Μητρικός θηλασμός: Οδηγίες για να αυξήσετε φυσικά την παραγωγή σας
Οδηγίες για να αυξήσετε φυσικά την παραγωγή σας και να θηλάσετε αποκλειστικά
Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει πολλά οφέλη για τη μητέρα και το μωρό της. Το μητρικό γάλα καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες του μωρού, αλλά παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό του, παρέχοντας αντισώματα που βοηθούν στην άμυνα κατά των λοιμώξεων και προστατεύει από αλλεργίες, άσθμα, παχυσαρκία και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Στα πλεονεκτήματα είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι τα μωρά που θηλάζουν προστατεύονται από καρκίνο της παιδικής ηλικίας, ενώ για τη μητέρα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και την βοηθάει στην ευκολότερη απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη. Ο θηλασμός παράλληλα, ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού και μειώνει σημαντικά το στρες, συμβάλλοντας στη ψυχολογική υγεία του μωρού.
Ωστόσο, ο θηλασμός δεν είναι πάντα εύκολος, ιδιαίτερα στην αρχή - και η δημιουργία αρκετού μητρικού γάλακτος μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση. Είναι πολύ συνηθισμένο για τη μητέρα να ανησυχεί ότι δεν παράγει αρκετό μητρικό γάλα—ακόμα κι αν το κάνει. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο μητρικό γάλα παράγει μια μητέρα και πόσο παίρνει το μωρό σε κάθε γεύμα.
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι να ελέγξουμε ότι το μωρό καταπίνει κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, ότι φαίνεται χορτάτο , κουρασμένο ή ικανοποιημένο μετά το τάισμα και ότι αλλάζονται 6-8 πάνες το 24ωρο . Επιπλέον, ο παιδίατρος του μωρού θα επιβεβαιώσει την ανάπτυξή του σε κάθε έλεγχο. Ένα μωρό που θηλάζει αποτελεσματικά θα ανακτήσει το βάρος της γέννησης του σε δεκαπέντε ημέρες μετά τον τοκετό και το βάρος του πρέπει να αυξάνεται σταθερά 150-200 γρ, ελέγχοντάς το μια φορά την εβδομάδα.
Ωστόσο, μερικές φορές η επάρκεια του μητρικού γάλακτος δεν συνάδει με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αυξηθεί η παραγωγή του γάλακτος όπως:
Συχνή διέγερση του μαστού
Η συχνή διέγερση είναι ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος. Ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί με τις αρχές της ζήτησης και της προσφοράς. Όσο συχνότεροι οι θηλασμοί τόσο περισσότερο γάλα παράγεται από το μαστό. Ιδανικά το μωρό θα πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον οκτώ φορές το 24ωρο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους, το στήθος μπορεί να διεγερθεί με μηχανική ή ηλεκτρική αντλία (θήλαστρο) είτε με άμελξη, δίνοντας σήμα στο σώμα να παράγει επιπλέον γάλα.
Σωστή Πρόσφυση στο μαστό
Ο τρόπος που το βρέφος προσκολλάται στο μαστό είναι σημαντικός καθώς η λανθασμένη προσκόλληση συχνά οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη γάλακτος ή σε πληγωμένες θηλές, με αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή.
Σωστή διατροφή
Η μητέρα που θηλάζει είναι ωφέλιμο να διατηρεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο όπως έκανε και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντική η επιλογή γευμάτων πλούσιων σε φρούτα, πρωτεΐνη, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 όπως ο σολομός και οι λιναρόσποροι και φυτικές πρωτεΐνες. Η πρόσληψη θερμίδων που προτείνεται είναι περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες θερμιδικές ανάγκες θα ποικίλλουν ανάλογα με το ύψος, το βάρος, το μεταβολισμό και τη φυσική δραστηριότητα της μητέρας.
Ενυδάτωση
Στη διάρκεια της γαλουχίας οι θηλάζουσες χρειάζεται να παραμένουν ενυδατωμένες διότι σώμα δεν μπορεί να παράγει γάλα στην αντίθετη περίπτωση. Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής συστήνει η ημερήσια κατανάλωση υγρών στη διάρκεια της γαλουχίας να ανέρχεται περίπου στα 13 ποτήρια ημερησίως. (Οδηγός Μητρικού θηλασμού)
Ύπνος – Ξεκούραση
Η ανάπαυση της θηλάζουσας μητέρας βοηθά το σώμα να ανακάμψει από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό αλλά και στην παραγωγή του μητρικού γάλατος. Η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται επίσης με χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος.
Άγχος
Μελέτες αναφέρουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες στις θηλάζουσες μητέρες συσχετίστηκαν με καθυστερημένη έναρξη της γαλουχίας και χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος. Η εύρεση τρόπων χαλάρωσης, όπως η άσκηση, μια βόλτα ή ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους.
Αξίζει να τονιστεί στη μητέρα με ανεπάρκεια γάλακτος ότι μεγάλη σημασία για την αύξηση της παραγωγής έχει η παρατεταμένη δερματική επαφή με το βρέφος της. Η χρήση βοηθημάτων όπως το Supplementary Nutritional System (SNS), οπότε επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας-βρέφους κατά τη χορήγηση του συμπληρώματος, είτε άλλων βοηθημάτων θηλασμού, τα οποία διευκολύνουν την καλύτερη προσκόλληση στον μαστό. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας διδάξει τις καλύτερες τεχνικές και θέσεις που θα βοηθήσουν εσάς και το μωρό σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον θηλασμό.
Τζωρτζίνα Κοσσενάκη
Συνεργάτιδα Μαία, του Γυναικολόγου Αναπαραγωγής – Μαιευτήρα Δημητρίου Φ. Γιάνναρη
Βιογραφικό:
Η Τζωρτζίνα Κοσσενάκη είναι απόφοιτη της Μαιευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΤΕΙ) και μέλος του συλλόγου Μαιών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: MSc ‘’Έρευνα στην γυναικεία αναπαραγωγή’’. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ.
Από το 2018 συνεργάζεται με τον ιατρό Δημήτριο Γιάνναρη στην παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και τοκετού, καθώς επίσης και στη στήριξη και καθοδήγηση των γυναικών στο μητρικό θηλασμό.
email: drgiannaris@gmail.com