Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει όταν νιώθετε να «πετρώνει» η κοιλιά σας

Να θυμάστε πως το «πέτρωμα» της κοιλιάς είναι φυσιολογικό καθώς προκαλούνται οι απαραίτητες συσπάσεις στη μήτρα πριν τον τοκετό, οι λεγόμενες συσπάσεις Braxton Hicks.

Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει όταν νιώθετε να «πετρώνει» η κοιλιά σας
Bigstock

Αν είστε έγκυος και νιώσετε την κοιλιά σας ξαφνικά σκληρή, δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό σύμπτωμα. Συνήθως, όταν «πετρώνει» η κοιλιά , σημαίνει πως εκείνη τη στιγμή προκαλεί συσπάσεις η μήτρα. Είναι μία διαδικασία απολύτως φυσιολογική, αρκεί να περιορίζεται αυτό το «πέτρωμα» στις δύο με τρεις φορές την ημέρα και πρόκειται για προχωρημένη εγκυμοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, η μήτρα απλά προετοιμάζεται για τον τοκετό που θα έρθει σε λίγες εβδομάδες .

Τι είναι το «πέτρωμα» της κοιλιάς

Το «πέτρωμα» της κοιλιάς αναφέρεται στην αίσθηση ότι η κοιλιά γίνεται σκληρή και σφιχτή, σαν να «πετρώνει». Αυτή η αίσθηση μπορεί να εμφανίζεται ξαφνικά και να διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Είναι κάτι το αρκετά συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλεται συνήθως σε συσπάσεις των μυών της μήτρας.

Οι σκέψεις μιας μαμάς λίγο πριν γεννήσει το δεύτερο παιδί της

Αιτίες και φυσιολογικές συσπάσεις

Η πιο κοινή αιτία είναι οι συσπάσεις Braxton Hicks . Αυτές είναι «ψευδοσυσπάσεις» που ξεκινούν από το δεύτερο τρίμηνο και γίνονται πιο συχνές όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Οι Braxton Hicks συσπάσεις βοηθούν τη μήτρα να προετοιμαστεί για τον τοκετό.

Συνήθως είναι ακανόνιστες και ανώδυνες, αν και μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσφορία. Εμφανίζονται συχνά όταν η μέλλουσα μητέρα είναι κουρασμένη, αφυδατωμένη ή έχει γεμάτη ουροδόχο κύστη .

Μαμά μοιράζεται τις συμβουλές της για την αποφυγή ραγάδων

Pregnant Woman Sitting On Sofa At Home, Closeup

Πότε να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας

Πότε το «πέτρωμα» της κοιλιάς γίνεται ανησυχητικό

Αν οι συσπάσεις γίνονται τακτικές, επώδυνες, και συνοδεύονται από άλλες ενδείξεις όπως αιμορραγία, διαρροή υγρών ή έντονο πόνο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την/τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν πρόωρο τοκετό, ο οποίος χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα .

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση το «πέτρωμα» της κοιλιάς περιλαμβάνουν την αποκόλληση του πλακούντα, η οποία είναι μια σοβαρή επιπλοκή. Αυτή η κατάσταση συνήθως συνοδεύεται από έντονο πόνο και αιμορραγία και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

1. Αλλαγή θέσης

Εάν κάθεστε, δοκιμάστε να σηκωθείτε και να περπατήσετε, ή αντίστροφα. Η αλλαγή θέσης μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της μήτρας.

2. Ενυδάτωση

Πιείτε νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις, γι' αυτό η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι σημαντική.

3.Χαλάρωση

Ξεκουραστείτε. Το άγχος και η κούραση μπορεί να επιδεινώσουν τις συσπάσεις.

4. Χαλαρωτικό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και στην ανακούφιση των συσπάσεων.

Αγγούρι: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία της εγκύου

egkimosini-fagoura-stin-koilia.jpg

Pilates στην εγκυμοσύνη: 5 ασκήσεις με μπάλα για ανακούφιση από τους πόνους

Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αν οι συσπάσεις γίνονται πιο συχνές και τακτικές (π.χ. κάθε 10 λεπτά ή λιγότερο), αν παρατηρήσετε αιμορραγία ή διαρροή αμνιακού υγρού, ή αν νιώσετε έντονο πόνο στην κοιλιά ή τη μέση, καλέστε αμέσως την/τον γιατρό σας.

Πρώτη δημοσίευση

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved