Πώς μπορεί να βοηθήσει η μουσικοθεραπεία τους ασθενείς με καρκίνο;

H μουσική έχει συνδεθεί ιστορικά με την σωματική και ψυχική υγεία και την επούλωσή της σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η μουσικοθεραπεία τους ασθενείς με καρκίνο;

Επιδρά στον εγκέφαλό μας και ως επέκταση αυτού του γεγονότος και στο σώμα μας. Βασική παραδοχή της μουσικοθεραπείας είναι πως η πρωταρχική αιτία κάθε ασθένειας είναι η συναισθηματική ένταση και ο αρνητικός τρόπος σκέψης. Η μαγεία του μουσικού ρυθμού δεν είναι μόνο ζήτημα φαντασίας. Είναι πρώτα από όλα δύναμη ψυχής και θεραπεία σώματος.

Ως θεραπευτική παρέμβαση σε ασθενείς με καρκίνο, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Οι συνεδρίες είναι προσαρμοσμένες για να ικανοποιούν τις ατομικές ανάγκες και τις ικανότητες των ασθενών. Μπορούν να περιλαμβάνουν την ακρόαση, τη συγγραφή, την εκτέλεση ή τη συζήτηση μουσικής και στίχων, με την καθοδήγηση εκπαιδευμένου θεραπευτή. Οι ασθενείς μπαίνουν στην διαδικασία του αυτοσχεδιασμού με αποτέλεσμα η μουσική να αντιπροσωπεύσει πλήρως τα συναισθήματα που μπορεί να κρύβουν μέσα τους. Αν και η μουσική δεν επηρεάζει την ίδια την ασθένεια, παράγει πιο άμεσα αποτελέσματα σε σύγκριση με τους φαρμακολογικούς παράγοντες. Έχει θετική επίδραση στη διάθεση και ενισχύει την ικανότητα των ασθενών να αντιμετωπίσουν.

Σε μια μελέτη νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με καρκίνο του μαστού ή της κεφαλής και του αυχένα που υποβλήθηκαν σε προσομοίωση για ακτινοθεραπεία, τόσο η ζωντανή όσο και η προεγγεγραμμένη μουσική παρήγαγαν σημαντική μείωση των αρνητικών συναισθημάτων άγχους, αδυναμίας, θυμού, κατάθλιψης και στην αύξηση των θετικών συναισθημάτων τους όπως τη ενίσχυση του θάρρους. Σε παιδιά η μουσικοθεραπεία αποτελεί μέσο κοινωνικοποίησης και διασκέδασης. Και τα δεδομένα από μια αναδρομική ανάλυση πρότειναν την αξία της μουσικοθεραπείας για τη μείωση των αναπνευστικών προβλημάτων σε ασθενείς με καρκίνο που έλαβαν περίθαλψη στο νοσοκομείο.

misikotherapeia

Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους η μουσική ασκεί τα αποτελέσματά της δεν είναι πλήρως γνωστοί, πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να επηρεάσει τις νευρικές οδούς που σχετίζονται με λειτουργικές αλλαγές στον πόνο, το άγχος και την κατάθλιψη.

Η μουσικοθεραπεία είναι μια μη επεμβατική, οικονομικά αποδοτική και ευχάριστη τεχνική. Συγκεντρωτικά στοιχεία δείχνουν ότι βοηθάει στην μείωση του χρόνιου πόνου, άγχους και της κατάθλιψης του ασθενούς και της οικογένειας και ανακουφίζει τον πόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας και σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων καρκίνου ή σπιτιών. Η μουσικοθεραπεία προσφέρεται επί του παρόντος από 30 Εθνικά Κέντρα για τον Καρκίνο, τα οποία έχουν οριστεί ως πλήρεις Καρκινολογικά Κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνιστάται επίσης από την Εταιρεία Ολοκληρωμένης Ογκολογίας για μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και της κόπωσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η μουσικοθεραπεία ήταν πάντα ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας των ασθενών. Τα οφέλη από την άποψη των σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων είναι εύκολα αντιληπτά και οι ασθενείς το εκτιμούν. Οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών, χωρίς σημαντικές πιθανές παρενέργειες ή επιβαρύνσεις, είναι πολύτιμη. Η μουσικοθεραπεία είναι πραγματικά μια μορφή θεραπείας και τείνει να είναι αυτή που ακόμη και οι πιο άρρωστοι ασθενείς θέλουν, δέχονται και μπορούν να ανεχθούν σε συνεχή βάση.

Γιάνναρη Μαρία
Καθηγήτρια Πιάνου-Μουσικοθεραπεύτρια
Facebook account
Ιnstagram account

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved