργούν καλά και θα μπορεί να εστιάζει σε μικρά αντικείμενα. Το μωρό σας αναπτύσσει επίσης την αντίληψη του βάθους και ως εκ τούτου μπορεί να φοβάται τα ύψη και την πτώση.

Μωρό 10 μηνών: Κινητικότητα, αντίληψη, ομιλία και ακοή

Ανάπτυξη ομιλίας

Ενώ το μωρό σας γουργουρίζει και φλυαρεί εδώ και πολλές εβδομάδες, οι ήχοι του τώρα θα μοιάζουν περισσότερο με πραγματικές λέξεις.

Το μωρό σας απολαμβάνει να κάνει ήχους και ξέρει ότι τους προκαλεί εκείνο.

Το μωρό σας θα δοκιμάσει διαφορετικούς ήχους, όπως μπουρμπουλήθρες, θα μπαμπαλίζει ή θα αντιγράψει ήχους που κάνετε εσείς.

Το μωρό σας θα χρησιμοποιήσει πολλούς διαφορετικούς ήχους για να εκφράσει διαφορετικά συναισθήματα, όπως γρυλίσματα, τσιρίδες και γέλια.

Το μωρό σας θα σας ακούει προσεκτικά όταν του μιλάτε και θα σας απαντάει χρησιμοποιώντας φλύαρους ήχους.

Το μωρό σας μπορεί να λέει «μα-μα-μα» επειδή μπορεί, αλλά δεν ξέρει ότι αυτός ο ήχος είναι μια λέξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φωνάξει τη μαμά του. Αυτοί οι ήχοι θα επαναλαμβάνονται καθώς το μωρό μαθαίνει πώς να κάνει τους ήχους.

Δραστηριότητες

Το μωρό σας λατρεύει να αγγίζει και να πιάνει πράγματα. Θέλει να τα κουνάει, να ακούει τους ήχους που βγάζουν και γενικότερα να τα παρατηρεί. Αυτές οι δραστηριότητες είναι πολύ διασκεδαστικές και επίσης το βοηθά να καταλάβει ότι έχει επίδραση στον κόσμο και ότι κάποια πράγματα συμβαίνουν επειδή εκείνο τα προκαλεί.

Το μωρό σας μαθαίνει για το «πάνω» και το «κάτω», καθώς και για το «έρχεται» και το «φεύγει».

Το μωρό σας σε αυτή την ηλικία λατρεύει:

  • να το κοιτάτε στα μάτια και να συζητάτε μαζί του
  • να ξαπλώνει ανάσκελα και να πιάνει τα πόδια του
  • να ξαπλώνει μπρούμυτα και να πιάνει ένα πολύχρωμο παιχνίδι ή ένα κομμάτι χαρτί
  • να σας βάζει να παίζετε το παιχνίδι «εδώ είναι η μύτη σου - εδώ είναι η μύτη της μαμάς».
  • να τους πέφτει ένα παιχνίδι από το καρεκλάκι ή το καροτσάκι ξανά και ξανά και να σας βλέπουν να το σηκώνετε και να τους το δίνετε πίσω
  • να κάνετε μπουρμπουλήθρες στην κοιλίτσα τους κάνοντάς τα να γελάσουν
  • να παίζετε «κρυφτό», καθώς κρύβετε το πρόσωπό σας πίσω από ένα βιβλίο ή ένα πανί και να λέτε «τσα» όταν εμφανίζεστε.

Τα μωρά χρειάζονται πάνω απ' όλα να είναι μαζί με ανθρώπους και να διασκεδάζουν μαζί τους, ιδιαίτερα με τους γονείς τους και με άλλους που είναι κοντά τους, όπως τα αδέρφια τους ή τους παππούδες τους. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες από τα πράγματα.

5 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά 11 μηνών

Ασφάλεια

Ένα μωρό που βάζει τα πάντα στο στόμα του πρέπει να παρακολουθείται διαρκώς γιατί μπορεί γρήγορα να καταπιεί μικρά αντικείμενα. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και όταν αρχίσει να μπουσουλάει μιας και μπορεί να τρυπώσει σε μη ασφαλή μέρη. Τα μωρά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τον κίνδυνο. Κλειδώστε τα αντικείμενα που δεν είναι ασφαλή ή τοποθετήστε τα ψηλά, μακριά από τα χέρια των παιδιών σας.

Τι πρέπει να προσέχετε

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν, μέχρι τους 9 μήνες, το παιδί σας δεν:

  • κάθεται όρθιο χωρίς βοήθεια
  • χαμογελάει και γελάει δυνατά
  • πιάνει, κρατάει και κουνάει πράγματα
  • πιάνει αντικείμενα για να τα βάλει στο στόμα του
  • γυρίζει προς το μέρος σας όταν το φωνάζετε με το όνομά του

Όταν η 8 μηνών κόρη μου έπαθε αναφυλαξία

Το μωράκι σας είναι μοναδικό

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Έτσι, αν το μωρό σας δεν κάνει κάποια από αυτά τα πράγματα, μπορεί να αναπτύσσεται διαφορετικά. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του μωρού σας ή αν διαφέρει πολύ από εκείνη των άλλων μωρών στην ίδια ηλικία, μιλήστε με το γιατρό σας. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια νωρίς.

με πληροφορίες από το healthywa.wa.gov.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved