Πανδημία: Διπλασιάστηκε ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στις οθόνες (εικόνες)
- Τα παιδιά περνούν τον διπλάσιο χρόνο μπροστά σε οθόνες από όταν ξεκίνησε η πανδημία και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.
- Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα
- Οι επιπτώσεις της πολύωρης χρήσης οθονών στα παιδιά
Διπλάσιος είναι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες σε σχέση με πριν την πανδημία και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 12 και 13 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρόλο που σταδιακά επιστρέφουμε σε μία κανονικότητα, ο χρόνος που περνούν τα παιδιά στις οθόνες παραμένει ο ίδιος, δηλαδή ο διπλάσιος σε σχέση με πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, πριν την πανδημία, τα παιδιά φαίνεται να περνούσαν κατά μέσο όρο 3,8 ώρες μπροστά σε υπολογιστές, κινητά, τηλεοράσεις κτλ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ώρες αυξήθηκαν στις 7,7 και έκτοτε ο αριθμός αυτός παραμένει σταθερός.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας έβλεπαν ταινίες, βίντεο και έπαιζαν παιχνίδια.
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Kelly Sikkema
Η επίδραση της πολύωρης έκθεσης στην μπλε ακτινοβολία
Η οθόνη του tablet, της τηλεοράσης, του υπολογιστή και των κινητών, εκπέμπει μπλε φως το οποίο επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό των παιδιών, διαταράσσοντας έτσι το βιολογικό τους ρολόι. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση στην μπλε ακτινοβολία μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που βοηθά το σώμα και το μυαλό να έρχονται σε κατάσταση ηρεμίας και να χαλαρώνουν. Αν και υπάρχουν και άλλα μήκη κύματος που μπορούν να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό, το μπλε φως θεωρείται αυτό που τον επηρεάζει περισσότερο.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, 6,5 ώρες έκθεσης στο μπλε φως, επηρεάζουν διπλά τα επίπεδα μελατονίνης σε σχέση με άλλα φάσματα, καθυστερώντας τον ύπνο για τρεις ώρες.
Δείτε ακόμα περισσότερες επιπτώσεις την πολύωρης έκθεσης σε οθόνες στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών στην gallery που ακολουθεί.
Πηγή πληροφοριών: moms.com