Κατακράτηση υγρών: 5 απλοί τρόποι αντιμετώπισης

Η κατακράτηση υγρών οφείλεται σε πολλούς λόγους, πολλοί από τους οποίους δεν είναι σοβαροί.

Νίκη Παπανικολάου
Κατακράτηση υγρών: 5 απλοί τρόποι αντιμετώπισης
Bigstock

Αν νιώθετε ξαφνικό πρήξιμο και απότομη αύξηση βάρους που δεν δικαιολογείται από την διατροφή σας, πιθανόν να έχετε κατακράτηση υγρών.

Η υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα έχει ως συνέπεια τα παραπάνω συμπτώματα που δεν είναι τα μοναδικά.

Εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, η κατακράτηση υγρών συνήθως αντιμετωπίζεται με ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και τις καθημερινές σας συνήθειες.

alati-kai-kathariotita.jpg

Περιορίστε το νάτριο

H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια.

Πώς να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού

  • Αποφύγετε να αλατίζετε τα φαγητά πριν καν τα δοκιμάσετε.
  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα σνακ, όπως πατατάκια και κράκερ.
  • Αυξήστε τα μπαχαρικά αν θέλετε έξτρα γεύση.
  • Ελέγξτε τις συσκευασίες τροφίμων σχετικά με το νάτριο που περιέχουν.

Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Όπως το αλάτι έτσι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αναγκάζουν το σώμα να διατηρεί περισσότερο νάτριο αυξάνοντας τις ποσότητες των υγρών στο σώμα.

Δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες: Πόσο αποτελεσματική είναι;

Πίνετε περισσότερο νερό

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά για να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση, πρέπει να πίνετε άφθονο νερό. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζετε την καλή λειτουργία των νεφρών μέσω των οποίων αποβάλλεται το πλεονάζον νερό και το νάτριο.

eksosomatiki-kai-diatrofi.jpg

Προσθέστε κάλιο στη διατροφή σας

Το κάλιο συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών καθώς μειώνει τα επίπεδα νατρίου και αυξάνει την παραγωγή ούρων. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι μπανάνες, το αβοκάντο και οι ντομάτες. Οι συστάσεις πρόσληψης είναι 4,7 γραμμάρια καλίου την ημέρα.

Εντάξτε την άσκηση στη διατροφή σας

Η καθιστική ζωή δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Απεναντίας, επιτείνει το πρόβλημα. Ακόμα και αν δεν σας αρέσει η γυμναστική, είναι σημαντικό να περπατάτε καθημερινά για 20 λεπτά.

Με πληροφορίες από το prevention.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved