Βρώμη: 5 τρόποι να την εντάξετε στη διατροφή σας

Πώς μπορείτε να καταναλώνετε βρώμη σχεδόν καθημερινά.

Νίκη Παπανικολάου
Βρώμη: 5 τρόποι να την εντάξετε στη διατροφή σας
Bigstock

Η βρώμη θεωρείται υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές), φώσφορο, θειαμίνη, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Βρώμη: Οφέλη για την υγεία του παιδιού και μια συνταγή με 3 υλικά για μπάρες χωρίς ψήσιμο

Ένα από τα συστατικά τα οποία αποδίδουν στη βρώμη τις ωφέλιμες ιδιότητές της είναι ένας τύπος διαλυτών ινών που περιέχει, οι β-γλυκάνες, που φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, στην αύξηση του κορεσμού και στην καταστολή της όρεξης. Επιπλέον, οι β-γλυκάνες μπορούν να δεσμεύσουν τα χολικά οξέα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη στο έντερο και να βοηθήσουν τελικά στην αποβολή τους. Επίσης, όπως εξηγει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά, η βρώμη περιέχει φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται φαινολικές ενώσεις και φυτοοιστρογόνα και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά μειώνοντας τις βλαβερές συνέπειες της χρόνιας φλεγμονής.

Σπιτικά μπισκότα βρώμης για το σχολείο σε τέσσερα βήματα

vromi-apwleia-varous-(2).jpg

Πώς να εντάξετε την βρώμη στη διατροφή σας

Γκρανόλα

Η σπιτική γκρανόλα είναι από τους εύκολους τρόπους για να τρώτε βρώμη σχεδόν καθημερινά. Μια εύκολη συνταγή είναι η ακόλουθη:

  • 1 ½ ​​φλιτζάνι βρώμη
  • 1 φλιτζάνι ξηροί καρποί και/ή σπόροι
  • ¼ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • μια γενναιόδωρη δόση κανέλας και αλατιού

Ανακατέψτε τα όλα μαζί τα υλικα΄και ρίξτε τα στο φούρνο σε ένα ταψί για περίπου 20 λεπτά περίπου στους 180 C. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, κράνμπερι ή μήλα, νιφάδες καρύδας, κινόα, σπόρους λιναριού, ακόμη και τσιπς μαύρης σοκολάτας.

Muffins

Σας αρέσουν τα muffins; Η βρώμη είναι εξαιρετική για muffins επειδή προσθέτει γεύση, υφή και φυτικές ίνες. Δεν έχετε λοιπόν παρά να φτιάξετε υγιεινά και νοστιμότατα muffins με βρώμη. Τα συνταγή θα την βρείτε εδώ.

mpares-vromis.jpg

Ψητή βρώμη

Η ψητή βρώμη είναι η νέα τάση στο TikTok μιλάμε. Για να τη φτιάξετε, απλώς την ανακατεύετε στο μπλέντερ με μια μπανάνα, προσθέτοντας μαγειρική σόδα και αυγά. Το κουρκούτι είναι λείο και ψήνετε εύκολα.

Smoothies

Η προσθήκη βρώμης στο πρωινό σας smoothie είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και επιπλέον να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε βούτυρο ξηρών καρπών για επιπλέον πρωτεΐνη.

Smoothie με βρόμη και μπανάνα

Υλικά

  • ¼ φλιτζάνι βρόμη
  • 1 μπανάνα παγωμένο, κομμένη σε κομματάκια
  • ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο
  • ½ κουταλιά της σούπας maple syrup ή μέλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ.

Young Woman Adding Spoon Of Oat Flakes In Bowl When Making Tasty And Healthy Breakfast

Βρώμη με γιαούρτι

Η βρώμη συνδυάζεται τέλεια με γιαούρτι. Προσθέστε στο μπολ νιφάδες βρώμης, γιαούρτι, μέλι ή μερικά φρέσκα φρούτα κι έχετε έτοιμο ένα γευστικό, θρεπτικό και υγιεινό σνακ για το πρωινό, το δεκατιανό ή το απογευματινό σας.

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved