7 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρωθεί
Η συγκέντρωση είναι σαν ένας μυς που απαιτεί τακτική άσκηση για να δυναμώσει.
Η συγκέντρωση πρόκειται για μια πολύ σημαντική δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά.Τα περισσότερα, μάλιστα, είναι σε θέση να συγκεντρωθούν σε δραστηριότητες που βρίσκουν διασκεδαστικές και εγγενώς ευχάριστες.
Είναι όμως και εκείνες που είναι πιο βαρετές, δύσκολες ή απλά λιγότερο ευχάριστες που πραγματικά απαιτούν συγκέντρωση. Ωστόσο, η ικανότητα διατήρησης της προσοχής είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν και να βελτιώνονται.
Η συγκέντρωση μοιάζει πολύ με την ενσυνειδητότητα, μια έννοια που έχει λάβει αρκετή προσοχή τελευταία στον κλάδο της ψυχολογίας αλλά και στην woke κουλτούρα. Eίναι ουσιαστικά η ικανότητα να δίνει κανείς προσοχή σ' ένα πράγμα τη στιγμή που συμβαίνει, και έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πρακτική έχει αναρίθμητα οφέλη για την ψυχική υγεία, από τη διαχείριση του άγχους μέχρι τη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων.
Επικοινωνία και αυτισμός: Πρακτικές εναλλακτικές λύσεις για βελτίωση του προφορικού λόγου
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρωθεί
1. Δώστε του χρόνο για να εξάσκηση
Το παιδί σας χρειάζεται χρόνο για να εστιάζει σε μια συγκεκριμένη εργασία.
Να θυμάστε πως τα μικρά παιδιά (ηλικίας 4-5 ετών) μπορούν συνήθως να συγκεντρωθούν κάπου μεταξύ 5 και 20 λεπτών, ανάλογα με την εργασία .
2. Ένα πράγμα τη φορά
Μπορεί στην ενήλικη ζωή να επαινούμε την ικανότητα του multitasking, αλλά στις μικρές ηλικίες αυτό μειώνει την απόδοση της συγκέντρωσης.
Σε πολύ μικρά παιδιά, μπορείτε απλώς να τραγουδήσετε μαζί το αλφάβητο κοιτάζοντας τα γράμματα . Σε τα παιδιά που είναι λίγο μεγαλύτερα, ας πούμε της Δ' Δημοτικού, μπορείτε να ολοκληρώνετε μαζί ένα πρόβλημα διαίρεσης κάθε μέρα.
Γράμμα για τους νέους γονείς: Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας κι ας κάνετε λάθη
3. Χώρος χωρίς περισπασμούς
Επειδή η πολυπραγμοσύνη εξασθενεί τη συγκέντρωση, είναι σημαντικό να μειώνετε κάθε πιθανό εξωτερικό περισπασμό.
Για παράδειγμα, τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν σε έναν ήσυχο χώρο του σπιτιού με την τηλεόραση κλειστή, να έχουν καθαρό γραφείο ή τραπέζι , χωρίς οθόνες μπροστά τους.
Παιδί και οθόνη: Έως και 5 ώρες την ημέρα δεν είναι πρόβλημα
4. Προγραμματισμένα διαλείμματα
Τα παιδιά πρέπει να σηκώνονται, να κινούνται και να κάνουν κάτι διαφορετικό και όχι πολύ κουραστικό αφού περάσουν αρκετό χρόνο κάνοντας κάποια άσκηση. Θα επωφεληθούν από το να πάρουν λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν και να «φορτίσουν» μπαταρίες.
Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα για σνακ ή παιχνίδι και οι έφηβοι μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να σκρολάρουν για λίγο στο κινητό τους.
5. Εξάσκηση διαφραγματικών αναπνοών
Η σταθερή διαφραγματική αναπνοή επιβραδύνει τους καρδιακούς μας παλμούς και καθαρίζει το μυαλό.
Αυτή είναι μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να έχουν τα παιδιά όταν έρχονται αντιμέτωπα με δύσκολες εργασίες, οι οποίες μπορεί να τα αγχώσουν.
6. Εργασίες σε μικρότερα κομμάτια
Αυτή είναι μια ακόμη στρατηγική για να βοηθήσετε τα παιδιά να προσεγγίσουν μια δύσκολη εργασία. Αν το παιδί σας μαθαίνει να δένει τα παπούτσια του, θέστε ως πρώτο στόχο να καταφέρει τον αρχικό κόμπο, στη συνέχεια προχωρήστε στο να κάνει δύο θηλιές και ούτω καθεξής.
6 σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά εκτός σχολείου
7. Εξάσκηση στην παρατήρηση
Ενώ η φαντασία ενός παιδιού είναι κάτι θαυμάσιο, θέλουμε να μπορούν να απομακρύνουν τους περισπασμούς.
Μπορείτε να παίξετε «Μικρός κατάσκοπος» και να κάνετε εναλλάξ παρατηρήσεις για διάφορα αντικείμενα στο δωμάτιο , να ακούτε προσεκτικά τους στίχους ενός τραγουδιού μαζί ή να κάνετε μερικές στάσεις γιόγκα και να ρωτάτε το μικρό σας πώς αισθάνεται.
Πηγή: pbs.org