Η δύναμη του «όχι» - Πώς να θέσεις όρια ως νέα μαμά

 Βάζοντας όρια στους άλλους από την πρώτη στιγμή της μητρότητας ( και όχι μόνο). 

Η δύναμη του «όχι» - Πώς να θέσεις όρια ως νέα μαμά
Bigstock

Από τη στιγμή που εμφανίζεται το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, φαίνεται πως όλοι έχουν μια άποψη για το τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να μεγαλώσεις το παιδί σου.

Και αν δυσκολεύεσαι να συλλάβεις; Μην ανησυχείς, - η ξαδέρφη της ξαδέρφης σου από την πλευρά της μαμάς σου ξέρει ένα κορίτσι που έκανε πιλάτες και έμεινε έγκυος—σίγουρα θα πιάσει και σε εσένα.

Αν όμως θέλεις να έχεις έστω και λίγη ψυχική ισορροπία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και μετά), είναι σημαντικό να μάθεις να θέτεις όρια.

«Τα όρια προστατεύουν ό,τι είναι σημαντικό για εσένα—είναι τα όρια και οι προσδοκίες που θέτουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους και με τον εαυτό μας ώστε να νιώθουμε ασφαλείς και ισορροπημένοι,» λέει η Michelle Goodloe, κλινική κοινωνική λειτουργός, συγγραφέας, μαμά και ιδρύτρια του GMichelle Wellness, ενός διαδικτυακού κέντρου ψυχικής ευεξίας στην Ατλάντα. «Ως γονείς, τα όρια βοηθούν στο να διατηρούμε την ενέργεια, τον χρόνο και τις αντοχές μας. Το να θέτεις και να διατηρείς όρια είναι απαραίτητο για να φροντίζεις τον εαυτό σου σωστά», επισημαίνει η ίδια.

vale-oria-pes-oxi.jpg

Τα υγιή όρια δεν είναι τοίχοι, είναι γέφυρες και βοηθούν την ψυχική σου υγεία

Το ότι είσαι νέα μαμά δεν σημαίνει ότι πρέπει να δέχεσαι κάθε άποψη και συμβουλή ή να λες "ναι" σε όλα. Αλλά αν είσαι άτομο που ευχαριστεί πάντα τους άλλους, ίσως σου φανεί δύσκολο ή άβολο να δηλώσεις ξεκάθαρα τις ανάγκες σου και να τις υποστηρίξεις.

«Όταν ξεκινάς να θέτεις όρια, προσπάθησε να σκεφτείς πρώτα τις δικές σου ανάγκες και τους λόγους που θέλεις να τα θέσεις,»προτείνει η Goodloe , προσθέτοντας: «Κάνε αυτό το νοητικό πείραμα: φαντάσου πώς θα νιώθει ο μελλοντικός σου εαυτός αν θέσεις και διατηρήσεις αυτό το όριο σήμερα. Θα νιώθεις πιο ξεκούραστη; Πιο οργανωμένη; Πιο υποστηριγμένη; Όταν νιώθεις άβολα, σκέψου ότι φροντίζεις τον εαυτό σου στο μέλλον».

Πότε να ξεκινήσεις να θέτεις όρια

Όσο νωρίτερα μάθεις να θέτεις όρια, τόσο το καλύτερο. Αν και δεν μπορείς να προβλέψεις όλα τα όρια που θα χρειαστείς ως νέος γονιός, είναι καλή ιδέα να αρχίσεις από την εγκυμοσύνη.

«Το να θέτεις όρια δεν χρειάζεται να είναι κάτι επίσημο—μπορείς να κάνεις χαλαρές συζητήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα για το τι θα χρειάζεσαι εσύ και το μωρό σου, όποτε εσύ θέλεις.Όσο πιο νωρίς γίνουν αυτές οι συζητήσεις, τόσο το καλύτερο»,λέει η Goodloe.

Μια καλή ευκαιρία για να εξασκηθείς στα όρια είναι μέσα από το πλάνο τοκετού σου. Μερικές ερωτήσεις που μπορείς να σκεφτείς:

  • Ποιον θέλεις μαζί σου στη γέννα;

  • Θα δεχθείς επισκέψεις;

  • Θέλεις να σου φέρνουν κάτι οι επισκέπτες;

«Μίλησε για σενάρια που μπορεί να προκύψουν και τι είδους υποστήριξη μπορεί να χρειαστείς. Μπορείς να συζητήσεις για προγράμματα ταΐσματος, το πλάνο τοκετού, επιλογές φροντίδας του παιδιού, είδη για τη λίστα βρεφικών- οτιδήποτε σε αφορά. Και να θυμάσαι: δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις από τώρα», προτείνει η Michelle Goodloe.

Αν μπορείς, κράτα μια λίστα με δουλειές ή ευθύνες που νιώθεις άνετα να αναλάβουν άλλοι- μαγείρεμα, ψώνια, πλύσιμο ρούχων, αλλαγή πάνας- και μοιράσου τις με άτομα που εμπιστεύεσαι.

«Παράλληλα, σκέψου να θέσεις όρια σχετικά με την ανεπιθύμητη συμβουλή ή καθοδήγηση,Μπορεί να ενισχύσουν το άγχος και το στρες μετά τον τοκετό, ειδικά όταν είναι μη χρήσιμες», λέει η κοινωνική λειτουργός.

proto-trimino-egkimosinis-ti-epitrepete-kai-ti-oxi.jpg

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζει μια μαμά τα όριά της

Πώς να θέσεις όρια

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δυσκολευόμαστε να θέσουμε και να διατηρήσουμε όρια με αγαπημένα μας πρόσωπα, ειδικά με γονείς και παππούδες», εξηγεί η Goodloe δίνοντας τη δική της ερμηνεία: «Έχουν εμπειρία και συμβουλές που ανυπομονούν να μοιραστούν. Κάποιες φορές όμως, γίνονται επίμονοι ή απόλυτοι ότι ο δικός τους τρόπος είναι ο σωστός».

Επιπλέον, υπάρχει και μια δυναμική εξουσίας, αφού οι γονείς σου ήταν αυτοί που σε μεγάλωσαν.

«Όσο μπορείς, θυμήσου ότι εσύ δημιουργείς το δικό σου στιλ ανατροφής που ταιριάζει στις ανάγκες του δικού σου παιδιού. Δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα να φιλτράρει τις συμβουλές που πραγματικά σε ωφελούν.»

Αν όμως κάτι δεν σε εκφράζει ή σου φαίνεται βλαβερό (οι κατευθυντήριες γραμμές για τον ύπνο αλλάζουν συνεχώς, πίστεψέ με), εμπιστεύσου το ένστικτό σου και βάλε τα όριά σου.

«Τα όρια μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις, γιατί διδάσκουν στους άλλους πώς να σχετίζονται μαζί σου με υγιή τρόπο. Αυτό ισχύει και για τους γονείς και για τους παππούδες!» τονίζει η Michelle Goodloe.

«Φτάνει, δεν μπορώ άλλο!» - Τρεις πιθανοί λόγοι που φτάνουμε στα όριά μας

Να θυμάσαι: το να θέτεις όρια είναι μια πράξη αυτοφροντίδας και αξίζεις να νιώθεις υποστήριξη. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, το ένστικτό σου και να νιώθεις περήφανη που παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις για εσένα και την οικογένειά σου που μεγαλώνει.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved