Αντιμετωπίστε τις κρίσεις πανικού και το άγχος με τη διαφραγματική αναπνοή

Μαθαίνουμε να τη χρησιμοποιούμε στο pilates και είναι ένα όπλο μας κατά του άγχους και των κρίσεων πανικού.

Αντιμετωπίστε τις κρίσεις πανικού και το άγχος με τη διαφραγματική αναπνοή
Bigstock

Πολλοί από εμάς λατρεύουμε τα ταξίδια. Θέλουμε να γυρίσουμε όλο τον κόσμο, να γνωρίσουμε καινούργιους πολιτισμούς, να δημιουργήσουμε αναμνήσεις. Ο φόβος μας όμως για τα αεροπλάνα και τις πολύωρες πτήσεις μας κρατάει στάσιμους. Με την σκέψη της προσγείωσης και της απογείωσης λουζόμαστε με κρύο ιδρώτα και η αναπνοή μας κόβεται. Μπορεί να το νιώσαμε αυτό το καλοκαίρι αν είχαμε την τύχη να ταξιδέψουμε! Δεν είναι όμως κρίμα να θυσιάζουμε την απόλαυση που προσφέρουν τα ταξίδια λόγω του φόβου μας; Υπάρχει λύση και ονομάζεται διαφραγματική αναπνοή!

Έξι βήματα για σωστή αναπνοή και λιγότερο άγχος

Μαθαίνουμε να τη χρησιμοποιούμε στο pilates και είναι ένα όπλο μας κατά του άγχους και των κρίσεων πανικού.

kriseis-panikou-tin-nixta.jpg

Τι είναι η διαφραγματική αναπνοή

Η διαφραγματική αναπνοή αποτελεί τον τρόπο που αναπνέουμε όταν γεννιόμαστε αλλά στην πορεία της ζωής μας τον ξεχνάμε. Μόνο με την διαφραγματική αναπνοή μπορούμε να καταφέρουμε την ενδυνάμωση των μυών που βελτιώνουν τη στάση του σώματος, για αυτό αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι των ασκήσεων pilates.

Το διάφραγμα, είναι ένας μεγάλος και ισχυρός μυς, σε σχήμα θόλου, στη βάση των πνευμόνων. Παρόλο που μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό, το διάφραγμα είναι ο πιο σημαντικός και αποτελεσματικός μυς της αναπνοής.

Κατά την εισπνοή, το διάφραγμα συσπάται και κινείται προς τα κάτω. Αυτό δημιουργεί χώρο στον θώρακα, ώστε οι πνεύμονες να γεμίσουν με αέρα και να εκπτυχθούν.

Κατά την εκπνοή, συμβαίνει το αντίθετο, αφού το διάφραγμα χαλαρώνει και μετακινείται αυθόρμητα προς τα πάνω, εντός του θώρακα.

Έχει τεράστια σημασία κατά την εισπνοή να παίρνουμε μεγάλη δόση οξυγόνου και η εκπνοή να γίνεται αργά, βγάζοντας όλο τον αέρα που πήραμε. Αφού τελειώσει και η ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου που πήραμε , τότε θα πρέπει να ξεκινάμε την επόμενη εισπνοή.

Όλοι μας γεννιόμαστε με την γνώση και την ικανότητα να χρησιμοποιούμε το διάφραγμα μας σωστά, για να παίρνουμε βαθιές, αναζωογονητικές αναπνοές. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, αλλάζουμε το τρόπο που αναπνέουμε.

agxo-ipogonimotitas.jpg

Δυσκολία στην αναπνοή: Aιτίες και συμπτώματα

Pilates και διαφραγματική αναπνοή

Πολλοί παράγοντες, όπως το στρες και το άγχος της καθημερινότητας μας οδηγούν σταδιακά σε μια άλλη μορφή αναπνοής γρήγορη, αδύναμη, πιο ρηχή και λιγότερο ικανοποιητική.

Στο pilates γίνεται προσπάθεια επανεκπαίδευσης του οργανισμού στην διαφραγματική αναπνοή, ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη που έχει να μας προσφέρει.

Η διαφραγματική αναπνοή επιτρέπει την καλύτερη δυνατή οξυγόνωση του σώματος και του εγκεφάλου. Μειώνει το αίσθημα της δύσπνοιας, βοηθά στη μείωση των καρδιακών παλμών και την σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος και προάγει, εν τέλει, την σωματική και πνευματική χαλάρωση και ευεξία. Βελτιώνει αισθητά τη σωματική και ψυχική υγεία, μειώνοντας σημαντικά το στρες και χρησιμοποιείται σε όλες τις τεχνικές κατά των κρίσεων πανικού. Δυναμώνει όλους τους αναπνευστικούς μύες, οι οποίοι κάνουν και πιο αποδοτικό τον πνεύμονα.

agxos-apwleia-varous.jpg

Εισπνοή από τη μύτη λοιπόν και εκπνοή από το στόμα! Η διαφραγματική αναπνοή γίνεται ο απόλυτος σύμμαχός μας στη διαχείριση του άγχους. Κάθε φορά λοιπόν που θα ετοιμάζεστε για μια πτήση ή θα έχετε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και θα νιώσετε το άγχος και το φόβο να σας διακατέχει, ξεκινήστε να αναπνέεται αργά και ελεγχόμενα διαφραγματικά.

Μάθετε να αναπνέετε σωστά- Μειώνει το στρες

Κάθε φορά που θα νιώθετε άγχος, στρες στην καθημερινότητα, αίσθημα πίεσης στην δουλειά ή πανικό από τις ατελείωτες οικογενειακές ευθύνες, θυμηθείτε να αναπνεύσετε σωστά!

Αυτό θα σας χαλαρώσει και με την πάροδο του χρόνου, η διαφραγματική αναπνοή μπορεί να μειώσει τις αντιδράσεις σας σε τέτοιου είδους αγχωτικές καταστάσεις.

Τσαμαδού Γεωργία
Απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας
Εκπαιδεύτρια Διδασκόντων Face Yoga και Pilates
Posture Coach
CEO & FOUNDER: Studio Pilates-Face Gym by Georgia
Studio 1: Στέλιου Καραγιώργη 1, Νέο Ηράκλειο - Τηλ. 210-2716892
Studio 2: Χελμού 17, Άγιος Στέφανος-Τηλ. 210-6219987

Website: www.pilatesbyg.gr
Email: by.georgiapilates@gmail.com
Fb : Studio Pilates-Face Gym by Georgia
Instagram: studio_pilates_face_gym_by_g
Tik Tok: Pilates & Face Gym by Georgia

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved