Μήπως είστε μια εξαντλημένη μαμά; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Μη συγχέετε την κούραση με την εξάντληση.  

Η μητρότητα είναι εξαιρετικά συναρπαστική αλλά και πολύ δύσκολη. Πολλές μητέρες, … τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς έχουν αναλάβει σχεδόν τα πάντα: από τη φροντίδα των παιδιών και την καθαριότητα του σπιτιού μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων και τον σχεδιασμό του εβδομαδιαίου μενού.

Τα σημάδια ψυχικής εξάντλησης που δεν πρέπει να αγνοείτε

Κι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εργασία τους (μερικής ή πλήρους απασχόλησης).

Λογικό κι επόμενο να νιώθουν όχι απλά κουρασμένες αλλά και εξαντλημένες.

Η εξάντληση και η μητρότητα πάνε πακέτο

Σύνδρομο εξουθενωμένης μαμάς

Αν αισθάνεστε κι εσείς συνεχώς καταβεβλημένη ή εξαντλημένη και γενικά νιώθετε ότι αναλαμβάνετε περισσότερα από όσα μπορεί να διαχειριστεί ένα άτομο, πιθανόν να πάσχετε από το «Σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας» (Depleted Mother Syndrome).

Σύμφωνα με την σύμβουλο ψυχικής υγείας Marissa Moore, MA, LPC, το εν λόγω σύνδρομο συμβαίνει όταν μια μητέρα αισθάνεται συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά εξαντλημένη από τις συνεχείς απαιτήσεις της γονικής μέριμνας.

«Είναι αυτό το αίσθημα ότι τρέχεις με άδεια χέρια. Ότι έχεις δώσει τόσα πολλά από τον εαυτό σου που δεν σου έχει μείνει τίποτα. Και μια μέρα, εντελώς ξαφνικά μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι εξαντλημένη, πέρα από τη φυσιολογική κούραση και πως πράγματα που κάποτε σου έδιναν χαρά, μοιάζουν περισσότερο με υποχρεώσεις. Και αυτό είναι προβληματικό, δεδομένου ότι η γονεϊκότητα είναι μια από τις πιο σημαντικές «δουλειές» που θα κάνετε ποτέ», εξηγεί η Marissa Moore.

Μαμά δύο μικρών παιδιών εξομολογείται: «Από την γλυκιά κούραση πλέον νιώθεις μόνο εξάντληση»

Συμπτώματα του συνδρόμου της εξαντλημένης μητέρας

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε την κούραση από την εξουθένωση; Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Ενοχές

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνδρόμου της εξαντλημένης μητέρας είναι οι ενοχές. Μπορεί να έχετε ένα συντριπτικό αίσθημα ενοχής, αν νιώθετε ότι είστε υπερβολικά πιεσμένες και δεν δίνετε το 100% του εαυτού σας στην οικογένεια και τις ευθύνες σας.

Χρόνια κόπωση

Όσο κι αν κοιμάστε, νιώθετε ότι είστε πάντα κουρασμένες. Αυτό έχει αντίκτυπο φυσικά και στη διάθεσή σας καθώς και στη συμπεριφορά σας.

Πονοκέφαλοι και πόνοι στο σώμα

Το άγχος και η εξάντληση μπορεί να προκαλέσουν μυϊκούς πόνους που συνήθως είναι διάχυτοι σε όλο το σώμα. Είναι αρκετά σύνηθες να μην μπορείτε να ανακουφιστείτε ούτε με παυσίπονα.

Αλλαγές στην όρεξη

Ορισμένες μητέρες αρχίζουν να τρώνε υπερβολικά για να αντιμετωπίσουν το άγχος, ενώ άλλες χάνουν εντελώς την όρεξή τους.

Χαμηλό ανοσοποιητικό

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αρρωσταίνετε πιο συχνά, επειδή το ανοσοποιητικό σας δεν λειτουργεί σωστά αφήνοντας τον οργανισμό σας επιρρεπή σε ασθένειες.

Ευερεθιστότητα

Ξεσπάτε πολύ εύκολα και πιο συχνά στον σύντροφο ή στα παιδιά σας όταν είστε συναισθηματικά εξαντλημένες. Τις περισσότερες μάλιστα φορές για ασήμαντη αφορμή.

Συναισθηματική απομάκρυνση

Μερικές φορές, μπορεί να αισθάνεστε συναισθηματικά μουδιασμένες ή αποσυνδεδεμένες από τον σύντροφό σας, τα παιδιά ή ακόμα και τον εαυτό σας. Πιθανόν να οφείλεται στην εξουθένωσή σας.

Οι επιπτώσεις της γονικής εξουθένωσης

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι το σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας είναι πραγματικό και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία σας. Η Marissa Moore, δήλωσε πώς αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το σύνδρομο της εξαντλημένης μητέρας μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ζητήματα όπως η κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία, καθώς το χρόνιο στρες επιβαρύνει το σώμα σας.

Επιπλέον, όταν αισθάνεστε εξαντλημένες, είναι δύσκολο να είστε παρούσες στη σχέση σας. Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε δυσαρέσκεια προς τον σύντροφό σας, ειδικά αν πιστεύετε ότι δεν σας βοηθά όσο θα έπρεπε ή να αισθάνεστε αποκομμένες συναισθηματικά.

Νέα μαμά: Πέντε tips για να αντιμετωπίσεις την εξάντληση που νιώθεις

Λόγω της εξάντλησης είναι σχεδόν αδύνατον να μην επηρεαστεί η καθημερινότητα και η σχέση με τα παιδιά σας. Συνήθως κάνετε περισσότερες υποχωρήσεις καθώς δεν έχετε το ψυχικό σθένος να διαφωνήσετε μαζί τους ή να εφαρμόσετε τα όρια που έχετε θέσει. Πολλές δε μαμάδες στρέφονται στα κοινωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως λύση για τη γονική εξουθένωσή τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved