Tips για μαμάδες: Το κόλπο για να ξεπικρίζετε τις μελιτζάνες
Πώς να ξεπικρίζετε τις μελιτζάνες πριν το μαγείρεμα.
Η καλύτερη εποχή για να απολαύσετε τις μελιτζάνες είναι το καλοκαίρι. Εκτός από νόστιμες είναι και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α και C, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη γήρανση.
Επίσης, περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη διαχείριση της γλυκόζης τους πάσχοντες από διαβήτη.
Θρεπτικά συστατικά
Μια μελιτζάνα (100 γραμμάρια) έχει τα εξής θρεπτικά συστατικά:
- Θερμίδες: 25
- Πρωτεΐνη : 1 γραμμάριο
- Λίπος : 0,2 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Βιταμίνες
Φολικό οξύ: 22 μικρογραμμάρια
Βιταμίνη Α : 23 IUs
Βιταμίνη C : 2,2 χιλιοστόγραμμα
Βιταμίνη Κ : 3,5 μικρογραμμάρια
Αλλεργίες
Σπάνια, οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις μελιτζάνες. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν εξάνθημα , πρήξιμο του προσώπου, κνησμό , κνίδωση και βραχνή φωνή.
Tip για να φύγει η πίκρα από τις μελιτζάνες
Δεν είναι όλες οι μελιτζάνες πικρές. Συνήθως οι φλάσκες, δηλαδή οι στρογγυλές μοβ κι όχι τόσο οι τσακώνικες ( με ανοιχτό μοβ χρώμα), αφήνουν μια πικρή γεύση στο στόμα που δεν αρέσει σε όλους.
Αν θέλετε λοιπόν να τις γλυκάνετε μπορείτε , πριν τις μαγειρέψετε να τις κόψετε και να τις βάλετε για μια ώρα σε αλατόνερο.
Συγκεκριμένα
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες, φέτες, κύβους ή απλά τις χαράζετε ( ανάλογα με τη συνταγή).
- Τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε ένα μπολ για περίπου μία ώρα ( μπορείτε να προσθέσετε και νερό).
- Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις αφήνετε να στραγγίσουν.
- Χρησιμοποιείστε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τυχόν υγρά πριν τις μαγειρέψετε.
Για να ψήσετε μια ολόκληρη μελιτζάνα, τρυπήστε πρώτα τη φλούδα με ένα πιρούνι όπως θα κάνατε με μια ψητή πατάτα. Μετά από περίπου 30 λεπτά στο φούρνο, μπορείτε να γεμίσετε τη μελιτζάνα με τυριά ή κιμά ή επίσης να αφαιρέσετε το εσωτερικό της και να το πολτοποιήσετε.
Μην κόψετε τις μελιτζάνες αν δεν θέλετε να τις μαγειρέψετε άμεσα. Μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Πηγή: webmd.com