Παρατεταμένος θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε εάν θηλάζετε πάνω από ένα έτος

Ο παρατεταμένος θηλασμός είναι μια φυσική και ωφέλιμη πρακτική που ενισχύει το δεσμό μητέρας-παιδιού.

Παρατεταμένος θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε εάν θηλάζετε πάνω από ένα έτος

Instagram @elle.nove

Τα ποσοστά θηλασμού έχουν αυξηθεί πρόσφατα, με πάνω από το 80% των νέων μαμάδων να θηλάζουν. Περίπου οι μισές από αυτές συνεχίζουν μάλιστα για τουλάχιστον 6 μήνες με το το 1/3 να φτάνει στον χρόνο ενώ περίπου το 15% (1 στις 7) συνεχίζει μετά τους 18 μήνες.

Ο θηλασμός πέραν του ενός έτους είναι γνωστός ως «παρατεταμένος θηλασμός» και είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένος σε όλο τον κόσμο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος ηλικίας απογαλακτισμού είναι πάνω από 3 χρόνια. Μάλιστα, τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στις μαμάδες να θηλάζουν για δύο χρόνια . Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει ντε και καλά να θηλάσετε για ακριβώς 24 μήνες.

Θηλασμός και σύλληψη: Μπορείτε να μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε;

Θηλασμός: Ποιες τροφές και ροφήματα δεν πρέπει να καταναλώνετε

Οφέλη παρατεταμένου θηλασμού

Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά (λίπη, βιταμίνη Α, πρωτεΐνες) για την σωστή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Επιπλέον, ο θηλασμός μειώνει και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Παράλληλα είναι ένας όμορφος τρόπος να δεθείτε με το μικρό σας.

Μειονεκτήματα παρατεταμένου θηλασμού

Δεν υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα για την υγεία, αλλά υπάρχουν εμπόδια που καθιστούν τον θηλασμό, πέραν του ενός έτους, πρόκληση . Αρχικά, πέρα από τους εννέα μήνες κύησης ο επιπλέον ένας χρόνος θηλασμού μπορεί να εξουθενώσει ψυχολογικά και σωματικά τη νέα μαμά.

Η έλλειψη δημόσιων χώρων για άντληση μητρικού γάλακτος είναι ένα σοβαρό εμπόδιο. Επιπλέον, το μωρό σας μπορεί σιγά - σιγά να έχει χάσει το ενδιαφέρον του καθώς αρχίζετε να προσθέτετε στερεές τροφές στη διατροφή του. Ταυτόχρονα, μπορεί το παιδί να αναπτύξει τερηδόνα εάν θηλάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα (δηλαδή θηλάζει για 30 λεπτά το πρωί και ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας).

Μπορώ να θηλάζω ενώ είμαι έγκυος;

thilasmos-iodio.jpg

Ο θηλασμός είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης

Πώς να διαχειριστείτε την κριτική εάν θηλάζετε πάνω από έναν χρόνο

Να θυμάστε πως δεν οφείλετε σε κανέναν και καμία εξηγήσεις! Όταν αντιμετωπίζετε αρνητές, κρατήστε χαμηλό προφίλ και μην απαντάτε με απόλυτο τρόπο. Ενημερώστε πως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί να θηλάζει πέρα από τον ένα χρόνο και πως ότι σε όλο τον κόσμο πολλές μαμάδες θηλάζουν δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε για όλα τα οφέλη του θηλασμού τόσο για τις μαμάδες όσο και για τα μωρά. Εάν είστε πιο ετοιμόλογη, απλώς απαντήστε πως ακολουθείτε τις συμβουλές του παιδίατρού σας.

Το συμπέρασμα είναι ότι: Ο θηλασμός πέραν του ενός έτους μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να δεθείτε με το μωρό σας, προσφέροντάς του παράλληλα κάποια συμπληρωματικά θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved