Στομαχόπονος στην εγκυμοσύνη: Τι τον προκαλεί και πώς θα τον αντιμετωπίσετε
Ο στομαχόπονος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η αναπτυσσόμενη μήτρα.
Την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα αλλάζει και προσπαθεί να κάνει χώρο για την αναπτυσσόμενη μήτρα και το έμβρυο που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Το αποτέλεσμα μεταξύ άλλων είναι και ο πόνος στην κοιλιά και στο στομάχι, που όμως δεν θεωρείται ύποπτο ή ανησυχητικό σύμπτωμα για το έμβρυο.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ο στομαχόπονος μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας της εγκύου.
Στομαχόπονος στην εγκυμοσύνη – Αίτια
1. Γαστροοισοφαγική πανλινδρόμηση
Η καούρα και ο πόνος στο στομάχι είναι ένα από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης . Τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης την περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τη λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Το αποτέλεσμα είναι τα υγρά του στομάχου να πηγαίνουν προς τα πάνω, προκαλώντας δυσφορία. Για την αντιμετώπιση του πόνου και τις καούρας, δοκιμάστε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.
2. Αναπτυσσόμενη μήτρα
Οι μυικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου λόγω της αναπτυσσόμενης μήτρας, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς. Ο πόνος αυτός είναι πιο συνήθης στην περιοχή της πυέλου . Η επαρκής ξεκούραση και η ανάπαυση σε οριζόντια θέση, θα σας ανακουφίσει.
3. Συσπάσεις Braxton Hicks
Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι επίσης γνωστές ως ψευτοωδίνες. Συμβαίνουν σποραδικά ήδη από την 6η εβδομάδα κύησης , γίνονται όμως αντιληπτές προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Το όνομά τους το πήραν από τον Άγγλο γιατρό Braxtion Hicks ο οποίος τις περιέγραψε για πρώτη φορά το 1872.
Οι συσπάσεις αυτές δεν είναι ανησυχητικές και τις βιώνουν πολλές γυναίκες ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους. Είναι ένδειξη ότι το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό, ωστόσο σύμφωνα με το motherandbaby.co.uk, μπορούν να προκληθούν και από την αφυδάτωση ή την κούραση .
Στομαχικός ίλιγγος: Mύθος ή αλήθεια;
Οι κίνδυνοι
Σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος στην περιοχή του στομάχους είναι ένδειξη κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος.
1. Έκτοπη κύηση
Έκτοπη κύηση έχουμε όταν το ωάριο αντί να προσκολληθεί στο τοίχωμα της μήτρας όπου και θα αναπτυχθεί, προσκολλάται σε κάποιο άλλο σημείο. Τις περισσότερες φορές, το ωάριο βρίσκεται στη σάλπιγγα, αλλά μπορεί να συμβεί στην ωοθήκη , στην κοιλιακή κοιλότητα ή στο κάτω μέρος της μήτρας.
Τα συμπτώματα της έκτοπης εγκυμοσύνης μπορεί να είναι διακριτικά στην αρχή. Όσο περνάει ο καιρός συμπτώματα όπως η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά και η αιμορραγία, θα γίνονται πιο έντονα.
2. Αποκόλληση του πλακούντα
Μιλάμε για αποκόλληση του πλακούντα όταν ο πλακούντας «ξεκολλήσει» για κάποιους λόγος από το εσωτερικό τοίχωμα της ενδομητρικής κοιλότητας.
3. Ουρολοίμωξη
Εάν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως μπορεί να εξαπλωθεί και στην περιοχή της μήτρας . Τα κύρια συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι ο πόνος κατά την ενούρηση, η δυσοσμία των ούρων, η ακράτεια ή ακόμα και ο πυρετός.
4. Αποβολή
Από τα κύρια συμπτώματα της αποβολής είναι η πόνος στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς και οι κράμπες που θυμίζουν αυτές της περιόδου.
5. Πέτρες στην χολή
Ο πόνος σε αυτήν την περίπτωση παρατηρείται ψηλά στην στο στομάχι.
6. Προεκλαμψία
Προεκλαμψία ορίζεται ως η υψηλή αρτηριακή πίεση ( υπέρταση) και η αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα με ή χωρίς πρηξίματα στα πόδια ή και τα χέρια. Κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Άλλα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι τα εξής: αύξηση βάρους σε διάστημα 1 ή 2 ημερών λόγω της μεγάλης αύξησης του σωματικού υγρού, πόνος στην κοιλιά (ειδικά στην πάνω δεξιά πλευρά), έντονοι πονοκέφαλοι, μειωμένα αντανακλαστικά, ζαλάδες, εμετός και ναυτία, θολή όραση.
Στομαχόπονος στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές αιτίες ανά τρίμηνο
Αντιμετώπιση
Για να ανακουφιστείτε από τον συχνό στομαχόπονο στην εγκυμοσύνη, δοκιμάστε να καταναλώνετε συχνά και μικρά γεύματα, πίνετε πολλά υγρά και αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επίσης, δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενώ κάτι ακόμα που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η συστηματική γυμναστική.
Με πληροφορίες από: momjunction.com
Πρώτη δημοσίευση 11/03/2022, ανανεώθηκε