Έρευνα: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 5 ετών περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη
- Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από τις οθόνες ανησυχεί τους γονείς
- Τρέχουσες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (AAP) σχετικά με τον χρόνο οθόνης για παιδιά
- Πώς ο χρόνος οθόνης επηρεάζει τα παιδιά
Μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι 2 στα 3 παιδιά κάτω των 5 ετών υπερβαίνουν τις οδηγίες χρόνου οθόνης για περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα. Η είδηση ότι τα παιδιά περνούν περισσότερο από τον συνιστώμενο χρόνο στην οθόνη είναι πιθανώς σοκαριστική για όλους, αλλά είναι σημαντική: οι συνήθειες σχετικά με τη χρήση της οθόνης που σχηματίζονται όταν τα παιδιά είναι μικρά είναι πιθανό να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.
Στη μελέτη του 2022, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι εξέτασαν τα αποτελέσματα από 63 μελέτες που έγιναν σε 89.163 παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι συγγραφείς μελέτησαν τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια για τη χρήσης χρόνου οθόνης μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, αυτό που βρήκαν ήταν ανησυχητικό: Πάνω από το 75% των παιδιών κάτω των 2 ετών και το 64% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών υπερέβαιναν τις οδηγίες για τον χρόνο οθόνης. Για παιδιά 2 έως 5 ετών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά το πολύ 1 ώρα την ημέρα. Φυσικά, η πανδημία επιδείνωσε μόνο το θέμα. Πρόσθετη έρευνα δείχνει ότι η χρήση του χρόνου οθόνης στα μικρά παιδιά διπλασιάστηκε μετά τον Μάρτιο του 2020.
Τούτου λεχθέντος, το βάρος δεν πρέπει να βαρύνει μόνο τους γονείς για την προστασία των παιδιών από την υπερβολική χρήση των μέσων. Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να κάνουν τον γονικό έλεγχο ευκολότερο στη χρήση και η βιομηχανία στο σύνολό της και θα πρέπει να στοχεύει στην εξάλειψη της διαφήμισης από τα παιδικά προγράμματα και τις παιδικές εφαρμογές, υποστηρίζουν η Δρ Madigan και οι συνεργάτες της.
Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από τις οθόνες ανησυχεί τους γονείς
unsplash.com by Kelly Sikkema
«Τα μικρά παιδιά είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι χρήστες των ψηφιακών μέσων και οι γονείς συχνά αναφέρουν ότι η χρήση της οθόνης του παιδιού τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους», γράφουν η Δρ Madigan και οι συγγραφείς της μελέτης.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: Ποιος γονιός δεν έχει χρησιμοποιήσει την οθόνη ως μπέιμπι σίτερ; Οι συσκευές (ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά) φαίνεται να είναι αναγκαίο κακό.
Ωστόσο, τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία. «Όταν μόνο 1 στα 4 παιδιά ακολουθούν τις οδηγίες για τον χρόνο οθόνης, αντιλαμβανόμαστε ότι πολύ λίγες οικογένειες είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν μπορούν να τηρήσουν, τις παιδιατρικές οδηγίες», αναφέρει η Sheri Madigan, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Determinants of Child Development. Εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και συνεχίζει: «Υπάρχει περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει όσον αφορά τη διάδοση αυτής της γνώσης στο κοινό και επίσης να μάθουμε από τους γονείς ποια εμπόδια υπάρχουν για την τήρηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών».
Τρέχουσες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (AAP) σχετικά με τον χρόνο οθόνης για παιδιά
Οι πιο πρόσφατες οδηγίες για τον χρόνο χρήσης οθονών ενημερώθηκαν τελευταία φορά το 2016 και περιγράφονται παρακάτω.
Για παιδιά κάτω των 18 μηνών
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αποθαρρύνει τη χρήση οθονών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα εκτός της συνομιλίας μέσω βίντεο με την οικογένεια και τους φίλους που βρίσκονται μακριά.
Για παιδιά 18 έως 24 μηνών
Για τους γονείς που θέλουν συστήσουν τα ψηφιακά μέσα στα παιδιά τους, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά να επιλέγουν «προγράμματα και εφαρμογές υψηλής ποιότητας» που θα τις χρησιμοποιούν οι ίδιοι μαζί με τα παιδιά, «γιατί έτσι μαθαίνουν καλύτερα τα νήπια». Θα πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους, κάτω των 24 μηνών να χρησιμοποιούν μόνα τους τα μέσα ενημέρωσης, λέει η AAP.
Για παιδιά 2 ετών έως 5 ετών
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά τη χρήση οθονών, με όρια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. 1 ώρα θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο την ημέρα. Μέσα σε αυτή την ώρα θα πρέπει να υπολογίζονται τόσο τα βίντεο που βλέπει σε διάφορες πλατφόρμες όσο και τα παιχνίδια που παίζει σε εφαρμογές.
Πώς ο χρόνος οθόνης επηρεάζει τα παιδιά
unsplash.com by Kelly Sikkema
Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα παιδί, μέχρι και την ηλικία των 5 ετών, είναι μια περίοδος ταχείας εγκεφαλικής ανάπτυξης και ραγδαίας ανάπτυξης. Αξίζει να γνωρίζετε ότι έχει εντοπιστεί συσχέτιση μεταξύ του υπερβολικού χρόνου οθόνης και της αλλοιωμένης ανάπτυξης του εγκεφάλου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ειδικά όσον αφορά την ακεραιότητα των οδών της λευκής ουσίας, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γλώσσα τους.
Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συμπεριφορικά αποτελέσματα. «Η έρευνα έχει δείξει ότι το κατώφλι ή το ψηφιακό σημείο καμπής για αυτό το ηλικιακό εύρος είναι 1 ώρα την ημέρα», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν οθόνες 2 ώρες την ημέρα ή 3 ώρες ή περισσότερο, σε σύγκριση με 1 ώρα την ημέρα, παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα αναφερόμενων προβλημάτων συμπεριφοράς και κακών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων».
Η χρήση της οθόνης επηρεάζει επίσης τον ύπνο των παιδιών και τον ποιοτικό χρόνο που περνούν με τους γονείς, τα αδέρφια και τους φίλους τους.
«Αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά γιατί γνωρίζουμε ότι όταν τα παιδιά παρακολουθούν οθόνες για μεγάλη διάρκεια, έχουν λιγότερο χρόνο να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των μικρών παιδιών», εξηγεί η Brae Anne McArthur, PhD, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια της Ψυχολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Calgary και συν-συγγραφέας της μελέτης.
πηγή: mother.ly