Περιεμμηνόπαυση-Η περίοδος πριν την τελευταία περίοδο

Bigstock

Πώς θα ξέρετε αν βρίσκεστε στη φάση περιεμμηνόπαυσης

Ένας ειδικός μοιράζεται τα σημάδια και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, καθώς και πώς να βρείτε ανακούφιση.

Σε ποια ηλικία αρχίζει η περιεμμηνόπαυση; Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και ποια τα λιγότερο συνηθισμένα; Υπάρχει θεραπεία; Περιεμμηνόπαυση και εγκυμοσύνη, τι να γνωρίζετε; Μάθετε στο άρθρο παρακάτω.

Πολλοί από εμάς μεγαλώνουμε με πολύ περιορισμένη κατανόηση της εμμηνόπαυσης, ένα φαινομενικά μακρινό γεγονός της ζωής μέχρι να βρεθούμε στη δίνη του. Είναι ενδιαφέρον ότι η «εμμηνόπαυση» εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη ημερολογιακή ημέρα—την ημέρα κατά την οποία δεν είχατε περίοδο για ένα χρόνο. Η χρονική περίοδος της ζωής κάθε γυναίκας, ανάμεσα στο τέλος της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, ονομάζεται «περιεμμηνόπαυση».

Τα συμπτώματά της μοιάζουν με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, κάτι που προκαλεί σύγχυση σε αρκετές γυναίκες. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: τα συμπτώματα που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της απώλειας της περιόδου σας για έναν ολόκληρο χρόνο είναι συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης. Ενώ σχεδόν ο καθένας θα εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί -και θα διαφέρουν- ανάλογα με τον τύπο, τη σοβαρότητα και τη συχνότητά τους.

Τα καλά νέα είναι ότι απλώς αναγνωρίζοντας κάτι ως σύμπτωμα περιεμμηνόπαυσης μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές συνομιλίες με το γιατρό σας και να ανακαλύψετε την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Σε ποια ηλικία αρχίσει τυπικά η περιεμμηνόπαυση;

Ακριβώς όπως μπορεί να είχατε την πρώτη σας περίοδο στην ηλικία των 12 ετών και η καλύτερή σας φίλη δεν χρειαζόταν ταμπόν μέχρι τα 16 της, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης για πρώτη φορά σε διαφορετικές ηλικίες. Κατά μέσο όρο, η πρώιμη περιεμμηνόπαυση ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας των σαράντα μιας γυναίκας, με την όψιμη περιεμμηνόπαυση στα τέλη της δεκαετίας των σαράντα και την εμμηνόπαυση να εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε ηλικία 51 ετών.

Στην πρώιμη εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα γίνονται ακανόνιστα και η προγεστερόνη μειώνεται και συχνά χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως μικρότεροι κύκλοι, περισσότερη αιμορραγία, ευαισθησία του μαστού, διαταραχή του ύπνου και αύξηση βάρους. Η όψιμη περιεμμηνόπαυση, που χαρακτηρίζεται από πιο γρήγορη μείωση των οιστρογόνων, συνήθως συνοδεύεται από παράλειψη κύκλων, πιο «παραδοσιακά» συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα. Η χαμηλή λίμπιντο και η αύξηση βάρους μπορεί να συνοδεύουν τόσο την πρώιμη όσο και την όψιμη περιεμμηνόπαυση. Αλλά μην ανησυχείτε - δεν είναι όλα άσχημα. Αυτή η ορμονική μετάβαση είναι απολύτως φυσιολογική.

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια και είναι μια εντελώς φυσιολογική μετάβαση, όπως και η εφηβεία.

Περιεμμηνόπαυση και εγκυμοσύνη

Αρκετές είναι εκείνες οι γυναίκες που επιλέγουν να γίνουν μητέρες μετά τα 35, τα 40 ή ακόμη και τα 45. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Μπορεί μια γυναίκα που βρίσκεται σε περιεμμηνόπαυση να μείνει έγκυος;

Εν ολίγοις, ναι, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της γυναικάς που αποφασίζει αργά να γίνει μητέρα. Η γονιμότητα μειώνεται καθώς γερνούν οι γυναίκες και, στατιστικά, μια γυναίκα έχει περίπου 5% πιθανότητα εγκυμοσύνης στην ηλικία των 40 ετών, λιγότερο από 3% πιθανότητα στην ηλικία των 45 ετών και λιγότερο από 1% πιθανότητα στα 50. Ενώ πολλές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν ωορρηξία και να έχουν περίοδο κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, οι σπάνιοι κύκλοι και η πτώση της ποιότητας των ωαρίων καθιστούν πιο δύσκολη τη φυσική σύλληψη.

Συνήθη συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Υπάρχει ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που αναφέρουν οι απανταχού γυναίκες: οι εξάψεις. Ενώ τα αστεία γύρω από τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης έχουν παλιώσει, δεν γίνεται να μην τις αναφέρει κανείς μιας και είναι κοινές: Περίπου το 80% των γυναικών θα εμφανίσουν εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση. Ενώ η εμπειρία είναι κοινή, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικές ενοχλήσεις τόσο στη διάθεση όσο και συνήθειες που είχαν. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν το άγχος, τα πικάντικα τρόφιμα, την καφεΐνη, τα στενά ρούχα, το κάπνισμα, τη ζέστη και το αλκοόλ (ειδικά το κόκκινο κρασί).

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης; Η χαμηλή λίμπιντο. Μία στις τρεις γυναίκες αναφέρει ότι έχει χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή ενδιαφέρον. Σε συνδυασμό με ένα άλλο κοινό σύμπτωμα, την ξηρότητα του κόλπου (το 30% των γυναικών το βιώνουν στην εμμηνόπαυση και το 75% μετά την εμμηνόπαυση), και πολλές γυναίκες μένουν με λίγη σεξουαλική ορμή.

Λιγότερο συχνά συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Ακολουθούν μερικά λιγότερο κοινά συμπτώματα εμμηνόπαυσης που πρέπει να προσέξετε καθώς και το ποσοστό των γυναικών που τα εμφανίζουν:

Αίσθημα παλμών της καρδιάς (25% των γυναικών αναφέρουν «δυσφορία» που σχετίζεται με ταχυπαλμία ή χτύπημα στην καρδιά)

Εύθραυστα νύχια (σε σύγκριση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρουσιάζουν μείωση 30% στη ροή του αίματος στα νύχια)

Αύξηση βάρους (Σε μια μελέτη 3 ετών που έγινε σε 3.000 γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μεταξύ 42 και 52 ετών πήραν κατά μέσο όρο 4,6 κιλά)

Θεραπείες

Εάν τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, δεν χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηλά. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανακουφιστείτε.

Ολιστικές θεραπείες

Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας για το ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι καλύτερες για εσάς. Τούτου λεχθέντος, πολλές γυναίκες, ακόμη και εκείνες που χρησιμοποιούν θεραπεία ορμονικής θεραπείας, βρίσκουν ανακούφιση με ολιστικές θεραπείες όπως τα συμπληρώματα διατροφής ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο—προσπαθήστε να αποφύγετε τη ζάχαρη και δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και την κίνηση.

Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τη θεραπεία στις συγκεκριμένες ανάγκες σας, αλλά μπορεί να συστήσει πράγματα όπως βελονισμό, θεραπεία ή/και στοχευμένα συμπληρώματα. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που διατίθενται στο εμπόριο για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μερικά από αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μαγνήσιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, ashwagandha, βιταμίνη D και μελατονίνη. Πριν πάρετε οποιοδήποτε σκεύασμα θα πρέπει πάντα να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Ορμονικές θεραπείες

Μία ορμονική θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα και προγεστερόνη, υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και εφόσον έχουν αποκλεισθεί νοσήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παρενέργειες από τη θεραπεία αυτή, θεωρείται η καταλληλότερη αγωγή του περιεμμηνοπαυσιακού συνδρόμου. Για να μάθετε περισσότερα για αυτή την αγωγή δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Εκείνος και μόνο εκείνος γνωρίζει ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Τέλος αξίζει να γνωρίζετε ότι η ενδοκολπική χορήγηση οιστρογόνων δεν προσφέρει τίποτε σε αντίθεση με τα φυτοοιστρογόνα που αποτελούν ίσως μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να την στηρίζουν.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved