Όταν ο θηλασμός δεν έρχεται φυσικά δε σημαίνει πως έχεις αποτύχει ως μαμά

Μπορούμε να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι είναι κάτι το εύκολο και το αναίμακτο;

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Όταν ο θηλασμός δεν έρχεται φυσικά δε σημαίνει πως έχεις αποτύχει ως μαμά
Bigstock

Έχετε μήπως μπει στη διαδικασία εικονικών μαθημάτων θηλασμού; Μήπως ήσασταν σίγουρη ότι θα θηλάζατε με επιτυχία το μωρό σας; Άραγε οι φίλες-μαμάδες σας διαβεβαίωναν ότι το μωρό και εσείς θα βρίσκατε γρήγορα ρυθμό με το θηλασμό;

Spoiler alert: Ακόμη και μετά από βοήθεια από ειδικούς ή από αμέτρητα βιντεάκια στο YouTube και δοκιμή κάθε συμβουλής, ο θηλασμός μπορεί να μην έρθει φυσικά για κάποια μαμά - και δεν πειράζει.

Δε χρειάζεται να νιώθετε ντροπή ή ενοχές. Κάποιες νέες μαμάδες δε χρειάστηκαν ποτέ βοήθεια και θήλασαν από την πρώτη μέρα, αλλά υπάρχουν και πολλές οι οποίες συνειδητοποιούν πως αυτή η εμπειρία είναι κάτι το σπάνιο.

Η πλειονότητα των γυναικών αντιμετωπίζει δυσκολίες στο θηλασμό

«Οι περισσότερες νέες μαμάδες εκπλήσσονται με την καμπύλη εκμάθησης ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αρχή του "ταξιδιού" τους στο θηλασμό», λέει η Demi Lucas, International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) και Clinical Resource Manager του The Lactation Network.

Εξηγεί ότι περίπου το 70% των γυναικών αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες, ειδικά τον πρώτο μήνα, όπως ματωμένες θηλές, πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού και ανησυχία για το αν έχουν αρκετό γάλα.

Η Paula Norcott, IBCLC και διευθύντρια προγράμματος θηλασμού στο Pumpspotting, συμφωνεί προσθέτοντας: «Πολλές πιστεύουν ότι ο θηλασμός θα έρθει με φυσικό τρόπο, αλλά αυτό ισχύει μόνο για το 10% των μαμάδων», λέει. «Όλες οι υπόλοιπες πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να το πετύχουν».

Ωδή στις θηλάζουσες μαμάδες

Η ομάδα Exclusively Pumping Mamas - Education & Support Group στο Facebook έχει πάνω από 150.000 μέλη-μαμάδες. Πρόσφατα, πολλές μοιράστηκαν δημοσίως τις προσωπικές τους ιστορίες.

«Ήθελα τόσο πολύ να θηλάσω, αλλά η κόρη μου δεν ήθελε με τίποτα», σχολίασε η Emily S.. «Δοκίμασα ό,τι μπορούσα».

Η McKenzie E. πέρασε τρία χρόνια προσπαθώντας να συλλάβει πριν μείνει έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση, πρόσθεσε: «Ένιωσα αποτυχημένη όταν δεν μπορούσα να μείνω έγκυος χωρίς βοήθεια και μετά καθώς δεν μπορούσα να θηλάσω».

«Οραματίστηκα τον θηλασμό ως κάτι εύκολο και ως ευκαιρία για τη δημιουργία ενός όμορφου δεσμού με τα μωρά μου», ανέφερε η Francine M. «Δυστυχώς, διαπίστωσα το αντίθετο. Ο θηλασμός ήταν δύσκολος, χαοτικός και εκτός του ελέγχου μου».

Από τα σχόλια κανείς καταλαβαίνει πως υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες οι οποίες έχουν πολλή αγωνία καθώς θέλουν τόσο πολύ να θηλάσουν και νιώθουν ντροπή και ενοχές όταν αυτό δεν πετυχαίνει.

Οι μαμάδες χρειάζονται περισσότερη βοήθεια στον θηλασμό

thilasmos-moro.jpg

Εάν δε θηλάσεις, δεν σημαίνει πως έχεις αποτύχει ως μαμά

Η δρ Suzanne Mungalez, πιστοποιημένη lactation specialist (CLES) και ψυχολόγος στο The MaMA Space, λέει ότι συχνά βλέπει στο ιατρείο της γυναίκες των οποίων οι προσδοκίες για το θηλασμό δεν ευοδώνονται.

«Όταν ο θηλασμός δεν πετυχαίνει η απογοήτευση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι νομίζεις και μπορεί να νιώθει ενοχές ή στρες αλλά και την αίσθηση ότι απογοητεύεις το μωρό και τους ανθρώπους γύρω σου», τονίζει η ειδικός.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό οι μέλλουσες μαμάδες να προετοιμάζονται για το ότι τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως τα σχεδιάζουν και ότι όσο περισσότερες γυναίκες μιλούν ανοιχτά για το πόσο δύσκολος μπορεί να είναι ο θηλασμός.

Αν θηλάσατε, είτε για 3 λεπτά είτε για 3 μήνες, να είστε περήφανες για τον εαυτό σας

Το πόσο εύκολος φαίνεται ο θηλασμός ευθύνεται στη διαστρεβλωμένη εικόνα που έχουμε από ταινίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι' αυτό να θυμάστε πως η άντληση με φόρμουλα είναι εξίσου καλή.

Όσο περισσότερο κανονικοποιούνται οι δυσκολίες της μητρότητας, τόσο πιο εύκολο είναι να μειωθούν οι mom guilts.

Με πληροφορίες από: mother.ly

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved