8 tips για να ξεκουραστείτε τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι

Η φροντίδα ενός μωρού μπορεί να είναι πραγματικά κουραστική, ιδίως τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, καθώς το μικρό σας είναι πιθανό να ξυπνά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

8 tips για να ξεκουραστείτε τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι
Bigstock

Οι περισσότερες νέες μαμάδες δεν κοιμούνται καθόλου καλά. Εάν αισθάνεστε πιεσμένη και κακοδιάθετη, ίσως πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να ξεκουράζεστε για να καταφέρετε να ανταπεξέλθετε στην καθημερινότητα με ένα μωρό στο σπίτι .

Ακολουθούν μερικά χρήσιμα tips

1. Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό σας

Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όταν κοιμάται το μωρό σας. Μπορεί εκείνη την ώρα να θέλετε να προλάβετε όλες τις δουλειές που έχουν μείνει πίσω, αλλά μερικές φορές η ξεκούραση είναι πιο σημαντική. Βάλτε ξυπνητήρι, εάν ανησυχείτε ότι θα αποκοιμηθείτε για πολλή ώρα.

2. Κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο αρκετά νωρίς. Ένα ντουζ μισή ώρα πριν θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και με το παραπάνω.

3. Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας

Εάν θηλάζετε, ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει με την αλλαγή της πάνας ή το ντύσιμο το πρωί, ώστε να μπορέσετε να ξανακοιμηθείτε.

Εάν δε θηλάζετε, ζητήστε του να ταΐζετε το μικρό σας εναλλάξ.

4. Κατανοήστε τις συνήθειες ύπνου του μωρού σας

Η φάση κατά την οποία το μωρό σας ξυπνάει αρκετές φορές τη νύχτα δεν θα διαρκέσει για πάντα. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, κοιμούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Μάθετε περισσότερα για το πόσο ύπνο χρειάζονται τα μωρά, τι να περιμένετε και πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί.

5. Ασκηθείτε τακτικά

Όταν αισθάνεστε κουρασμένες, το να ασκηθείτε μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε όρεξη να κάνετε. Αλλά η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένες.

Το περπάτημα είναι μια από τις πιο εύκολες μορφές άσκησης. Προσπαθήστε να βγαίνετε για μια βόλτα κάθε μέρα με το μωρό σας.

6. Μην αφήνετε το άγχος να σας καταβάλλει

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Όταν ανησυχείτε για το μωρό σας, τις δουλειές του σπιτιού ή άλλες υποχρεώσεις , είναι δύσκολο να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να μειώσετε το άγχος:

Χαλαρωτικές δραστηριότητες: Πριν από τον ύπνο, δοκιμάστε να κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει, όπως διάβασμα , χαλαρωτική μουσική ή διαλογισμό.

Προγραμματισμός: Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε τις υποχρεώσεις σας και τις προτεραιότητες της ημέρας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να οργανωθείτε καλύτερα.

Συζητήστε τις ανησυχίες σας: Μιλήστε με τον σύντροφό σας ή με κάποια κοντινή φίλη για τα προβλήματα που σας απασχολούν. Μερικές φορές, το να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μπορεί να είναι αρκετό για να ξε-αγχωθείτε.

Επαγγελματική βοήθεια: Εάν το άγχος παραμένει έντονο και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε, σκεφτείτε να ζητήσετε τη βοήθεια μίας/ ενός ειδικού

7. Προσέξτε για σημάδια επιλόχειας κατάθλιψης

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε κούραση και άγχος μετά τον τοκετό, αλλά η επιλόχεια κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από αυτό και χρειάζεται άμεση προσοχή. Εδώ είναι μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

  • Συνεχής κόπωση
  • Αϋπνία
  • Απώλεια ενδιαφέροντος: Εάν χάνετε το ενδιαφέρον σας για δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε ή δυσκολεύεστε να αισθανθείτε χαρά ή ευχαρίστηση
  • Υπερβολικό άγχος
  • Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος
  • Αίσθημα απελπισίας ή σκέψεις αυτοτραυματισμού
  • Περιορισμός κοινωνικών επαφών

Με πληροφορίες από: nhs.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved