Έλλειψη ύπνου: Η βασική αιτία της πρόωρης γήρανσης

Μια έρευνα επιβεβαιώνει πως αν θέλετε να αισθάνεστε νέα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κοιμάστε καλά.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Sleep Health, ανακάλυψε ότι οι νέες μαμάδες που στερούνται ύπνου προσθέτουν έως και επτά χρόνια στη «βιολογική τους ηλικία». Σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία, η βιολογική ηλικία υποδεικνύει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας και τη λειτουργική ικανότητα του οργανισμού. Πρόσφατες ανακαλύψεις από το πεδίο της έρευνας στη γήρανση έχουν θεσπίσει τη βιολογική ηλικία ως ένα πολύτιμο δείκτη εκτίμησης της συνολικής υγείας ενός ανθρώπου.

Με άλλα λόγια, η βιολογική ηλικία δείχνει πόσο χρονών είστε με βάση το DNA. Αυτό σημαίνει ότι, αν γεννήσατε το μωρό σας στα 33, μέχρι τη στιγμή που το πολύτιμο κουκλάκι σας θα γίνει 1 ετών, το σώμα σας θα μπορούσε να μοιάζει με εκείνο μίας 40χρονης.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές του UCLA παρακολούθησαν περισσότερες από 30 γυναίκες από το στάδιο της εγκυμοσύνης έως τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Παρακολούθησαν τον ύπνο και πήραν δείγματα αίματος για να εξετάσουν κάτι που ονομάζεται τελομερές, το οποίο είναι μικροσκοπιό κομματάκι του DNA που λειτουργεί ως «προστατευτικό καλύμμα» στις άκρες των χρωμοσωμάτων.

H «σκανδιναβική μέθοδος ύπνου» μπορεί να βελτιώσει τη σχέση με το σύντροφό σας

Κακός ύπνος ίσον αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου

Τι βρήκαν: Ενάμιση χρόνο μετά, περισσότερες από τις μισές νέες μαμάδες που πήραν μέρος στην έρευνα κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες και συνεπώς είχαν μικρότερα τελομερή, γεγονός που επιδρούσε αρνητικά στη σωματική υγεία τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και διάφορων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Judith Carroll, προέτρεψε τους νέους γονείς να εκμεταλλεύονται όποια δυνατή ευκαιρία για να κοιμούνται περισσότερο, υπογραμμίζοντας πως «η φροντίδα του εαυτού σας, θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας μακροπρόθεσμα».

Πώς επηρεάζει ο ύπνος την υγεία της επιδερμίδας;

Οφέλη ύπνου

Εγκέφαλος

Καθώς κοιμάστε, ο εγκέφαλος «προετοιμάζεται» για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «ενοποίηση», το μυαλό κατά κάποιο τρόπο ενισχύει τις αναμνήσεις καθώς παράλληλα εξασκεί και τις νοητικές και σωματικές μας δεξιότητες.

Ορμόνες

Ο καλός ύπνος βοηθάει στην καλή λειτουργία των ορμονών και συνεπώς στη διατήρηση του βάρους. Οι ορμόνες που επηρεάζει ο ύπνος είναι η γκρελίνη (ορμόνη που αυξάνει το αίσθημα της πείνας ) και η λεπτίνη (ορμόνη που ρυθμίζει το αίσθημα κορεσμού από το φαγητό). Όταν δεν κοιμόμαστε καλά διαταράσσεται η ισορροπία των αυτών ορμονών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και να τρώμε περισσότερο.

Ψυχολογία

Ο ύπνος μειώνει αισθητά τα επίπεδα του στρες. Συνεπώς, βοηθά να ελέγχουμε καλύτερα την αρτηριακή πίεση .

Κουρασμένη μαμά: Πώς να κοιμηθείτε μέσα σε 10, 60 ή 120 δευτερόλεπτα

Πρότυπο διάρκεια ύπνου

Τα πρότυπα του ύπνου διαφέρουν ανάλογα από ηλικία σε ηλικία και από άτομο σε άτομο.

  1. Για τα βρέφη 0-3 μηνών προτείνεται μια διάρκεια 14-17 ωρών
  2. Για τους εφήβους 14-17 ετών 8-10 ώρες.
  3. Για τους ενήλικες η μέση ανάγκη για ύπνο ορίζεται συνήθως στις 7-9 ώρες ύπνου
  4. Για τους ηλικιωμένους ενδείκνυνται 7-8 ώρες.

Πηγή: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved