5 εύκολοι τρόποι να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Είναι ευκολότερο απ’ ότι πιστεύετε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και να χάσετε τυχόν περιττά κιλά.

Είτε προσπαθείτε να χάσετε κιλά είτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το πιθανότερο είναι ότι έχετε αναρωτηθεί για το ρόλο που παίζει ο μεταβολισμός στην όλη διαδικασία.

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έχει έναν μεταβολισμό που του επιτρέπει να τρώει όσο θέλει χωρίς να παίρνει γραμμάριο αλλά και τα αντίθετο, άτομα που τρώνε την ίδια ποσότητα αλλά παχαίνουν πιο εύκολα.

Η διατροφή της μαμάς: Τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

Εύλογο το ερώτημα λοιπόν αν έχουμε πραγματικό έλεγχο του μεταβολισμού μας.

«Πολλά από αυτά καθορίζονται γενετικά, επομένως υπάρχει κάποια αλήθεια στο να έχουμε έναν φυσικά γρήγορο ή αργό μεταβολισμό», λέει η Δρ Laila Tabatabai, ενδοκρινολόγος στο Houston Methodist. «Αλλά η γενετική είναι μόνο ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη», προσθέτει.

Τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Πολλά μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε έναν υγιή μεταβολισμό. Και οι τρόποι για να το πετύχετε είναι απλούστεροι από όσο νομίζετε.

Άσκηση

Αν κάθεστε μπροστά σε έναν υπολογιστή για οκτώ ώρες την ημέρα και άλλες δύο ή τρεις, ώρες όταν επιστρέφετε σπίτι, αυτό σίγουρα θα μειώσει τον μεταβολικό σας ρυθμό.

Η συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας είναι 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθιερώσετε μια ρουτίνα άσκησης που μπορείτε να την υποστηρίξετε. Είτε είναι 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα είτε κάτι άλλο, βρείτε κάτι στο οποίο μπορείτε να δεσμευτείτε ώστε να είστε δραστήριοι καθημερινά.

Μαμά και διατροφή: Εννέα τροφές που επιταχύνουν τον μεταβολισμό

Σωστή διατροφή

Η κατανάλωση μιας κυρίως φυτικής διατροφής δεν απαιτεί να είστε αυστηρά χορτοφάγοι ή να εγκαταλείψετε το κρέας. Σημαίνει απλώς να δώσετε προτεραιότητα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των φυτικών πηγών πρωτεΐνης και λίπους. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα επιτρέπονται, απλά δεν πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας.

Περιορισμός επεξεργασμένων τροφίμων

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη δεδομένου του πόσο νωθροί νιώθετε μόλις φάτε πρόχειρο φαγητό.

«Οι μεταβολικές μας διεργασίες συνδέονται πολύ στενά με αυτό που τρώμε, επομένως η ποιότητα της τροφής που τρώτε έχει σημασία», λέει η Δρ Tabatabai. «Θα πρέπει να σκέφτεστε το σώμα σας ως το πιο ακριβό αυτοκίνητο που πρόκειται να οδηγήσετε ποτέ. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας τι βάζετε σε αυτό και τη συνολική συντήρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σχεδόν πάντα υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λίπη ή/και επεξεργασμένους υδατάνθρακες γι΄αυτό και δεν πρέπει ν΄αποτελούν βασικό στοιχείο στη διατροφή σας.

Πέντε εύκολοι τρόποι να μειώσετε τις θερμίδες μέσα στη μέρα

Θερμίδες

Οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον μεταβολισμό.Όταν το σώμα αισθάνεται ότι λιμοκτονεί, εξοικονομεί ενέργεια, που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται.

Ο Δρ Tabatabai προσθέτει ότι η σαρκοπενία, η απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία, συνδέεται επίσης με αυξημένη αδυναμία, κίνδυνο πτώσης και κατάγματα.Όσον αφορά την απώλεια βάρους, παραλείψτε εντελώς τις μοντέρνες δίαιτες και εστιάστε στο να τρώτε με μέτρο και να επιλέγετε μη επεξεργασμένα τρόφιμα όσο το δυνατόν συχνότερα.

Μόνιμη κόπωση και υπνηλία: Αίτια και τι να κάνετε

Ύπνος

Ο ύπνος βοηθά στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και τα καλά ισορροπημένα επίπεδα ινσουλίνης προάγουν τον βέλτιστο μεταβολισμό. Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ενέργεια που έχετε για να κάνετε τα πράγματα που υποστηρίζουν έναν υγιή μεταβολισμό, όπως η άσκηση και το μαγείρεμα ενός υγιεινού δείπνου. Ως αποτέλεσμα, ίσως όχι μόνο παραλείπετε την προπόνησή σας, αλλά τρώτε γρήγορο φαγητό για δείπνο και επιλέγετε ροφήματα με ζάχαρη. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν σε έναν πιο αργό μεταβολισμό, ειδικά αν δεν υπάρξουν αλλαγές στις ώρες ύπνου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved