Έρευνα: Πώς το μπουσούλημα επηρεάζει την ανάπτυξη αντίληψης του βρέφους;

  • Όσο περισσότερη εμπειρία στο μπουσούλημα έχει ένα μωρό, τόσο πιο ανεπτυγμένη είναι η αντίληψή του σε σχέση με το τι είναι επικίνδυνο και τι όχι, σύμφωνα με έρευνα.
  • Σε ποια ηλικία ξεκινούν τα μωρά να μπουσουλάνε;
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό να μπουσουλήσει;
Έρευνα: Πώς το μπουσούλημα επηρεάζει την ανάπτυξη αντίληψης του βρέφους;

Όσο περισσότερη εμπειρία έχει το μωρό στο μπουσούλημα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να πέσει στο νερό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Otago. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Infancy και είναι κομμάτι μίας ευρύτερης μελέτης για την επίδραση της κινητικής εμπειρίας των παιδιών στην αποφυγή πτώσεων και χτυπημάτων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας dr Carolina Burnay, οι ειδικοί μελέτησαν τη συμπεριφορά βρεφών δίπλα σε μία μπανιέρα με νερό νερό. «Η κύρια διαφορά μεταξύ των μωρών που έπεσαν στο νερό και αυτών που δεν έπεσαν, ήταν η εμπειρία που είχαν στο μπουσούλημα» αναφέρει.

«Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα είναι το εξής. Το πόση εμπειρία είχαν στο μπουσούλημα τα μωρά, επηρέασε την αντίληψή τους για το τι είναι επικίνδυνο και τι όχι, αλλά και τη συμπεριφορά τους, ακόμα και εάν ήδη έχουν μάθει να περπατάνε. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για ένα βρέφος να μπουσουλάει και να ανακαλύπτει το περιβάλλον με αυτόν τον τρόπο».

Από ποια ηλικία ξεκινάνε τα μωρά να μπουσουλάνε

Η μέση ηλικία που ξεκινούν τα μωρά να μπουσουλάνε είναι οι εννέα μήνες. Ωστόσο, κάποια μωρά ξεκινάνε το μπουσούλημα και νωρίτερα, άλλα αργότερα ή και καθόλου. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι αν αφήσετε το μωρό να ακολουθήσει τη δική του πορεία ανάπτυξης. Εάν το μικρό σας είναι έτοιμο γιια να μπουσουλήσει, υπάρχουν τρόποι για να το ενθαρρύνετε.

mwro mpoysoyima ereuna anaptuksi

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό να μπουσουλήσει;

Ενθαρρύνετε την περιέργειά του

Σε αυτήν την ηλικία το μωρό είναι έτσι και αλλιώς αρκετά περίεργο για ό,τι συμβαίνει γύρω του και αυτή η διερευνητική ικανότητα, μπορεί να αξιοποιηθεί για βελτιώσει τις κινητικές του δεξιότητες. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε αντικείμενα πιο μακριά από το μωρό, σε σημείο που να τα βλέπει καλά, αλλά να μην μπορεί να τα φτάσει. Το βρέφος θα προσπαθήσει να κινήσει το σώμα του με στόχο να τα φτάσει.

Τοποθετήστε το μπρούμυτα

Από μία ηλικία κι έπειτα το μωρό πρέπει να περνάει λίγο χρόνο μπρούμυτα. Η άσκηση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη. Το μωρό δυναμώνει του μύες όλου του σώματος, προετοιμάζεται για πιο πολύπλοκες κινήσεις και για το μπουσούλημα. Στην αρχή, δοκιμάστε να το βάλετε μπρούμυτα στο κρεβάτι ή στον καναπέ δύο με τρεις φορές τη μέρα και για τουλάχιστον πέντε λεπτά.

Αφήστε το σε καθιστή θέση

Από τον έκτο περίπου μην κι έπειτα, το μωρό μπορεί να κάθεται και μόνο του. Βάλτε το σε καθιστή θέση και αφήστε το για μερικά λεπτά, να παίξει και να περιεργαστεί ό,τι βρίσκεται γύρω του.

Πηγή: sciencedaily.com / whattoexpect.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved