Γιατί το να μιλάτε στο μωρό είναι σημαντικό

Bigstock

Μιλώντας στο μωρό ενισχύετε τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και την ανάπτυξη της ομιλίας του.

Το μωρό αναπτύσσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες από τη στιγμή που γεννιέται. Το κλάμα είναι για εκείνο ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Όσο μεγαλώνει μαθαίνει νέους τρόπουw να επικοινωνεί και μέχρι και την ηλικία των τριών μηνών τα περισσότερα μωρά μπορούν να χαμογελάσουν και κουνάνε χέρια και πόδια για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάτε στο μωρό

Τα παιδιά από τη βρεφική τους ακόμα ηλικία απορροφούν ό,τι ακούνε και βλέπουν γύρω τους σαν σφουγγάρι . Το ίδιο ισχύει και με τη γλώσσα και το να ακούνε συχνά ομιλίες, συζητήσεις, λέξεις και προτάσεις τα βοηθάει να μιλήσουν πιο γρήγορα.

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς μιλούσαν συχνά χρησιμοποιώντας πλούσιο λεξιλόγιο κατά τη βρεφική τους ηλικία, μεγαλώνοντας, είχαν πιο ανεπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης, όσο περισσότερο μιλάνε οι γονείς στα παιδιά τους, τόσο περισσότερο ενισχύεται η ανάπτυξη της ομιλίας.

Ενώ μπορεί το πρώτο διάστημα το μωρό να μην αποκρίνεται σε όσα του λέτε ή να μην δείχνει καν κάποια ένδειξη ότι σας καταλαβαίνει, αξιοποιεί όμως όσα ακούει δεδομένου κιόλας ότι τα μωρά καταλαβαίνουν την ομιλία πιο γρήγορα από ότι μαθαίνουν να μιλάνε.

Late talkers: Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας στα παιδιά

Πώς να μιλήσετε στο μωρό σας

Μπορείτε να εντάξετε τη συζήτηση με το μωρό στην καθημερινότητά σας με έναν από τους εξής τρόπους.

1. Μιλήστε του για τη μέρα σας

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να μιλήσετε στο μωρό σας είναι να του μιλήσετε για όσα κάνετε τη στιγμή που τα κάνετε. Όταν για παράδειγμα του αλλάζετε πάνα ή ακόμα και όταν κάνετε κάποια άλλη δουλειά στο σπίτι και έχετε το μωρό δίπλα σας στο καθισματάκι του.

2. Διαβάστε βιβλία μαζί

Διαβάστε στο μωρό παραμύθια ή διαβάστε δυνατά βιβλία δικά σας. Μπορείτε να παίξετε με τον χρωματισμό της φωνής σας και την ένταση για να κρατήσετε το ενδιαφέρον του μωρού.

3. Δείξτε του αντικείμενα και ονοματίστε τα

Ένας τρόπος να αρχίζετε να χτίζετε το λεξιλόγιο του παιδιού είναι δείχνοντάς του αντικείμενα του σπιτιού και λέγοντας δυνατά την ονομασία του. Κάντε το ξανά και ξανά, η επανάληψη άλλωστε είναι η μητέρα της μάθησης, όπως λέει και η ρήση.

4. Τραγουδήστε

Τραγουδήστε παιδιά τραγούδια . Ακόμα και αν το μωρό είναι πολύ μικρό για να μπορεί να σας συνοδεύσει σίγουρα θα λατρεύει να ακούει εσάς.

Νανουρίσματα για μωράκια - Γιατί το νανούρισμα είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό σου

5. Μιμηθείτε ήχους

Τα παιδιά απολαμβάνουν να ακούνε τους γονείς τους να μιλάνε μωρουδίστικα και αυτό γιατί είναι ένα κίνητρo για να επικοινωνήσουν.

6. Ενθαρρύνετε την βλεμματική επαφή

Όταν μιλάτε στο μωρό σας, προσπαθήστε να κρατήσετε οπτική επαφή . Η επαφή με τα μάτια είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αισθάνεται ότι του δίνετε προσοχή και ενθαρρύνει την αντίδραση. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της επικοινωνίας.

Μωρό γίνεται viral στο Tik Tok καθώς «μιλά» με τους κωφούς παππούδες της

7. Ανταποκριθείτε στους ήχους του

Όταν το μωρό σας παράγει ήχους , όπως γουργουρητά ή φωνούλες, ανταποκριθείτε με χαρά και μιλήστε του. Έτσι του δείχνετε ότι οι ήχοι που κάνει είναι σημαντικοί και ενθαρρύνετε την επικοινωνία μέσω της «συζήτησης».

8. Παίξτε παιχνίδια με επαναλαμβανόμενες φράσεις

Παιχνίδια όπως το «κουκουτσα!» (peek-a-boo) ενθουσιάζουν τα μωρά και τα βοηθούν να κατανοήσουν τη δύναμη της αλληλεπίδρασης και της επανάληψης. Καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, το μωρό θα αρχίσει να περιμένει την επανάληψη και ίσως προσπαθήσει να συμμετάσχει με χαμόγελα ή ήχους.

Με πληροφορίες από: healthnews.com

Πρώτη δημοσίευση 05/01/2023, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved