Μητρικός Θηλασμός: Απαντήσεις σε όσα σκέφτεστε και δεν ρωτάτε
Μητρικός Θηλασμός - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες
Ο Μητρικός Θηλασμός είναι ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της. Είναι αδιαμφισβήτητα η ιδανική τροφή για τα μωρά, καθώς το μητρικό γάλα είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.
Παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες στη σωστή ποσότητα: βιταμίνες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία και άλατα που χρειάζονται τα βρέφη, ενώ παράλληλα θωρακίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τη νευροαναπτυξιακή τους εξέλιξη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Unicef συστήνουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.
Παρακάτω παραθέτουμε τις απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα – αγωνίες σχετικά με το θηλασμό.
Θα έχω αρκετό γάλα ώστε να καταφέρω τελικά να θηλάσω;
Για την επιτυχία του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού. Αρχικά η “skin to skin” επαφή του μωρού με τη μητέρα του, βοηθάει στο να εδραιωθεί η γαλακτοφορία και να ενισχυθεί ο συναισθηματικός δεσμός μητέρας & βρέφους. Μπορεί η μητέρα στην αρχή να πιστεύει ότι δεν έχει αρκετό γάλα, αλλά στην πραγματικότητα έχει συνήθως όσο χρειάζεται το μωρό της κι αυτές οι ανησυχίες στην πορεία θα ξεπεραστούν.
Είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να μην στεναχωριέται, να μην απογοητεύεται και να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια με την πρώτη δυσκολία.
Αν πραγματικά είναι αποφασισμένη ότι θέλει να προσπαθήσει να θηλάσει τότε με υπομονή, επιμονή και την σωστή καθοδήγηση - υποστήριξη από τη μαία της αλλά και από το περιβάλλον της, ένα είναι σίγουρο …ότι θα τα καταφέρει!
Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου χόρτασε;
- Το βρέφος θα πρέπει να θηλάζει 8-12 φορές την ημέρα τις πρώτες 2-3 εβδομάδες. Μετά την εδραίωση της γαλουχίας ο αριθμός των γευμάτων μπορεί να μειωθεί.
- Όταν το μωρό θηλάζει σωστά, ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος κατάποσης που είναι και πλέον αξιόπιστο σημάδι.
- Σημάδι κορεσμού του βρέφους είναι όταν θα αφήσει μόνο του το στήθος, θα είναι ήρεμο ή θα αποκοιμηθεί.
- Μετά το θηλασμό, το στήθος από το οποίο θήλασε το μωρό είναι μαλακό, ένδειξη ότι θήλασε ικανοποιητικά.
- Αλλάζετε τουλάχιστον 6 πάνες το 24ωρο.
- Δύο εβδομάδες περίπου μετά τη γέννησή του το μωρό θα έχει ανακτήσει το βάρος γέννησης. Από το σημείο αυτό και μετά το μωρό θα πρέπει να παίρνει κάθε εβδομάδα περίπου 150gr βάρος.
Θα έχω γάλα ακόμα κι αν γεννήσω με καισαρική;
Γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να θηλάσει, εφόσον αυτό είναι εφικτό και μας το επιτρέπει τόσο η γενική κατάσταση τη μητέρας όσο και του βρέφους της. Κατά την έξοδο του πλακούντα από τη μήτρα δίνεται το σήμα παραγωγής γάλακτος. Έτσι, λοιπόν, ανεξάρτητα από τη μέθοδο τοκετού, ο οργανισμός λαμβάνει την ίδια εντολή.
Τόσο η καισαρική όσο και η πλειοψηφία των φυσιολογικών τοκετών πραγματοποιούνται με την αναισθησία της επισκληριδίου.
Όσον αφορά στα φάρμακα της επισκληριδίου, αυτά είναι συμβατά με το θηλασμό και μάλιστα βοηθούν στο να είναι ήρεμες οι μητέρες που έχουν την πρώτη επαφή με το μωρό τους, χωρίς την επίδραση του άγχους που αναστέλλει την διαδικασία.
Ολοκληρώνοντας, αν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της επισκληρίδιου αναισθησίας και της γενικής αναισθησίας, προτείνουμε την επισκληρίδιο εφόσον δεν υπάρχει κάποιος άλλος ιατρικός λόγος και μάλιστα έχουμε άμεσα την πρώτη επαφή “δέρμα με δέρμα” με το μωρό μας.
Έχω το μωρό μου στα πρόωρα. Θα μπορέσω να το θηλάσω;
Το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο σε ένα πρόωρο βρέφος και φυσικά εφόσον η μητέρα επιθυμεί να δώσει το δικό της, αξίζει να το προσπαθήσει!
Σύμφωνα με έρευνες, όσο λιγότερο ανθρώπινο γάλα είχε η σίτιση των πρόωρων βρεφών, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες επιπλοκών.
Είναι αξιοσημείωτο πως οι μητέρες που έχουν τα νεογνά τους στην ΜΕΝΝ, συνήθως αποθαρρύνονται για το πόσο γάλα έχουν να τους προσφέρουν, αλλά τελικά αυτό που πρέπει όλοι μας να τους υπενθυμίζουμε είναι πως αυτό που τελικά καθορίζει τη διαφορά είναι η σύσταση του γάλακτος και όχι απαραίτητα η ποσότητα. Με την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, οι μητέρες θα ξεκινούν τις αντλήσεις στις πρώτες 6 ώρες μετά τον τοκετό και θα κάνουν 8 αντλήσεις ανά 24ωρο.
Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα πολύτιμο δώρο όπου μέχρι να επιτευχθεί, έχει ένα βαθμό δυσκολίας. Άλλωστε οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνάμε, έτσι δεν είναι;
Βασιλική Παπαγιάννη, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Εμβρυομητρικής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο FeminArt & Επιστημ. Συνεργάτης νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ
& Κωνσταντίνα Μπάνου και Κυριακή Καραούλια, Συνεργάτιδες Μαίες, Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο FeminArt
More info:
Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο FeminArt
Τηλ. 210 6453400
https://www.facebook.com/Feminart.gr