Έρευνα: Οι μπαμπάδες είναι πιο ευτυχισμένοι γονείς από τις μαμάδες - Αλλά γιατί;

Όλα εξαρτώνται από το πώς αλληλεπιδρά ο κάθε γονιός με τα παιδιά του και πώς αυτό επηρεάζει τη ψυχική τους υγεία.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Έρευνα: Οι μπαμπάδες είναι πιο ευτυχισμένοι γονείς από τις μαμάδες - Αλλά γιατί;
Bigstock

Είμαστε στο 2024, και ενώ θα θέλαμε πολύ να πούμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ισότιμοι απέναντι στη φροντίδα των παιδιών, το γεγονός πως πολλοί μπαμπάδες ακόμα έχουν «φιλική συμμετοχή» σημαίνει πως οι μαμάδες επωμίζονται το μεγαλό μέρος της σωματικής αλλά και ψυχικής εξάντλησης .

Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Riverside διαπίστωσε ότι οι μπαμπάδες είναι πιο ευτυχισμένοι γονείς σε σύγκριση με τις μαμάδες .

oikogeneia-meta-to-sxoleio.jpg

Ryan Gosling: Η ιστορία πίσω από το πώς οι κόρες του τον ενέπνευσαν να παίξει τον Ken στην «Barbie»

Το ψυχικό φορτίο της γονεϊκότητας και η ανισότητα ανάμεσα στα φύλα

Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε τρεις μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 18.000 άτομα.

Δύο από τις μελέτες συνέκριναν τα επίπεδα ευτυχίας μαμάδων και μπαμπάδων με τα επίπεδα ευτυχίας ανθρώπων που δεν έχουν παιδιά και η τρίτη εξέτασε το πώς αισθάνονταν οι γονείς ενώ ασχολούνταν με καθημερινές υποχρεώσεις και το συνέκρινε με το πώς αισθάνονταν όταν ασχολούνταν με τη φροντίδα των παιδιών.

Τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες ήταν πιο ευτυχισμένοι όταν ήταν με τα παιδιά τους σε σύγκριση με το να κάνουν οποιαδήποτε άλλο, αλλά οι μπαμπάδες ένιωθαν μεγαλύτερη ευτυχία .

«Ένας μπαμπάς μπορεί εν μέρει να τα πηγαίνει καλύτερα από μία μαμά λόγω του τρόπου με τον οποίο περνά χρόνο με τα παιδιά του», εξηγεί η επικεφλής συγγραφέας της μελέτης Katherine Nelson-Coffey.

Βασικά, οι μπαμπάδες είναι πιο πιθανό να παίζουν με τα παιδιά, ενώ οι μαμάδες είναι πιο πιθανό να ασχολούνται με την καθημερινή φροντίδα τους: Να τα ντύνουν, να τα ταΐζουν, να τα πηγαίνουν στο σχολείο ή στην παιδική χαρά, να τα κάνουν μπάνιο κτλ.

Τι σημαίνει αυτό με άλλα λόγια; Πως όλες οι «δύσκολες» και διαδικαστικές υποχρεώσεις «πέφτουν» πάνω στη μαμά. Γιατί το να πηγαίνεις το παιδί στην παιδική χαρά ή να προσπαθείς να το κάνεις μπάνιο ενώ δε θέλει να μπει στη μπανιέρα δε μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως δραστηριότητα ούτε ως ευχάριστο παιχνίδι.

Η έρευνα ανέδειξε κάτι ακόμα: Όλοι οι γονείς επωφελούνται ψυχολογικά από το να παίζουν περισσότερο με τα παιδιά τους.

Νέοι μπαμπάδες: Πώς να στηρίξετε τη σύντροφό σας που περνά επιλόχεια κατάθλιψη

mpampas-vlepei-tainia-me-paidia.jpg

Η πραγματική λύση: Ισότιμοι γονείς, όχι φιλικοί συμμετέχοντες

Αλλά το θέμα είναι το εξής: Αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για ισότητα , αν θέλουμε οι μαμάδες να είναι πράγματι πιο ευτυχισμένες, δε πρέπει να τα φορτώνουμε όλα πάνω τους. Δε πρέπει να της λέμε πως θα είναι πιο χαρούμενη εάν παίζει περισσότερο με τα παιδιά, γιατί προφανώς δεν έχει το χρόνο ή την ενέργεια να το κάνει αυτό.

Αυτό που απαιτείται είναι η κοινωνία στο σύνολό της να αναγνωρίσει ότι οι μπαμπάδες είναι ισότιμοι γονείς που μπορούν και πρέπει να επωμιστούν ίσο μερίδιο του ψυχικού φορτίου της γονεϊκότητας.

Viral TikTok: Μπαμπάς παίρνει το βραβείο «καλύτερου πελάτη» στο nail salon της κόρης του

Από το χώρο εργασίας, μέχρι την οικογένεια και τους φίλους όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως το επιστημονικό συμπέρασμα δεν είναι κάτι το θετικό αλλά κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει. Οι μπαμπάδες δεν πρέπει να αναλάμβανουν τον ρόλο μιας baby-sitter αλλά τα καθήκοντά τους.

Αυτό που χρειάζεται είναι οι μπαμπάδες να είναι συνεργάτες των μαμάδων και να αναλαμβάνουν λίγο περισσότερη δουλειά ώστε να μπορούν οι μαμάδες να παίζουν με τα παιδιά τους.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved