Η Caterina Scorsone αποκλειστικά στο Mothersblog με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down

Η ηθοποιός μιλά  στο Mothersblog για την κόρη της με σύνδρομο Down και την ανάγκη για συμπερίληψη.

Μαργαρίτα Νικολάου
Η Caterina Scorsone αποκλειστικά στο Mothersblog με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down

instagram @caterinascorsone

Η Caterina Scorsone, γνωστή παγκοσμίως από τον ρόλο της ως Dr. Amelia Shepherd στη δημοφιλή σειρά «Grey's Anatomy», δεν είναι μόνο μια ταλαντούχα ηθοποιός, αλλά και μια παθιασμένη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Ως μητέρα μιας κόρης με σύνδρομο Down, η Caterina φέρνει μια προσωπική και βαθιά συναισθηματική σύνδεση με την καμπάνια «Καμία απόφαση χωρίς εμάς» της CoorDown, ενισχύοντας το μήνυμά της και φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για πραγματική συμπερίληψη.

caterina-scorsone_mothersblog-synentefxi-(6).jpg

Instagram @caterinascorsone

«Καμία απόφαση χωρίς εμάς» - Η νέα καμπάνια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, η Caterina Scorsone μίλησε στο Mothersblog.gr προσφέροντας μια μοναδική οπτική γωνία και ενισχύοντας το μήνυμα της καμπάνιας. Η ίδια γεμάτη αυθεντικότητα και πάθος, μας καλεί να αναλογιστούμε τον ρόλο μας στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η συμπερίληψη δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά μια πραγματικότητα.

NO DECISION WITHOUT US | World Down Syndrome Day 2025

Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε σε αυτή την καμπάνια της CoorDown;

C.S: Ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή την καμπάνια επειδή πιστεύω ότι η εξουσία λήψης αποφάσεων βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που ορίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάθε άνθρωπος, με ή χωρίς αναπηρία, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την αξιοπρέπεια. Η αληθινή ελευθερία είναι δυνατή μόνο όταν είναι δυνατή η συναίνεση. Η συναίνεση απαιτεί εξουσία λήψης αποφάσεων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ισότιμης πρόσβασης σε πόρους, πληροφορίες και συμμετοχή. Χωρίς συναίνεση, μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτεροι και μικρότεροι βαθμοί άνεσης, που οδηγούν σε μεγαλύτερη ή μικρότερη αυτάρκεια σε έναν πολιτισμό, αλλά η αυτάρκεια δεν είναι αληθινή αξιοπρέπεια. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια απαιτεί συναίνεση.

Πώς έχει επηρεάσει η μητρότητα ενός παιδιού με σύνδρομο Down την οπτική σας για την αναπηρία και την ένταξη;

C.S: Όταν γεννήθηκε η κόρη μου με σύνδρομο Down, κλήθηκα ξαφνικά με έναν πιο άμεσο τρόπο να καταλάβω ότι η φαντασία μου για το πώς μοιράζεται και βιώνεται η αγάπη ήταν περιορισμένη. Όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι για τους άλλους και να μαθαίνω για τους διαφορετικούς τρόπους ζωής τους, ο κόσμος μου έγινε πολύ μεγαλύτερος. Βλέποντας την ομορφιά αυτής της διαφορετικότητας από κοντά, κατάλαβα ότι όταν στερούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια από κάποιους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν τους καταλαβαίνουμε, αυτό μας βλάπτει όλους. Αν επιτρέψουμε να αποκλειστούν ή να υποτιμηθούν κάποιοι, δίνουμε το μήνυμα ότι αυτό είναι αποδεκτό για όλους. Όταν όμως προστατεύουμε και σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους, τότε όλοι μας ωφελούμαστε και είμαστε πιο ασφαλείς.

Είναι εύκολο για τους αρτιμελείς ανθρώπους να θεωρούν την αναπηρία ως κάτι που δεν έχει καμία σχέση με αυτούς. Όμως, είτε θέλουμε να το σκεφτούμε είτε όχι, η αναπηρία είναι μια πραγματικότητα που θα αγγίξει τον καθένα από εμάς καθώς θα προχωράμε στον κύκλο της ζωής. Το να μη σκεφτόμαστε τα δικαιώματα και την προστασία της αναπηρίας όταν δεν μας φαίνεται προσωπικό, απλώς καθυστερεί τον αντίκτυπο του αναπόφευκτου. Όλοι μας θα γίνουμε μέρος αυτής της κοινότητας κάποια στιγμή.

Πώς ήταν η εμπειρία σας από τη συνεργασία με τους άλλους ηθοποιούς στο πλατό;

C.S: Η συνεργασία στην καμπάνια της CoorDown ήταν σημαντική για μένα. Οι κινηματογραφιστές, οι ερμηνευτές και οι τεχνικοί που αφιέρωσαν τον χρόνο και το ταλέντο τους είναι το είδος των ανθρώπων που με κάνουν περήφανη που είμαι καλλιτέχνης.

Τι ελπίζετε να αποκομίσουν οι θεατές από αυτή την καμπάνια;

C.S: Ελπίζω ότι οι θεατές αυτής της καμπάνιας θα αρχίσουν να εξερευνούν την ιδέα ότι όταν υποστηρίζουμε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, ειδικά εκείνων που είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση ή τον αποκλεισμό, προστατεύουμε την αξιοπρέπεια ολόκληρης της ανθρώπινης κοινότητας. Είτε είμαστε άτομα με αναπηρία είτε όχι, προστατεύουμε τη δική μας ακεραιότητα και ηθική συνοχή, η οποία είναι τελικά η ποιότητα που μας κάνει άξιους των δικαιωμάτων και των προστασιών που είτε προσφέρουμε σε όλους είτε κρατάμε άπληστα για τον εαυτό μας. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι η ανάγκη να τα κατανοήσουμε και να τα προστατεύσουμε σε αυτόν τον σκληρό και άγριο κόσμο.

Martina Fuga: «Τα άτομα με σύνδρομο Down είναι εκείνα που διαμορφώνουν το δικό τους μέλλον»

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved