Happy Birthday to me: Οι σκέψεις μου που έφτασα τα 40

«I'm not 40. I am 18 with 22 years experience!» 🎂

Μαργαρίτα Νικολάου
Happy Birthday to me: Οι σκέψεις μου που έφτασα τα 40

Η φίλη μου, Κική, θα πει ή μάλλον θα αστειευτεί μαζί μου, που γράφω ένα ακόμη γράμμα. Βλέπετε σε κάθε σημαντικό ορόσημο που συμβαίνει στη ζωή μου γράφω και ένα από δαύτα τα δακρύβρεχτα και συγκινητικά κατεβατά για να τα διαβάζω εγώ μεγαλώνοντας αλλά και η κόρη μου. Και το αναρτώ εδώ. Στο Mothersblog. Για να το μοιραστώ μαζί με όλες εσάς που με ξέρετε και σας ξέρω από το 2014 μέχρι και σήμερα. Και ενώ μπορεί να περίμενε (η Κική) ένα γράμμα για την αγάπη μου προς εκείνη (όχι δεν ήρθε η σειρά σου ακόμη) θα μιλήσω για αυτά τα 40 (Σα-ρά-ντα) που μόλις ήρθαν.

Νιώθω καλύτερη μαμά τώρα που η κόρη μου είναι στην εφηβεία

via GIPHY

Σκεφτόμουν πολύ αυτά τα γενέθλια και τι σημαίνουν για εμένα. Η πίστα των 30 ολοκληρώθηκε. Ήταν δύσκολη η άτιμη. Ειδικά στο τέλος της. Άνθρωποι ήρθαν, άνθρωποι έφυγαν. Από το 2020, πάλεψα με την κατάθλιψη, την μελαγχολία, την απογοήτευση. Έψαχνα να βρω νόημα στον εσωτερικό μου κόσμο. Παγιδεύτηκα μέσα σε αυτή την αναζήτηση, που ξέχασα για λίγο τη ζωή. Κι ας μην το έδειχνα στους... έξω από το σπίτι μου. Ξέχασα το να ζω. Να ζω τις στιγμές. Να ζω το τώρα.

Έχω ακούσει πολλές φορές ότι από τα 40 και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Φανταζόμουν τη μέρα αυτή όταν ήμουν μικρή και με είχα στο μυαλό μου σαν εκείνες τις σαραντάρες (+) που πρωταγωνιστούσαν στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου. Πόσο έξω έπεσα τελικά. Η σημερινή εποχή και οι σημερινές 40αρες δεν θυμίζουν σε τίποτε εκείνες τις γυναίκες του κινηματογράφου.

via GIPHY

Πέρασα τα πρώτα είκοσι μέσα σε μια προστατευτική φούσκα. Μεγάλωσα ακολουθώντας τους κανόνες που πίστευα ότι θα μου έδιναν γαλήνη, ασφάλεια και αποδοχή. Από τα 20 μέχρι τα 25 πήρα πολλά ρίσκα. Έβαλα σε κίνδυνο τη ζωή μου και έζησα στιγμές όπου η αδρεναλίνη χτυπούσε κόκκινο. (Δείτε εδώ τι εννοώ)

Σήμερα μοιράζομαι τις σκέψεις μου για τα σαράντα που μου χτύπησαν την πόρτα και για τα καλύτερα μαθήματα που πήρα μέχρι σήμερα.

«Είμαι περήφανη για εσένα ακόμα και όταν είσαι στα χειρότερά σου»

1. Να κάνεις όνειρα: Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά αν κάνεις όνειρα και έχεις στόχους, σίγουρα θα τους πετύχεις. Θα τους πετύχεις με τις δικές σου δυνάμεις και φυσικά με τη βοήθεια της «θεάς τύχης» και του σύμπαντος.

2. Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου: Αυτό το ρημάδι ποτέ δεν κάνει λάθος. Αυτό έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια. Να το εμπιστεύεσαι ξανά και ξανά και ξανά. Αν το ένστικτό σου σου λέει «όχι» μην επιμένεις. Μείνε στο όχι.

3. Ζήσε τη ζωή: Απόλαυσε το φαγητό, νιώσε γεύσεις και ζήσε τις στιγμές όσο περισσότερο γίνεται. Κάνε ό,τι θες και προχώρα μπροστά, σε ό,τι σε τραβάει.

4. Να είσαι γενναία: Πάρε ρίσκα, πάρε αποφάσεις και γενικότερα ποτέ μην κάνεις πίσω αν είσαι σίγουρη για αυτό που θες να κάνεις.

5. Πάψε να λες «όχι» στον εαυτό σου: Κι όμως, λες «όχι» στον εαυτό σου με το να λες «ναι» στους άλλους. Κάνοντας όμως τα χατήρια των άλλων ίσως δυστυχείς εσύ η ίδια. Γι' αυτό όταν δεν θες να κάνεις κάτι, απλά μην το κάνεις για να νιώσουν οι άλλοι καλά και εσύ... έναν κόμπο στο στομάχι.

Γράμμα στην κόρη μου πριν τις πρώτες της εξετάσεις στο γυμνάσιο

6. Μην δίνεις το 100% της ενέργειάς σου στους άλλους από την αρχή: Όταν θα δίνεις το 100% στη δουλειά σου, στο σπίτι σου, στους φίλους σου, θα απαιτούν αυτό το 100% ξανά και ξανά και ξανά. Δίνε λίγο κάθε φορά. Ακόμη και αν μπορείς να δώσεις το 100%.

7. Μην αφήνεις τίποτε για την επόμενη μέρα: Κάνε ό,τι μπορείς σήμερα. Πες «σ' αγαπώ» στους ανθρώπους που αγαπάς, πάρε εκείνο το τηλέφωνο που καθηστερούσες, τελείωσε εκείνη τη δουλειά που άρχισες.

8. Το χειρότερο σενάριο σπάνιες φορές θα συμβεί: Το σκέφτεσαι γιατί θέλεις να είσαι προετοιμασμένη σε περίπτωση που συμβεί, αλλά αν το κάνεις αυτό μόνο κόμπο στο στομάχι σου θα νιώθεις.

9. Μην κρύβεις τα συναισθήματά σου: Άσε τον εαυτό σου να κλάψει. Άσε τον εαυτό σου να γελάσει.

10. Όταν έχεις οικογένεια δεν είσαι μόνη: Όταν δημιουργείς μια οικογένεια θα πρέπει να βάζεις στην άκρη τον εγωισμό. Να σκέφτεσαι εσένα, τον σύζυγό σου και τα παιδιά σου ή να το θέσω πιο σωστά, τα παιδιά σου και έπειτα όλα τα άλλα.

11. Τα παιδιά έρχονται στη ζωή μας για να μας αλλάξουν: Η μητρότητα μόνο δώρο είναι για τη ζωή μας και για τα χρόνια που θα περάσουν.

12. Μην αργείς να ανθίσεις: Μη φοβάσαι να ανθίσεις και να αφεθείς. Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Γράμμα στην κόρη μου που γίνεται 13 ετών

13. Ο ύπνος είναι σημαντικός: Μην τον βγάζεις από τη ζωή σου. Απόλαυσέ τον.

14. Άνθρωποι που είναι πραγματικά ειλικρινείς είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους ανθρώπους. Να εμπιστεύεσαι ότι οι άνθρωποι έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά μην αφήνεις περιθώρια να σε εκμεταλλευτούν.

15. Είσαι 40 και όχι μεγάλη (σε ηλικία): Υπάρχει ακόμα χρόνος για να γίνεις αυτή που θέλεις. Υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος για να απολαύσεις αυτή τη ζωή.

Κάπως έτσι λοιπόν και έχοντας κρατήσει στη ζωή μου όποιους θέλω, έχοντας αναγνωρίσει τι μου κάνει καλό και τι όχι, έχοντας μάθει να λέω «ναι» στον εαυτό μου, έχοντας ένα παιδί που με εξελίσσει και με κάνει καλύτερη χωρίς να το καταλαβαίνει, θέλω να προχωρήσω στην επόμενη δεκαετία με μάτια ορθάνοιχτα και ένα χαμόγελο για ό,τι φέρει.

via GIPHY

Καλώς ορίσατε 40! Let the game begin, I' m ready!

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved