Σημάδια που δείχνουν διατροφικές διαταραχές στα παιδιά και τους εφήβους
Όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με διατροφικές διαταραχές ή διαταραγμένη διατροφή. Να τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Ο αριθμός των παιδιών που «παλεύουν» με τις διατροφικές διαταραχές είναι πιο σημαντικός από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2023 από την JAMA Pediatrics διαπίστωσε ότι 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως έχουν διαταραγμένη διατροφή. Επιπλέον, το 2019 σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι παρουσίασαν διατροφικές διαταραχές. Καθώς η διαταραγμένη διατροφή και η διατροφική διαταραχή είναι συχνές σε παιδιά κάτω των 17 ετών, οι γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, τα συμπτώματα και πώς μπορούν να τα βοηθήσουν.
Διαταραγμένη διατροφή VS διατροφική διαταραχή
Η διατροφική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια και χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά, τις γνώσεις και τα συναισθήματα. Είναι απειλητική για τη ζωή και έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από κάθε άλλη διαταραχή ψυχικής υγείας. Τα άτομα με διατροφική διαταραχή έχουν λανθασμένη εικόνα για το σώμα τους και ακολουθούν ακραίες μεθόδους για τον έλεγχο του βάρους τους.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η διαταραγμένη διατροφή και η διατροφική διαταραχή διαφέρουν σημαντικά ως προς τη φύση και τη σοβαρότητα. Ενώ οι διατροφικές διαταραχές (Νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία, διαταραχή αδηφαγίας ή άλλη καθορισμένη διαταραχή σίτισης ή διατροφής -OSFED) ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία του ατόμου και διαταράσσουν τα διατροφικά του πρότυπα και τη σχέση με το φαγητό, η διαταραγμένη διατροφή αναφέρεται σε ένα ευρύτερο φάσμα ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών. Αν και τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις σε ο,τι έχει να κάνει με τη σχέση που έχουν με το φαγητό, οι συμπεριφορές τους είναι γενικά λιγότερο σοβαρές και δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια των διατροφικών διαταραχών όπως ορίζονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, 5η Έκδοση (DSM-5).
Ωστόσο, είναι επίσης πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε έφηβους να έχουν ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους. Αν και οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες βιοψυχοκοινωνικές ασθένειες, καθημερινά όλοι βομβαρδιζόμαστε με κοινωνικά μηνύματα που δείχνουν προτίμηση στα αδύνατα σώματα και μηνύματα που προωθούν τη δίαιτα και τη φοβία για το λίπος και τα επιπλέον κιλά.
Δυστυχώς, μελέτες που έγιναν σε σχολεία έχουν δείξει ότι το 20% έως 56% των παιδιών ηλικίας 8 έως 13 ετών αναφέρουν ότι κάνουν δίαιτα. Αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, την αυτοεκτίμηση και τη γενικότερη υγεία των παιδιών.
Τα καλά νέα είναι ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι θεραπεύσιμες, ωστόσο η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει διατροφική διαταραχή ή εάν εμφανίζει σημάδια διαταραγμένης διατροφής είναι επιτακτική ανάγκη να δράσετε εγκαίρως.
Σημάδια που μαρτυρούν διατροφικές διαταραχές τα παιδιά
Η έγκαιρη παρέμβαση παίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών. Οι έφηβοι και τα παιδιά που παλεύουν με αυτές τις διαταραχές συχνά προσπαθούν να κρύψουν τα συμπτώματά τους, αλλά υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να αναγνωρίσουν οι γονείς.
Οι επιλογή τροφίμων, τα φαρδιά ρούχα, η κατηγοριοποίηση των τροφίμων ως «καλές» ή «κακές», η δίαιτα, η επίσκεψη στην τουαλέτα μετά το γεύμα, είναι σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η αναγνώριση αυτών των πρώιμων σημαδιών είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση και την αποτελεσματική θεραπεία.
Μερικά από τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών
Ήπια συμπτώματα
- τριχόπτωση
- αδυναμία μυών
- πρησμένοι αδένες
- κούραση
- δεν αντέχουν το κρύο
Σοβαρά συμπτώματα
- πολύ χαμηλός καρδιακός ρυθμός
- ανισορροπία ηλεκτρολυτών
- οστεοπενία
- καρδιακή βλάβη
Ο υποσιτισμός είναι μια σημαντική ανησυχία που σχετίζεται με διάφορους τύπους διατροφικών διαταραχών και μπορεί να εμποδίσει τη σωματική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου, των οστών και της καρδιάς. Εάν η έφηβη κόρη σας σταματήσει να έχει εμμηνορροϊκό κύκλο για περισσότερο από 3 μήνες, μπορεί να είναι σημάδι διατροφικής διαταραχής.
Τι να κάνετε ως γονείς
Ως γονιός, η δική σας σχέση με το φαγητό και το σώμα μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στα παιδιά σας. Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές και τις στάσεις των γονιών. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μιλήστε ανοιχτά για τις «καλές» και «κακές» τροφές, αναφέρετε τα υπέρ και τα κατά μιας δίαιτας και γιατί η ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό για έναν υγιές σώμα.
πηγή: mother.ly