Γιατί είναι τόσο δύσκολο να γυμναστείτε ξανά μετά τον τοκετό; Μια έρευνα απαντά
Το να ξαναβρείτε τη φόρμα σας μετά τον τοκετό είναι δύσκολο, ακόμη και για εκείνες που ήταν γυμνασμένες από πριν, δείχνει μια νέα μελέτη.
Η εγκυμοσύνη είναι γνωστό ότι ασκεί πίεση σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των μυών και των αρθρώσεων.
Αλλά λίγες έρευνες έχουν γίνει, οι οποίες αποδεικνύουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στη φυσική κατάσταση των γυναικών. Όμως, ο δρ David DeGroot στο Martin Army Community Hospital και οι συνάδελφοί του μελέτησαν ακριβώς αυτό σε 460 εγκύους.
Πριν μείνουν έγκυες, οι γυναίκες είχαν υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, δεδομένου ότι υπηρετούσαν στον στρατό. Συνέχισαν την προπόνηση - με τις απαραίτητες αλλαγές- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι περισσότερες επέστρεψαν κανονικά στο καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης έως 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Ένα χρόνο μετά τον τοκετό , μόνο το 30% ήταν σε θέση να επιτύχει την ίδια βαθμολογία που είχε πριν από την εγκυμοσύνη στο τεστ φυσικής κατάστασης του αμερικανικού στρατού, το οποίο περιλαμβάνει καθίσματα, κάμψεις και χρονομετρημένο τρέξιμο 3 χιλιομέτρων.
Εικόνες που δείχνουν τη γενναιότητα των μαμάδων που γεννούν με καισαρική
Οι ικανότητες των στο τρέξιμο μειώθηκαν περισσότερο. «Για τα push-ups, είναι σχετικά εύκολο να επανεκπαιδεύσει κανείς τους ώμους και τους μυς του στήθους, αλλά τα sit-ups είναι πιο δύσκολα επειδή οι κοιλιακοί μύες είναι τεντωμένοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», λέει η δρ Wendy Brown από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία. «Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν»
Οι χρόνοι τρεξίματος πιθανώς επιβραδύνθηκαν επειδή χρειάζεται λίγος καιρός για να χαθούν τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης, λέει η δρ Brown.
Σοκολάτα: Σε πόση ώρα την «καίμε»;
Γυμναστική για μαμάδες: 7 συμβουλές για να ασκηθείτε με ασφάλεια στον καύσωνα
«Στον υπόλοιπο πληθυσμό, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη χρόνου για άσκηση αλλά και η κακή ποιότητα ύπνου έχει διαπιστωθεί πως εμποδίζουν την αποκατάσταση της φυσικής κατάστασης των νέων μαμάδων», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Αυτοί οι παράγοντες διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά πιθανότατα επηρεάζουν εξίσου τις σωματικές αλλαγές της εγκυμοσύνης», σημειώνει η ειδικός.
«Η γυμναστική πριν από την εγκυμοσύνη αλλά και η τήρηση της άσκησης στην εγκυμοσύνη βοηθούν τις γυναίκες να ανακτήσουν τη φυσική τους κατάσταση ταχύτερα μετά τον τοκετό» επισημαίνει η δρ Brown.
Η ίδια συμβουλεύει τις νέες μαμάδες να κάνουν έως και 5 ώρες μέτριας έντασης ή 2,5 ώρες έντονης έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα καθώς και τακτικές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πηγή: newscientist.com