Γιατί η περίοδος των κοριτσιών αρχίζει νωρίτερα; Μια νέα έρευνα εξηγεί

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η ηλικία στην οποία τα κορίτσια αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση γίνεται όλο και μικρότερη

Γιατί η περίοδος των κοριτσιών αρχίζει νωρίτερα; Μια νέα έρευνα εξηγεί
Bigstock

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open αποκάλυψε πως ο εμμηνορροϊκός κύκλος των κοριτσιών τα τελευταία 55 χρόνια χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να γίνει σταθερός καθώς ξεκινά αρκετά νωρίς ηλικιακά.

Χρειάζεται να σημειωθεί πως η ακανόνιστη περίοδος για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να συνδέεται με κινδύνους για την υγεία αργότερα στη ζωή και οι ειδικοί ανησυχούν αρκετά.

Υπό την ομπρέλα της μελέτης Apple Women's Health Study, μια ομάδα 71.341 συμμετεχόντων επέλεξε να μοιραστεί δεδομένα παρακολούθησης του κύκλου από τα iPhone ή τα Apple Watches τους σχετικά με την περίοδό τους.

Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου των συμμετεχόντων μειώθηκε από 12,5 έτη για όσες γεννήθηκαν από το 1950 έως το 1969 σε 11,9 έτη για όσες γεννήθηκαν από το 2000 έως το 2005. Η μετατόπιση είναι μικρή, αλλά αισθητή.

Από τις 62.000 συμμετέχουσες, το ποσοστό εκείνων των οποίων ο κύκλος της περιόδου σταθεροποιήθηκε εντός δύο ετών από την έναρξή του, μειώθηκε από 76% σε 56%.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν επίσης διπλάσια αύξηση των κοριτσιών που η περίοδός τους ξεκίνησε «νωρίς» (πριν από την ηλικία των 11 ετών) ή «πολύ νωρίς» (πριν από την ηλικία των 9 ετών), γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι περισσότερες κοπέλες «μπορεί να είναι ευάλωτες σε δυσμενείς ασθένειες που σχετίζονται με την πρώιμη εμμηναρχή ».

Η Zifan Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, δήλωσε στην Washington Post: «Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, διότι οι ακανόνιστοι κύκλοι αποτελούν σημαντικό δείκτη για αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κινδύνων για την υγεία όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η ρευματοειδή αρθρίτιδα , οι ψυχικές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

[...] Οι ακανόνιστοι κύκλοι συνδέονται επίσης με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ύπαρξη PMS αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για επιλόχειο κατάθλιψη (PPD) μετά τον τοκετό.»

Η ειδικός κατέληξε: «Ο περισσότερος χρόνος που απαιτείται για τη σταθερότητα του κύκλου σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα ακανόνιστων κύκλων κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας .»

Γιατί η περίοδος αρχίζει νωρίτερα;

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό ποικίλουν. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Ο Dr. Houghton εξηγεί πως θα μπορούσε, επίσης, να σχετίζεται με το άγχος. «Είναι πολύ πιθανό ο ΔΜΣ και το στρες να αλληλεπιδρούν για να επιταχύνουν την ηλικία εμμηναρχής και να παρατείνουν την κανονικότητα του κύκλου. Η υπόθεση μου είναι ότι το περισσότερο άγχος αυξάνει τα ανδρογόνα και ο περισσότερος λιπώδης ιστός τα τα μετατρέπει σε οιστρογόνα, οδηγώντας σε πρόωρη εφηβεία».

Κοινωνικοοικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές καθώς και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες .

Ξεκινήστε τη συζήτηση για την περίοδο από νωρίς

Η συζήτηση με την κόρη σας για την περίοδο και την εφηβεία μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι το κλειδί.

Η συζήτηση θα την βοηθήσει να «αγκαλιάσει» την περίοδό της και να τη δει ως κάτι που πρέπει να γιορτάσει αντί να τη φοβάται ή να ντρέπεται γι' αυτήν. Βοηθήστε την μάθει να αντιλαμβάνεται τα πρώιμα σημάδια και βοηθήστε την να νιώσει προετοιμασμένη και ενημερωμένη για το σώμα της που αλλάζει και τι σημαίνει αυτό το νέο στάδιο της ζωής της.

Τέλος, ενθαρρύνετέ την να παρακολουθεί τον κύκλο της, είτε χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή είτε ένα ημερολόγιο ή ένα σημειωματάριο. Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι τα δεδομένα αυτά είναι πληροφορίες για την υγεία και βοηθούν τα νεαρά κορίτσια να ακούσουν τα «ήματα» που τους στέλνει το σώμα τους και τα ενθαρρύνουν να μάθουν πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους, όσο μεγαλώνουν.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved