Πώς θα αδιαθετήσεις πιο γρήγορα

Κάνε την περίοδο σου να έρθει νωρίτερα.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς θα αδιαθετήσεις πιο γρήγορα
Bigstock

Δεν υπάρχει εγγυημένη μέθοδος για να κάνετε την περίοδό σας να έρθει γρηγορότερα, παρά μόνο με τη βοήθεια του γυναικολόγου σας και μέσα από φαρμακευτική αγωγή που θα σας υποδείξει. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ορισμένες φυσικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί επίσης να βοηθήσουν, αν και τα ερευνητικά στοιχεία είναι περιορισμένα.

Υπάρχουν τρόποι να σας έρθει νωρίτερα η περίοδος;

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γυναικολόγο σας προτού δοκιμάσετε κάποια από αυτές τις μεθόδους για να έρθει πιο γρήγορα η περίοδό σας.

periodos-pio-grigora.jpg

Φαρμακευτική αγωγή

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να επηρεάσει μια γυναίκα τον ερχομό της περιόδου της είναι να επέμβει φαρμακευτικά στον ορμονικό καταμήνιο κύκλο. Η αγωγή περιλαμβάνει τη χρήση συνθετικών ορμονών, όμοιες με αυτές που παράγονται φυσιολογικά στο σώμα. Η χρήση τους είναι αποδεδειγμένα ασφαλής για την μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών χωρίς τον κίνδυνο σοβαρών βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων παρενεργειών.

Αυτή τη μέθοδο μπορεί6 να σας την προτείνει μόνο ο γιατρός-γυναικολόγος που σας παρακολουθεί.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη γενική υγεία.

Μια μελέτη δείχνει ότι ο συνδυασμός συμπληρωμάτων οξαλοξικής και βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του PMS (προεμμηνορροϊκού συνδρόμου), του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης. Ωστόσο, κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν υποστηρίζει τη χρήση της βιταμίνης C για την πρόκληση εμμήνου ρύσεως.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν:

  • Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, πεπόνι και φράουλες
  • Σπανάκι και λάχανο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών και μπρόκολο
  • Κόκκινες και πράσινες πιπεριές
  • Ντομάτες και χυμός ντομάτας

Η συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C είναι 75 χιλιοστόγραμμα την ημέρα (mg/ημέρα) για μη έγκυες ή μη θηλάζουσες. Ωστόσο, η κατανάλωση επιπλέον ποσοτήτων είναι σχετικά ασφαλής. Οι παρενέργειες της υπερβολικής βιταμίνης C (πάνω από 2.000 mg/ημέρα) περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι.

peirama-me-portokali.jpg

Βιταμίνη C και Προγεστερόνη

Υπάρχουν θεωρίες ότι η επιπλέον βιταμίνη C θα μπορούσε να προκαλέσει περίοδο λόγω παρόμοιων επιδράσεων με την προγεστερόνη. Τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται μετά την ωορρηξία. Εάν δεν γίνει γονιμοποίηση, τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων πέφτουν, προκαλώντας την έμμηνο ρύση.

Μπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα αν έχω περίοδο;

Εμμηναγωγοί

Ορισμένα βότανα είναι εμμηναγωγά, που σημαίνει ότι προκαλούν έμμηνο ρύση. Ωστόσο δεν υπάρχουν δημοσιευμένες έρευνες που να το επιβεβαιώνουν.

Μερικά παραδείγματα εμμηναγωγών:

  • Μαϊντανός
  • Τζίντζερ
  • Σαφράν
  • Δίκταμο
  • Χαμομήλι
  • Σουσάμι
  • Κουρκουμάς
ananas.jpg

Παπάγια ή ανανάς

Αν και τα επιστημονικά στοιχεία είναι ελάχιστα, υπάρχει ένας μακροχρόνιος ισχυρισμός ότι ορισμένα φρούτα, ιδιαίτερα η παπάγια και ο ανανάς, είναι φυσικά εμμηναγωγά. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η παπάγια μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα προγεστερόνης και ο ανανάς μπορεί να μαλακώσει τον τράχηλο της μήτρας, προκαλώντας έμμηνο ρύση.

Η κατανάλωση παπάγιας ή ανανά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή στομαχικές διαταραχές.

Μερικά κορίτσια και γυναίκες, μπορεί να θέλουν να αδιαθετήσουν πιο γρήγορα για διάφορους λόγου. Ο ορμονικός έλεγχος με τη βοήθεια του γυναικολόγου είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος χειρισμού της εμμήνου ρύσεως.

Υπάρχουν φυσικές και εναλλακτικές επιλογές όπως η βιταμίνη C, ορισμένα βότανα και φρούτα, όμως, τα στοιχεία είναι ελάχιστα ή ανέκδοτα. Η διαχείριση του άγχους και η τακτική μέτρια άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε την περίοδό σας.

Γιατί η περίοδος των κοριτσιών αρχίζει νωρίτερα; Μια νέα έρευνα εξηγεί

*Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας

με πληροφορίες από το verywellhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved