Προεκλαμψία μετά τον τοκετό: Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Τι είναι η προεκλαμψία;
- Ποια τα συμπτώματα της προεκλαμψίας;
- Γίνεται μία γυναίκα να πάθει προεκλαμψία μετά τον τοκετό;
- Ποια η αντιμετώπιση;
Η προεκλαμψία είναι ένα σύνδρομο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επηρεάζει το 8 με 10% των κυήσεων. Μάλιστα, το 85% αυτών είναι πρώτες εγκυμοσύνες. Η προεκλαμψία είναι μία από τις πιο επίφοβες επιπλοκές κύησης και τα αίτια παραμένουν άγνωστα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της προεκλαμψίας;
Από τα πιο κλασικά συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα πρησμένα άκρα και τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα (πρωτενοουρία). Άλλα συμπτώματα είναι η απότομη αύξηση βάρους λόγω της αύξησης των σωματικών υγρών, ο πόνος στην κοιλιά, ο έντονος πονοκέφαλος, η θολή όραση, η ναυτία και οι ζαλάδες και τα μειωμένα αντανακλαστικά.
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ήδη από την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αν και είθισται να εμφανίζονται μετά την 34η εβδομάδα. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι υπέρβαρες γυναίκες και οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, άσθμα, υπέρταση και σιδηροπενική αναιμία.
Γίνεται μία γυναίκα να πάθει προεκλαμψία μετά τον τοκετό;
Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα αναπτύσσονται αμέσως έως και 48 ώρες μετά τον τοκετό και μπορούν να διαρκέσουν έως και 12 εβδομάδες. Σπανιότερα οι γυναίκες μπορούν να πάθουν προεκλαμψία έως και έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, τη γνωστή «καθυστερημένη προεκλαμψία» μετά τον τοκετό.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια της προεκλαμψίας ούτε σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο σύμφωνα με Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων είναι πιθανό να προκαλείται από τις μετατοπίσεις των υγρών που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
Σύμφωνα με έρευνες το 4-6% των γυναικών εμφανίζουν προεκλαμψία μετά τον τοκετό, ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται για τις γυναίκες που έχουν εμφανίσει προεκλαμψία και την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.
Πώς αντιμετωπίζεται η προεκλαμψία μετά τον τοκετό;
Η αντιμετώπιση της προεκλαμψία συνήθως γίνεται με φαρμακευτική αγωγή η οποία ισορροπεί την αρτηριακή πίεση. Επίσης, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας γράψει θειικό μαγνήσιο, το οποίο βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων.
Πηγή: whattoexpect.com