Η έκθεση στον ήλιο βοηθά ή βλάπτει τη γονιμότητα;

Ήλιος και γονιμότητα: Τι δείχνει έρευνα.

Η έκθεση στον ήλιο βοηθά ή βλάπτει τη γονιμότητα;
Bigstock

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε τις πιθανότητες σύλληψης, όπως η σωστή διατροφή, η άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, η μείωση του άγχους.

Αυξάνεται ή όχι η γονιμότητα του ζευγαριού το καλοκαίρι;

Φαίνεται όμως ότι και ο ήλιος έχει θετικό αντίκτυπο στη γονιμότητα.

8rombwsh-kalokairi.jpg

Ήλιος και γονιμότητα

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ηλιοθεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης περίπου 6.000 γυναικών και διαπίστωσαν ότι η επαρκής έκθεση στον ήλιο ένα μήνα πριν τη σύλληψη , αύξησε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά 35%.

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στις γυναίκες και υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, τα οποία αυξάνουν τη γονιμότητα.

Πώς να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας το καλοκαίρι

Ωστόσο, ο Ricardo J. Lopez, MD, μαιευτήρας – γυναικολόγος προειδοποιεί τις γυναίκες να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

«Αν και αυτά τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, θα προειδοποιούσα τις γυναίκες να μην κάθονται στον ήλιο για πολύ ώρα. Η μελέτη έγινε στην Ευρώπη, η οποία έχει πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια απ΄ότι στα ΗΠΑ, όπως στην Κεντρική Φλόριντα. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Αυτό συμβαίνει επειδή μελέτες έχουν δείξει ότι η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει το φολικό οξύ, που εμπλέκεται στην ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων και στη σύνθεση του DNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το φολικό οξύ βοηθά στην παραγωγή χρωμοσωμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για τον τρόπο με τον οποίο ένα μωρό αναπτύσσεται και μεγαλώνει στη μήτρα. Ωστόσο, ο ήλιος διασπά το φολικό οξύ και αυτό επηρεάζει την ανάπτυξή του», εξηγεί ο γυναικολόγος.

‘Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες με υψηλά επίπεδα έκθεσης στον ήλιο αντιμετωπίζουν υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών ενώ οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας.

Model Asian Woman Wearing Red Swimsuit And Straw Hat Lying On The Sun Lounger In Sun By The Sea. Bea

Τελικά, βοηθά η έκθεση στον ήλιο ή όχι;

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν; Προφανώς, είναι αδύνατο να αποφύγετε εντελώς τον ήλιο ,ειδικά στη χώρα μας. Απλά πρέπει να προσέχετε τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο. Εάν σκοπεύετε να μείνετε έξω για λίγο, φορέστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καθώς παρέχει αντηλιακή προστασία που βοηθά στην πρόληψη της διάσπασης του φολικού οξέος. Επίσης, φορέστε καπέλο, ελαφριά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας και αποφύγετε την έκθεση τις μεσημεριανές ώρες που οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες.

Ο ρόλος της βιταμίνης Ε στη βελτίωση της γονιμότητας

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο από αυτήν τη μελέτη δεν είναι ότι η έκθεση στον ήλιο ενισχύει τη γονιμότητα, αλλά ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη βελτίωσή της. Οι κίνδυνοι της έκθεσης στον ήλιο είναι πολύ μεγάλοι, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε βιταμίνη D από τροφές ή από συμπληρώματα . Το φολικό οξύ είναι επίσης βασικό. Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος την ημέρα και θα πρέπει να προσέχουν τα υψηλά επίπεδα έκθεσης στον ήλιο, καθώς αυτό μπορεί να υποβαθμίσει το φολικό οξύ στο σώμα. Αντί να κάνετε ηλιοθεραπεία κάθε μέρα, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν να συλλάβετε έχοντας μια υγιή εγκυμοσύνη», αναφέρει ο Ricardo J. Lopez.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved